Τουρκία: Το πλεονέκτημα στον Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Το αήττητο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται πως θα «σπάσει» - Τι εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές του εξωτερικού για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία.
12'

Παρατείνεται το εκλογικό «θρίλερ» στην Τουρκία καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

Κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το 50% των ψηφών που απαιτούνταν για τη νίκη στον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν έφτασε μια «ανάσα» από αυτό το ποσοστό καθώς συγκέντρωσε 49,5% ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%.

Όπως έχει λοιπόν διαμορφωθεί η κατάσταση, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως διατηρεί προβάδισμα έναντι του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο και θα τον «εκθρόνιζε» από την εξουσία.

Ωστόσο, παρά την πρωτιά του, ο Ερντογάν θα κληθεί για πρώτη φορά να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε δεύτερο γύρο και οι πολιτικοί αναλυτές παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι την επόμενη κάλπη.

«Έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Wolfango Piccoli.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» προσθέτει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση είναι να βρει υποστήριξη στην «καρδιά» της Τουρκίας. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» εξηγεί.

Σύμφωνα με όσα γράφονται και αναφέρονται σε διεθνή μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πλέον φαβορί για τη νίκη με βάση τα χθεσινα αποτελέσματα

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι Financial Times γράφουν ότι αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η χθεσινή εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ» σχολιάζει το BBC.

Στη Γαλλία, η Le Monde στο κεντρικό της άρθρο γράφει ότι ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης».

Η εφημερίδα σταχυολογεί τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβάνοντας υπόψιν τη μικρή διαφορά με την οποία προηγείται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Παράλληλα η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις τραγικές συνέπειες του τελευταίου σεισμού στην Τουρκία, η παράταξη Ερντογάν έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις κάλπες, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου τονίζει πως το γεγονός πως είναι Κούρδος Αλεβίτης ίσως οδήγησε πολλούς Τούρκους συντηρητικούς Σουνίτες στο να τον καταψηφίσουν.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, αναφέρει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη «χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια», οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος «φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, μεταξύ άλλων, την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τον τρόπο καταμέτρησης των ψήφων, σημειώνοντας πως ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε «τους ήρωες της δημοκρατίας» να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παράλληλα, η La Repubblica υπογραμμίζει ότι «η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης -όπως συνέβη συχνά και στο παρελθόν- αλλά σήμερα στην πρωτεύουσα επικρατεί κούραση και απογοήτευση» διότι «στον ορίζοντα διαφαίνονται δυο εβδομάδες νέων εντάσεων τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί και ο δρόμος για την αντιπολίτευση είναι ανηφορικός».

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου» - Το πρώτο μήνυμα του Ερντογάν για τον β' γύρο

Mήνυμα νίκης έστειλε μέσα από ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του β' γύρου των εκλογών στην Τουρκία. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου, θα σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος

«Οι εκλογές της 14ης Μαΐου, μία από τις υψηλότερες εκλογές συμμετοχής στην ιστορία μας, πραγματοποιήθηκαν σε εορταστικό κλίμα που αρμόζει στη δημοκρατία μας με το ταλέντο και τη θέληση του ιερού έθνους μας.
Το έθνος μας έχει διατηρήσει την ελεύθερη βούλησή του παρά την πολιτική μηχανική από το Καντίλ της Πενσυλβάνια, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και εξώφυλλα ξένων περιοδικών.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου ήταν η Τουρκική δημοκρατία και το Τουρκικό Έθνος με 85 εκατομμύρια άτομα.

Το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά μεγάλη στήριξη στο πρόσωπο μας με περισσότερες από 27 εκατομμύρια ψήφους και 49,51% ψήφους. Επιβεβαίωσαν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ότι εμπιστεύονται, πιστεύουν και βλέπουν το μέλλον εδώ δίνοντας την πλειοψηφία στη Ρεπουμπλικανική Συμμαχία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες μου που πήγαν στις κάλπες στις 14 Μαΐου και εξέφρασαν την ελεύθερη βούληση τους, για τη συνεισφορά τους σε κάθε ένα από τα 56 εκατομμύρια ανθρώπους μας στο εξωτερικό και για τις σεβαστές ψήφους τους που έδωσαν ζωή στη δημοκρατία.

Η Τουρκία, με την ωριμότητα που έδειξε χθες, έδειξε ότι είναι μία από τις χώρες με την πιο εξελιγμένη δημοκρατική κουλτούρα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, παρά τη διαφορά 2μιση εκατομμυρίων ψήφων ανάμεσα σε εμάς και τον πιο κοντινό μας αντίπαλο, οι προεδρικές εκλογές ήταν στον δεύτερο γύρο με λιγότερο από μισή μονάδα διαφορά.

Ως πολιτικός που δεν έχει γνωρίσει καμία εξουσία εκτός από τη θέληση του λαού σε όλη του τη ζωή και δεν έχει αφήσει την κατεύθυνση του λαού, σεβόμαστε αυτή τη βούληση, που εκδηλώνεται στην κάλπη.

Θα εκπληρώσουμε την ευθύνη μας στο άγιο έθνος μας τρέχοντας χωρίς σταματημό, ξεκουράζοντας και τρέχοντας με αγάπη μέχρι τις 28 Μαΐου.

Αυξάνοντας το ποσοστό ψήφων που λάβαμε στις 14 Μαΐου, θα κερδίσουμε τις εκλογές της 28ης Μαΐου, inshallah θα πετύχουμε μια ιστορική επιτυχία.

Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε για την εκατονταετία όραμά μας για την Τουρκία, από σήμερα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ξεκούραση, συνεχίστε.

Θα ήθελα να εκφράσω ότι όλοι οι πολίτες μου είναι έτοιμοι για το παιχνίδι, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα τους αρέσει», έγραψε αναλυτικά.

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι

Μήνυμα απαφασιστικότητας με βίντεο που τον δείχνει να χτυπάει με αποφασιστικότητα το χέρι του στο τραπέζι και να λέει ότι «είμαστε εδώ και θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος», έστειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στους οπαδούς του λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, βάσει των οποίων η Τουρκία οδηγείται σε δεύτερο γύρο.

«Εγώ είμαι εδώ, εδώ. Κι εσείς εδώ. Σας ορκίζομαι πως θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος. Είμαι εδώ!» λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Για ποιον λόγο προηγείται και παραμένει φαβορί ο Ερντογάν

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νομικός-Οθωμανολόγος, καταθέτει την εκτίμησή του στο Newsbomb.gr, για το πως έπειτα από 20 χρόνια στην προεδρία, με την οικονομία του να κλονίζεται αλλά και τους φονικούς σεισμούς να έχουν προκαλέσει μεγάλη οργή σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι παραμένει ο «Σουλτάνος».

«Τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι δημοσκοπήσεις έθεταν δεύτερο τον Ερντογάν όποιον και να είχε αντίπαλο. Ο μόνος με τον οποίο θα ισοψηφούσε είναι ο Κιλιντσάρογλου. Επομένως, ήταν προετοιμασμένος ότι θα μπορούσε και να ηττηθεί στις εκλογές, εν τούτοις όπως γνωρίζουμε, δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει. Προετοιμάστηκε έτσι εγκαίρως για το αφήγημα και το όραμα που θα έδινε στους Τούρκους».

Το αφήγημα αυτό, κατά τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, συνίσταται στα εξής:

1ον Κατέδειξε τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Economist χαρακτήρισε τις τουρκικές εκλογές του 2023 ως τις πιο σημαντικές παγκοσμίως, γεγονός που επιβεβαιώνει το αφήγημα Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν είναι μια απλή χώρα που κάνει εκλογές, αλλά μια κεντρική χώρα που επηρεάζει τα παγκόσμια γεγονότα.

2ον Ενεργειακή ανάπτυξη (πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου)

3ον Επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Τουρκία, συμμετοχή στην ισλαμική αναπτυξιακή τράπεζα

4ον Ολοκλήρωση κατά 90% του mega project το οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αποφέρει οφέλη και στην τσέπη των Τούρκων πολιτών».

Ο γνωστός Τουρκολόγος, διαβλέπει και το πλεονέκτημα του Ερντογάν στις αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

«Με την ασυμφωνία της συμμαχίας των «6» να βρει κοινής αποδοχής υποψήφιο πρόεδρο μέχρι και τις αρχές Μαρτίου του 2023, ο Ερντογάν κατέδειξε ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να έχει κοινή στρατηγική σε σημαντικά κρατικά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, αφού δεν μπορούσαν να πάρουν εξαρχής μια κοινή απόφαση ούτε καν για τον πρόεδρο που θα υποστήριζαν. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε λοιπόν τον αντίπαλό του να είναι ο Κιλιντσάρογλου, αφού υπάρχει εκκρεμής δίκη για τα πολιτικά δικαιώματα του Ιμάμογλου, ενώ διέσπειρε τη διχόνοια στους αντιπάλους του, οι οποίοι είναι ετερόκλητοι και το μόνο που τους ένωνε είναι ο… αντιεργοντανισμός. Αυτό όμως, δεν αρκούσε για να εμπνεύσει τους Τούρκους για την επόμενη μέρα. Ήθελαν και χειροπιαστό πρόγραμμα αλλαγής, το οποίο η συμμαχία των «6» με τον Κιλιντσάρογλου δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει στον κόσμο».

