Βασιλιάς Κάρολος: Η αγάπη και οι δεσμοί αίματος με την Ελλάδα - Με βυζαντινούς ύμνους η στέψη
Η σχέση του νέου εστεμμένου του Ηνωμένου Βασιλείου βασιλιά Καρόλου με την Ελλάδα, έχει δεσμούς αίματος που έχουν τις ρίζες τους στον προηγούμενο αιώνα.
Ο πατέρας του Καρόλου, ο Φίλιππος, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήταν ο γιος του πρίγκιπα Ανδρέα. Από μικρός ο Κάρολος έμαθε τα πάντα για την πατρίδα του πατέρα και του παππού του και αν και επίσημα έχει επισκεφτεί τη χώρα μας δυο φορές, ιδιωτικά έχει έρθει πολλές περισσότερες με αγαπημένο του προορισμό τις μονές του Αγίου Όρους.
Διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας έχει πραγματοποιήσει δύο επίσημες επισκέψεις στη χώρα ως πρίγκηπας της Ουαλίας και δεκάδες ακόμη ανεπίσημες ως προσκυνητής στο Άγιον Όρος.
Ο Κάρολος βρέθηκε στη χώρα το 2021, για να παραβρεθεί στους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και με τη σύζυγό του παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή παρέλαση. Αργότερα, ξεναγήθηκαν από το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Εθνική Πινακοθήκη
Το προηγούμενο βράδυ ο σημερινός βασιλιάς της μεγάλης Βρετανίας είχε δειπνήσει με την πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσίας της χώρας, εκεί που στον χαιρετισμό του ο Κάρολος απήγγειλε Διονύσιο Σολωμό.
«Όπως η ιστορία των χωρών μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι δεμένο και το μέλλον τους. Οι Βρετανοί φίλοι σας θα αισθανθούμε μεγάλη περηφάνια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονυσίου Σολομού: Χαίρε ω χαίρε, Ελευθερία».
Πεντοζάλης, φρέντο και κουλούρι Θεσσαλονίκης
Πιο χαλαρή ήταν η επίσκεψη του ζεύγους το 2018. Ο Κάρολος και η Καμίλα, τότε, είχαν απολαύσει παγωμένο φρέντο χωρίς πλαστικό καλαμάκι που μόλις είχε απαγορευτεί και κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Τότε είχαν ταξιδέψει μέχρι και την Κρήτη όπου χόρεψαν τον παραδοσιακό πεντοζάλη σε πανηγύρι στις Αχάρνες.
Το πριγκηπικό, τότε, ζεύγος είχαν υποδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα.
Οι ακουαρέλες με την Ελλάδα
Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, αγαπά ιδιαίτερα το Άγιο όρος το οποίο πολλές φορές και με διακριτικότητα έχει επισκεφτεί ως προσκυνητής.
Γνωστή η αγάπη του για τη ζωγραφική την οποία έχει συνδυάσει με την αγάπη του για την χώρα μας: ο Κάρολος ο τρίτος έχει φιλοτεχνήσει πολλές υδατογραφίες με ελληνικά τοπία από το όρο Άθως, από το Βατοπέδι, από τα ελληνικά νησιά.
Δείτε το βίντεο του MEGA:
Με βυζαντινό ύμνο στα ελληνικά η τελετή στέψης του
Στο τελετουργικό της στέψης του, ο Κάρολος Γ’ εισήγαγε μεγάλο αριθμό καινοτομιών, στην προσπάθεια του να στείλει το μήνυμα μίας εκσυγχρονισμένης Βρετανίας.
Η τελετή περιλάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας καθώς ο Κάρολος, έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το Mega τη στιγμή που ακούγεται η βυζαντινή ψαλμωδία στα ελληνικά: