Συναγερμός στη Νέα Ζηλανδία: Έφηβος εγκλωβίστηκε σε σπήλαιο μετά από σαρωτικές πλημμύρες
Νέα Ζηλανδία: Ομάδες έρευνας και διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν ένα μαθητή που εξαφανίστηκε σε σύστημα σπηλαίων, μετά απο καταρρακτώδεις πλημμύρες
Ένα παιδί εξαφανίστηκε σε ένα σύστημα σπηλαίων καθώς καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες έπληξαν το Bόρειο Nησί της Νέας Ζηλανδίας, με τις ομάδες έρευνας και διάσωσης να διακόπτουν την έρευνά τους καθώς έπεσε η νύχτα.
H έντονη βροχόπτωση συνεχίστηκε όλο το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας ατυχήματα και εκτεταμένες πλημμύρες σε περιοχές, πολλές από τις οποίες καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ένας μαθητής σχολείου παρέμεινε αγνοούμενος σε ένα σύστημα σπηλαίων στο Whangarei του Northland, όταν η σχολική του ομάδα αντιμετώπισε δυσκολίες το πρωί της Τρίτης. Στις 5 το απόγευμα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αγοριού από ομάδες έρευνας και διάσωσης, πυροσβεστικής και αστυνομίας θα διακοπούν για το απόγευμα. Έψαχναν για περισσότερες από έξι ώρες. Οι έρευνες θα επαναληφθούν με το πρώτο φως της ημέρας.
Ο διοικητής της περιοχής Northland, Τόνι Χιλ είπε ότι περίπου στις 10.35 π.μ (τοπική ώρα) αναφέρθηκε ότι μια ομάδα 15 μαθητών γυμνασίου και δύο ενηλίκων - «βρέθηκαν σε δυσκολία» κάνοντας μια άσκηση στις σπηλιές του Abbey. «Μια ομάδα ανθρώπων τα κατάφερε έκτοτε με ασφάλεια, ωστόσο, ένας μαθητής αγνοείται επί του παρόντος», είπε. «Το περιστατικό εξελίσσεται ακόμα… Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια του εξαφανισμένου παιδιού, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν στην ομαδική έξοδο και στο σχολείο».
Ο ιστότοπος του τοπικού συμβουλίου συμβουλεύει τους επισκέπτες ότι «οι σπηλιές μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ξαφνικές πλημμύρες». Η βροχή άρχισε να πέφτει σταθερά στο Whangerei το πρωί της Τρίτης, με προειδοποιήσεις για ισχυρές βροχοπτώσεις σε ισχύ από τις 9 το πρωί. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Metservice, προειδοποίησε ότι «η δυνατή βροχή μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανύψωση ρεμάτων και ποταμών».
Η διευθύντρια του γυμνασίου Whangārei Boy's Kάρεν Γκίλμπερτ Σμιθ δήλωσε ότι μία ομάδα υπαίθριας εκπαίδευσης εφήβων είχε πάει στο Abbey Caves για μια εκδρομή στα σπήλαια και «συνάντησε ένα σοβαρό καιρικό φαινόμενο». «Ένας από τους μαθητές μας αγνοείται αυτή τη στιγμή αφού αντιμετώπισε το καιρικό φαινόμενο», είπε, και το περιστατικό ήταν «αναστάτωσε όλους τους ενδιαφερόμενους».
Σε όλο το Όκλαντ, οι πλημμύρες άρχισαν να πλήττουν περιοχές που εξακολουθούσαν να ανακάμπτουν από την τελευταία περίοδο πλημμυρών στο τέλος Ιανουαρίου. Το Ώκλαντ υπέστη σοβαρές πλημμύρες τον Ιανουάριο που σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και, στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ο κυκλώνας Gabrielle προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλο μέρος του βόρειου νησιού και άφησε πίσω του τουλάχιστον 11 ανθρώπους νεκρούς.
Αξιωματούχοι της μεγαλύτερης πόλης της Νέας Ζηλανδίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, καθώς οι ώρες έντονων βροχοπτώσεων φούσκωσαν τα ποτάμια και άρχισαν να πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις στην πόλη. Η Metservice εξέδωσε προειδοποιήσεις για σοβαρές καταιγίδες σε όλη την περιοχή του Ώκλαντ και μια πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρή βροχή και άλλες ειδοποιήσεις για σοβαρές καιρικές συνθήκες σε όλο το Βόρειο Νησί.
Η μετεωρολόγος Τζορτζίνα Γκρίφιθς είπε ότι η ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να διαρκέσει περίπου άλλες πέντε ώρες και να έχει σημαντικό αντίκτυπο. «Η περιοχή είναι τόσο κορεσμένη μετά από πολύ δύσκολους τέσσερις ή πέντε μήνες… η περιοχή του Ώκλαντ έχει λάβει το 90% της ετήσιας κανονικής βροχόπτωσης το πρώτο τρίμηνο του έτους».
Ο Μπραντ Μόσμπι, διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 200 περιστατικά που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στο Ώκλαντ Τα περισσότερα σχετίζονταν με πλημμυρισμένα κτίρια και πτώσεις, με κάποιους ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί επίσης σε οχήματα.
Είπε ότι οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης «δίνουν προτεραιότητα σε εκείνες τις [προειδοποιήσεις] που αποτελούν κίνδυνο ζωής». Το Υπουργείο Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας εκτιμά το κόστος των καιρικών φαινομένων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου σε περίπου 9 δις δολάρια.