«Νονός» τεχνητής νοημοσύνης: «Έλον Μασκ και Λευκός Οίκος ζητούν τη βοήθειά μου»

Ο Δρ Τζέφρι Χίντον δέχεται διαρκώς αιτήματα για συνέντευξη, μετά την αποχώρησή του από την Google και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της ανθρωπότητας. O ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα Guardian δηλώνει σοσιαλιστής, λέει οτι δεν εχει μαγικές λύσεις και επαναλαμβάνει την ανυσυχία του για το «τέλος του πολιτισμού» 

O δρ Τζέφρι Χίντον
O δρ Τζέφρι Χίντον
ΑΡ
5'

Ο Δρ Τζέφρι Χίντον έχει κατακλυστεί από αιτήματα να μιλήσει μετά την αποχώρησή του από την Google για να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της ψηφιακής νοημοσύνης. Ο άνδρας που συχνά διαφημίζεται ως «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» δέχθηκε αιτήματα βοήθειας από τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, τον μεγιστάνα της Tesla και του Twitter Έλον Μασκ, ακόμη και τον Λευκό Οίκο, λέει, λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του από την Google για να προειδοποιήσει τον κόσμο για τον κίνδυνο της ψηφιακής νοημοσύνης.

Το 2018, ο 75χρονος Χίντον κέρδισε την υψηλότερη διάκριση στην επιστήμη των υπολογιστών, το βραβείο Turing για την εργασία του στη «βαθιά μάθηση», μαζί με τον Yann Lecun της Meta και τον Yoshua Bengio του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η τεχνολογία, η οποία τώρα στηρίζει την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, προέκυψε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Χίντον να κατανοήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσπάθειες που τον έπεισαν ότι οι ψηφιακοί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους βιολογικούς.

«Είμαι σοσιαλιστής...»

Αλλά ο γεννημένος στο Λονδίνο ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών μπορεί να μην προσφέρει τις συμβουλές που θέλουν να ακούσουν οι ισχυροί. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναπόφευκτα πολλές ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Και τείνω να διαφωνώ μαζί τους», είπε στον Guardian. «Για παράδειγμα, είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι τα μόνα ασφαλή χέρια για αυτό το θέμα είναι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η μόνη ομάδα ανθρώπων που πραγματικά χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

«Είμαι σοσιαλιστής», πρόσθεσε ο Χίντον. «Νομίζω ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και των «μέσου υπολογισμού» δεν είναι καλή. Ο λόγος που δεν είμαι τόσο αισιόδοξος είναι ότι δεν γνωρίζω παραδείγματα πιο έξυπνων πραγμάτων που ελέγχονται από λιγότερο έξυπνα πράγματα.

«Αν δείτε τι κάνει η Google στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού συστήματος, συμπεριφέρεται τόσο υπεύθυνα όσο θα περίμενε κανείς να κάνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητα για όλους τους ανθρώπους: είναι νομικά υποχρεωμένη να μεγιστοποιήσει τη χρησιμότητα για τους μετόχους της, και αυτό είναι πολύ διαφορετικό». Ο Χίντον δέχεται αιτήματα μιλήσει κάθε δύο λεπτά από τότε που μίλησε δημόσια τη Δευτέρα για τους φόβους του, προειδοποιώντας όιτ η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού μέσα σε 20 χρόνια.

«Τα μοντέλα που φτιάχνουμε είναι καλύτερα από τον εγκέφαλο»

Αλλά όταν πρόκειται να προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές, δεν έχει λόγια. «Δεν είμαι άνθρωπος της πολιτικής», λέει. «Είμαι απλώς κάποιος που συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι πολύ κακό. Μακάρι να είχα μια ωραία λύση, όπως: «Απλώς σταμάτα να καίτε άνθρακα, και θα είσαι εντάξει.» Αλλά δεν μπορώ να δω μια απλή λύση όπως αυτή».

Τον περασμένο χρόνο, η ταχεία πρόοδος στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έπεισε τον Χίντον να λάβει στα σοβαρά την απειλή ότι η «ψηφιακή νοημοσύνη» θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει την ανθρωπότητα. «Τα τελευταία 50 χρόνια, προσπαθώ να φτιάξω μοντέλα υπολογιστών που να μπορούν να μάθουν πράγματα παρόμοια με τον τρόπο που τα μαθαίνει ο εγκέφαλος, προκειμένου να καταλάβω καλύτερα πώς μαθαίνει πράγματα ο εγκέφαλος. Αλλά πολύ πρόσφατα, αποφάσισα ότι ίσως αυτά τα μεγάλα μοντέλα είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερα από τον εγκέφαλο.

«Πρέπει να το σκεφτούμε πολύ τώρα και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ο λόγος που δεν είμαι τόσο αισιόδοξος είναι ότι δεν γνωρίζω παραδείγματα πιο έξυπνων πραγμάτων που ελέγχονται από λιγότερο έξυπνα πράγματα. Πρέπει να φανταστείς κάτι που είναι πιο έξυπνο από εμάς στον ίδιο βαθμό που είμαστε πιο έξυπνοι από έναν βάτραχο. Είναι πολύ καλό να λέμε: «Λοιπόν, μην τους συνδέετε στο διαδίκτυο», αλλά όσο μας μιλούν, μπορούν να μας κάνουν να κάνουμε πράγματα».

Ακόμη και εκτός του υπαρξιακού κινδύνου, ο Χίντον έχει άλλες ανησυχίες για την ταχεία ανάπτυξη της ισχύος των μοντέλων AI, επικαλούμενος την επιρροή του υποστηρικτή της Cambridge Analytica Robert Mercer στις πολιτικές εκστρατείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Ο Μπομπ Μέρσερ και ο Πίτερ Μπράουν, όταν εργάζονταν στην IBM στη μετάφραση, κατάλαβαν τη δύναμη της ύπαρξης πολλών δεδομένων. Χωρίς τον Μπομπ Μέρσερ, ο Τραμπ μπορεί να μην είχε ακόμη εκλεγεί.

«Κόκκινη σημαία» οι αυταρχικές κυβερνήσεις

Και ο Μπομπ πρέπει να είχε καταλάβει τη δύναμη της χειραγώγησης που θα μπορούσαν να σου δώσουν τα μεγάλα δεδομένα, και έτσι νομίζω ότι είχε ήδη τρομερές συνέπειες εκεί». Οι αυταρχικές κυβερνήσεις, λέει, είναι η μεγαλύτερη «κόκκινη σημαία» που υποδηλώνει ότι η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης πριν να είναι πολύ αργά.

«Αυτά τα πράγματα βοηθούν τις αυταρχικές κυβερνήσεις στην καταστροφή της αλήθειας ή στη χειραγώγηση των εκλογέων. Και το να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές, σε μια κατάσταση όπου οι Αμερικανοί δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν να μην δώσουν όπλα σε εφήβους, αυτό δεν είναι δύσκολο να το σκεφτείς.

«Στο Ουβάλντε [21 ανθρώποι δολοφονήθηκαν το 2022 σε ένα δημοτικό σχολείο στο Τέξας], υπήρχαν 200 αστυνομικοί που δεν τολμούσαν να περάσουν από μια πόρτα επειδή ο τύπος από την άλλη πλευρά είχε ένα όπλο και πυροβολούσε παιδιά. «Κι όμως, δεν μπορούν να αποφασίσουν να μην απαγορεύσουν τα όπλα επίθεσης. Επομένως, ένα εντελώς δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα όπως αυτό, δεν είναι το σωστό σύστημα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές».

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή