Οργή στη Γαλλία: Πάνω από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς
Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι περισσότεροι ήταν φιλήσυχοι, αλλά ομάδες ταραχοποιών πέταξαν μολότοφ και προχώρησαν σε επεισόδια.
Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Δεν είναι σαφές πόσοι διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμαμέν είπε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός τραυματιών της αστυνομίας ήταν εξαιρετικά σπάνιος, προσθέτοντας ότι 291 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγραψε στο Twitter ότι η βία ήταν «απαράδεκτη», ενώ εξήρε επίσης την «υπεύθυνη κινητοποίηση και δέσμευση» των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις. Αυτή είναι η τελευταία ημέρα μαζικής δράσης κατά των αλλαγών που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Τα συνδικάτα θέλουν την απόσυρσή των μέτρων.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε 782.000, συμπεριλαμβανομένων 112.000 στην πρωτεύουσα Παρίσι, αλλά το συνδικάτο CGT λέει ότι ο αριθμός είναι τριπλάσιος. Οι συνδικαλιστές είναι ανένδοτοι και η πολύμηνη αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις δεν εξασθενεί.
«Η σελίδα δεν πρόκειται να αλλάξει όσο δεν αποσύρεται αυτή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η αποφασιστικότητά μας να κερδίσουμε δεν αλλάζει» δήλωσε η επικεφαλής της CGT, Σοφί Μπινέ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο Παρίσι, ένας αστυνομικός υπέστη σοβαρά εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο όταν χτυπήθηκε από μολότοφ, είπε ο Γάλλος ΥΠΕΣ. Η βία ξέσπασε επίσης στη Λυών, την Τουλούζη και τη Νάντη, όπου πυρπολήθηκαν οχήματα και επιτέθηκαν επιχειρήσεις.
Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά η αστυνομία συγκρούστηκε με ριζοσπαστικές ομάδες που πέταξαν βλήματα και βόμβες. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγο ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη νότια πόλη της Μασσαλίας. Η Δευτέρα ήταν η πρώτη φορά από το 2009 που τα οκτώ κορυφαία συνδικάτα της Γαλλίας υποστήριξαν από κοινού εκκλήσεις για διαμαρτυρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Ο Μακρόν λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαιότητα. Υπέγραψε τη μεταρρύθμιση σε νόμο στις 15 Απριλίου, ώρες αφότου το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας υποστήριξε ευρέως τις αλλαγές, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού αντιτίθεται στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο.