Αυστραλία: Φουντώνει η κόντρα για τη μοναρχία μετά την απόφαση να μην φωταγωγηθεί η Όπερα του Σίδνεϊ
Αυστραλία: Κορυφώνεται η συζήτηση για την μοναρχία μετά την απόφαση να μην φωταγωγηθεί η Οπερα του Σίδνεϊ για την στέψη του βασιλιά Καρόλου
Στην Αυστραλία, η απόφαση να μην φωταγωγηθεί η Οπερα του Σίδνεϊ το Σάββατο για να τιμηθεί η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' δίνει νέα τροφή στην συζήτηση για τις σχέσεις της χώρας με την βρετανική μοναρχία.
Η Οπερα στο λιμάνι του Σίδνεϊ φωταγωγείται με κάθε σημαντική ευκαιρία, από την WorldPride μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Ομως, για την στέψη του Καρόλου το Σάββατο, οι καμπύλες του εμβληματικού οικοδομήματος παρέμειναν σκοτεινές.«Φυσικά σέβομαι τον νέο βασιλιά, αλλά προσέχω πού και πώς δαπανούμε τα χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε ο Κρις Μινς, πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ.
Ο τοπικός ηγέτης επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, που ανέλαβε την πρωθυπουργία στο τέλος του Μαρτίου, υπερασπίσθηκε την απόφασή του να ματαιώσει την φωταγώγηση της Οπερας κατά την στέψη του αρχηγού της Κοινοπολιτείας λέγοντας ότι θέλει να διατηρήσει την συνήθεια της φωταγώγησης για την Αυστραλία και τους Αυστραλούς, τιμώντας τις θυσίες και τον ηρωισμό της χώρας του ή όταν υπάρχει ένα σημαντικό διεθνές γεγονός στο Σίδνεϊ.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο 2GB Sydney διευκρίνισε ότι το κτήριο φωταγωγήθηκε 70 φορές την περασμένη χρονιά, έναντι 23 δέκα χρόνια πριν, με εκτιμώμενο κόστος 80.000 έως 100.000 δολαρίων Αυστραλίας (49.000 έως 61.000 ευρώ) κάθε φορά.
Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει καθόλου σκοπό να εναντιωθεί σε όσους πιστεύουν στην μοναρχία. «Αλλά θέλω να είμαι προσεκτικός με τον τρόπο με τον οποίο δαπανώ τα χρήματά τους», είπε. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Αντονι Αλμπανέζι, επίσης προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα, παρευρέθηκε στην στέψη στο Λονδίνο, αλλά είναι δηλωμένος οπαδός της αβασίλευτης δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Λίγκας των μοναρχικών της Αυστραλίας, ο Φίλιπ Μπένγουελ, θεωρεί ότι ο πληθυσμός «βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εκστρατεία αφανούς ρεπουμπλικανισμού στην Αυστραλία εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, παρά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Λονδίνο όπου εξέφρασε την πίστη του στον βασιλιά».Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι πολλοί είναι οι Αυστραλοί που θέλουν να απαλλαγούν από την μοναρχία.