Σουδάν: «Η κρίση απειλεί να γίνει εφιάλτης για την ανθρωπότητα» προειδοποιεί πρώην πρωθυπουργός

Ο πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ προειδοποίησε για τις συνέπειες μίας παρατεταμένης σύρραξης στην τρίτη μεγαλύτερη αφρικανική χώρα
Συνεχίζεται η αιματοχυσία στο Σουδάν
Α.Ρ
2'

Ο πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν έχει προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση στη χώρα του θα μπορούσε να γίνει χειρότερη από τις συρράξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Ο Aμπτάλα Χάμντοκ είπε ότι οι μάχες θα είναι «εφιάλτης για τον κόσμο» εάν συνεχιστούν.

Η τελευταία κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατηγών παραπαίει, με αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Σχεδόν δύο εβδομάδες μαχών έχουν προκαλέσε εκατοντάδες νεκρούς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η παράταση το βράδυ της Πέμπτης μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των αντίπαλων φατριών ακολούθησε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από γειτονικές χώρες, καθώς και από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΟΗΕ. Όμως η παράταση των 72 ωρών δεν έχει διατηρηθεί. Οι αεροπορικές επιδρομές, τα άρματα μάχης και το πυροβολικό φέρονται να συνεχίζονται σε περιοχές του Χαρτούμ.

Μιλώντας σε μια διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, ο Χάμντοκ ζήτησε μια ενιαία διεθνή προσπάθεια για να πειστεί ο Σουδανός στρατιωτικός ηγέτης και ο επικεφαλής μιας αντίπαλης παραστρατιωτικής δύναμης να πραγματοποιήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. «Πρόκειται για μια τεράστια χώρα, πολύ ποικιλόμορφη... Νομίζω ότι θα είναι ένας εφιάλτης για τον κόσμο», είπε.

«Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός στρατού και μιας μικρής εξέγερσης. Μιλάμε για δύο στρατούς - καλά εκπαιδευμένους και καλά οπλισμένους». Ο Χάμντοκ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός δύο φορές μεταξύ 2019 και 2022- πρόσθεσε ότι η ανασφάλεια θα μπορούσε να είναι χειρότερη από τους εμφυλίους πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη. Αυτοί οι πόλεμοι οδήγησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, δημιούργησαν εκατομμύρια πρόσφυγες και προκάλεσαν αστάθεια στις ευρύτερες περιοχές.

Οι μάχες στο Σουδάν ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ως αποτέλεσμα μιας σκληρής μάχης για την εξουσία μεταξύ του τακτικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Ο διοικητής του στρατού, στρατηγός Aμνπτέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και ο αρχηγός των RSF, στρατηγός Moχάμεντ Χαμτνάν Νταγκάλο, πιο γνωστός ως «Χεμέντι», διαφωνούν σχετικά με την προτεινόμενη κίνηση της χώρας σε πολιτική διακυβέρνηση, και ειδικότερα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της ένταξης των 100.000 ισχυρών RSF στον στρατό.

Και οι δύο φατρίες φοβούνται ότι θα χάσουν την εξουσία στο Σουδάν, εν μέρει επειδή και στις δύο πλευρές υπάρχουν άνδρες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην περιοχή του Νταρφούρ πριν από σχεδόν 20 χρόνια.