Το άλλο πλεονέκτημα του Ερντογάν για να ξανακερδίσει την προεδρία και να παραμείνει ηγέτης της γείτονας για πάνω από 20 χρόνια, είναι και το γεγονός ότι αυτός ουσιαστικά ελέγχει τα πράγματα, ενώ ξέρει και πως να «παίξει» με το θυμικό του λαού του.

«Ο Ερντογάν έχει στα χέρια του το βαθύ κράτος, τη γραφειοκρατία και γνωρίζει πως να κερδίζει εκλογές στοχεύοντας στο θυμικό των Τούρκων που κατά 70% είναι αντιδυτικοί, ασχέτως του κόμματος που ψηφίζουν. Πιθανολογώ ότι θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, ενώ ρυθμιστής αναδείχτηκε ο Ο(γ)άν , το ποσοστό του οποίου κατά πάσα πιθανότητα θα στραφεί στον Ερντογάν, αφού είναι ακραία εθνικιστές», υποστήριξε.

Τζογόπουλος: «Ο Ερντογάν παραμένει η κύρια δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας»

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Τζογόπουλος, διεθνολόγος, Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το BESA, επισημαίνει ότι το χθεσινό αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι ο Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος στα εσωτερικά της Τουρκίας.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως ο Ταγιπ Ερντογαν εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη χώρα του. Η εικόνα στο εξωτερικό δεν έχει σχέση με την εικόνα στο εσωτερικό. Το ίδιο συμβαίνει με το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Πλέον μπαίνουμε στην τελική τροχιά αλλά η νίκη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές είναι εξόχως σημαντική».

Παράλληλα, «η Τουρκία είναι πολωμένη και θα παραμείνει έτσι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον Β γύρο», όπως επισημαίνει, για να υπογραμμίσει ότι όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, «καλό είναι να κάνουμε προγνωστικά, αλλά όπως είχαμε πει στην παλαιότερη συνέντευξη μας, ήταν επιπόλαιο να ξεγράφουμε τον Ερντογάν λόγω ορισμένων αρχικών δημοσκοπήσεων αμφίβολης αξιοπιστίας».

Μαρδάς: «Το ερντογανικό στρατιωτικό μεγαλείο προκαλεί μέθεξη στο εκλογικό σώμα»

Ο δημοσιογράφος και ειδικός στα θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων, Κώστας Μαρδάς, διαβλέπει κι αυτός θρίαμβο του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο και έπειτα από αυτό, «πρόσκληση για... δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο».

Ο Κώστας Μαρδάς αναφέρει στο Newsbomb.gr πως «το κρεμμύδι έχασε από το «Αναντολού !»…Το γευστικό αυτό προϊόν, παρά …τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές του ουσίες και… την αντιφλεγμονώδη δράση, παρά την συμβολική έκφραση του κινήματος της φτωχοποίησης των τουρκικών μαζών, δεν μπόρεσε να κερδίσει τη μέθεξη που προκάλεσε στο τουρκικό εκλογικό σώμα το ερντογανικό στρατιωτικό μεγαλείο. Μεγαλείο ενσαρκωμένο σε πομπώδες αεροπλανοφόρο απ΄όπου θα απογειώνεται το νέο – οθωμανικό όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Ο Ερντογάν, μετά την επερχόμενη νίκη του στις 28 Μαΐου - μια μέρα πριν από την Άλωση της Πόλης – θα έχει όλη την άνεση να απευθύνει στην Ελλάδα ένα διάλογο ειρήνης και φιλίας συνοδευόμενο με… αγάπες και λουλούδια. Θα πρόκειται όμως για ένα διάλογο που θα αποτελεί πρόσκληση για… «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στο Αιγαίο» (Ακάρ) και «συζήτηση για τις τουρκικές βραχονησίδες στο Αιγαίο» (Τσαβούσογλου)», προσέθεσε.

Σχετικές ειδήσεις