Βίντεο - ντοκουμέντα από τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Σουδάν
Εικόνες ντοκουμέντο από τους Έλληνες που γλίτωσαν από τον εφιάλτη του εμφυλίου στο Σουδάν, προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.
Στα πλάνα φαίνονται μαύροι καπνοί να «πνίγουν» την πόλη. Έχουν καταστραφεί σπίτια και έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί αρκετοί άνθρωποι. Οι μάχες μαίνονται και τα μαχητικά περνούν πάνω από τις κατοικίες.
Επέστρεψαν 50 Έλληνες υπήκοοι, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης
Ένα ακόμα C-27 προσγειώθηκε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας το απόγευμα της Τετάρτης (26/4). Σε αυτό επέβαιναν 16 Έλληνες και μία Κύπρια υπήκοος που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Κατά την άφιξή τους, τους υποδέχθηκαν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Οι διασωθέντες δεν θέλησαν να κάνουν κάποια δήλωση, καθώς ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένοι από τη διαδικασία του ταξιδιού από το Σουδάν στην Ελλάδα, που κράτησε περίπου ένα 24ωρο. Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε λεπτομέρειες για τη διαδικασία εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, υπογραμμίζοντας πως τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο και η ελληνική διπλωματία είναι σε πλήρη εγρήγορση, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των ανθρώπων από την εμπόλεμη ζώνη.
«Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και ευμετάβλητες συνθήκες που επικρατούν στο Σουδάν οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, εξελίσσονται. Αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί περίπου 72 πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών», είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:
«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον εξαιρετικό επαγγελματισμό που έδειξαν και δείχνουν και σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τα στελέχη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ειδικά τα διπλωματικά στελέχη που βρίσκονται στο πεδίο και που όλες αυτές τις ημέρες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε δύσκολες διαδικασίες οι οποίες ανάλογα με τη χώρα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο».
«Η προσπάθεια συνεχίζεται, κάτω από την επίβλεψη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε. Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Νομίζω ότι κάνουμε το αυτονόητο, δεν αφήνουμε κανένα πίσω, κανέναν μόνο του, στα δύσκολα όσο μακριά κι αν βρίσκονται», επεσήμανε.
Για τη συνέχεια των επιχειρήσεων, εξήγησε ότι: «Έφυγε άλλο ένα αεροπλάνο, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις. Το κέντρο συντονισμού που έχει στηθεί στο Ασουάν είναι σε πλήρη ενεργοποίηση πάντα σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα, νομίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα. Είναι μία χώρα στην οποία δεν υπάρχουν σταθερές, επιχειρησιακά αυτό δυσκολεύει τα πάντα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ανά δίωρο ή τρίωρο».
Σε ερώτηση για το πόσοι Έλληνες βρίσκονται ακόμα στο Σουδάν, απάντησε: «Είναι αρκετά άτομα, κάποιες δεκάδες. Είμαστε σε επαφή με τους περισσότερους, γίνεται εξαιρετική διαχείριση από τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχουν μικρά ζητήματα που πρέπει να λύσουμε, πάντα σε συνεργασία και με τους Συμμάχους μας και στο πεδίο. Η έννοια της αλληλεγγύης είναι πολύ σημαντική και στο κομμάτι αυτό, νομίζω ότι αποδεικνύεται κάθε ημέρα».
Τέλος, για το C-130 και τις φήμες περί προβλήματος, τόνισε: «Το λέω με πραγματική θλίψη, είναι αθλιότητες αυτά που γράφονται. Όσοι γνωρίζουν τα ελάχιστα σε σχέση με το επιχειρησιακό κομμάτι, μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν γιατί το C-130 πρέπει να παραμείνει στο Ασουάν με ετοιμότητα δύο ωρών. Τι άλλο να πούμε από εκεί και πέρα; Είναι πλήρως λειτουργικό και όλες μας οι μονάδες και όλα μας τα στελέχη είναι σε πλήρη εγρήγορση».
Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: Επέστρεψαν 50 Έλληνες υπήκοοι, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης
Έφτασαν στην Τανάγρα άλλοι 16 Έλληνες από το Σουδάν
Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν: «Είναι κόλαση, ένας εμφύλιος ακόμα και εναντίον παιδιών»