Τεχνητή νοημοσύνη: Αλγόριθμος μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τον καρκίνο
Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί γρήγορα. Γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές κατασκεύασαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια τον καρκίνο, σε μια εξέλιξη που λένε ότι θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση της νόσου και να επιταχύνει τη θεραπεία.
Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε από ειδικούς του ιδρύματος Royal Marsden NHS, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και του Imperial College του Λονδίνου μπορεί να προσδιορίσει εάν οι όγκοι που εντοπίστηκαν στις αξονικές τομογραφίες είναι καρκινικοί. Ο αλγόριθμος αποδίδει πιο αποτελεσματικά από τις τρέχουσες μεθόδους, σύμφωνα με μια μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eBioMedicine του Lancet.
«Στο μέλλον, ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση και δυνητικά θα κάνει τη θεραπεία του καρκίνου πιο επιτυχημένη, επισημαίνοντας ασθενείς υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο δρ Μπέντζαμιν Χάντερ, υπεύθυνος κλινικής ογκολογίας στο Royal Marsden και κλινικός ερευνητής στο Imperial.
Η ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες περίπου 500 ασθενών με μεγάλους πνευμονικούς όζους για να αναπτύξει έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση της ακτινολογίας. Η τεχνική μπορεί να εξάγει ζωτικής σημασίας πληροφορίες από ιατρικές εικόνες που δεν εντοπίζονται εύκολα από το ανθρώπινο μάτι. Το μοντέλο AI στη συνέχεια δοκιμάστηκε για να προσδιοριστεί εάν μπορούσε να αναγνωρίσει με ακρίβεια καρκινικούς όζους.
Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μέτρο που ονομάζεται περιοχή κάτω από την καμπύλη (AUC) για να δει πόσο αποτελεσματικό ήταν το μοντέλο στην πρόβλεψη του καρκίνου. Μια AUC ίση με 1 υποδηλώνει ένα τέλειο μοντέλο, ενώ 0,5 θα ήταν αναμενόμενο εάν το μοντέλο έκανε τυχαία εικασία.
Το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις για ασθενείς με ανώμαλους όγκους που επί του παρόντος θεωρούνται μεσαίου κινδύνου. «Σύμφωνα με αυτά τα αρχικά αποτελέσματα, το μοντέλο μας φαίνεται να εντοπίζει με ακρίβεια καρκινικούς μεγάλους πνευμονικούς όζους», είπε ο Χάντερ. «Στη συνέχεια, σχεδιάζουμε να δοκιμάσουμε την τεχνολογία σε ασθενείς με μεγάλα οζίδια στους πνεύμονες για να δούμε αν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα».
Η ομάδα τόνισε ότι η μελέτη Libra – με την υποστήριξη της Royal Marsden Cancer Charity, του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας, της RM Partners και της Cancer Research UK – βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Θα απαιτηθούν περισσότερες δοκιμές προτού το μοντέλο εισαχθεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά τα πιθανά οφέλη της ήταν ξεκάθαρα, είπαν.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσει τελικά να επιταχύνει την ανίχνευση του καρκίνου, βοηθώντας στη γρήγορη παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών και βελτιστοποιώντας την ανάλυση των αξονικών τομογραφιών. «Μέσω αυτής της εργασίας, ελπίζουμε να ωθήσουμε τα όρια για να επιταχύνουμε τον εντοπισμό της νόσου χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Libra, Δρ Ρίτσαρντ Λι.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο παγκοσμίως και ευθύνεται για το ένα πέμπτο (21%) των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά, αλλά πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότερο από το 60% των καρκίνων του πνεύμονα στην Αγγλία διαγιγνώσκονται είτε στο τρίτο είτε στο τέταρτο στάδιο. «Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα στο πιο πρώιμο στάδιο έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν για πέντε χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων ο καρκίνος διαπιστώνεται αργά», είπε ο Λι
Πηγή: Guardian