Γερμανία: Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για τη ληστεία στο Μουσείο της Δρέσδης το 2019

Γερμανία: Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν για την κινηματογραφική ληστεία του 2019 στο Μουσείο της Δρέσδης. Οι κατηγορούμενοι κάλυψαν τα πρόσωπά τους με βιβλία και φακέλους σε όλη τη διάρκεια της δίκης
Το Μουσείο της Δρέσδης
Α.Ρ
3'

Πέντε άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για μια κινηματογραφική ληστεία κοσμημάτων που είχε συνταράξει πριν απο λίγα χρόνια την πόλη της Δρέσδης. Οι ληστές αφαίρεσαν πολύτιμα αντικείμενα αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ από το μουσείο «Πράσινος Θόλος» της πόλης το 2019.

Η αστυνομία ανακάλυψε πολλά από τα κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ξίφους επικαλυμμένου με διαμάντια, αλλά υπάρχει φόβος ότι ο υπόλοιπος λεηλατημένος θησαυρός μπορεί να μην βρεθεί ποτέ. Οι άνδρες, όλοι μέλη ενός διαβόητου εγκληματικού δικτύου, αντιμετωπίζουν ποινές από τέσσερα έως έξι χρόνια.

Η ληστεία είχε σχεδιαστεί σχολαστικά. Η συμμορία, που ζούσε στο Βερολίνο, επισκέφτηκε την τοποθεσία πολλές φορές και προετοίμασε το σημείο εισόδου της εκ των προτέρων, χρησιμοποιώντας μια μηχανή κοπής για να ρίξει τις ράβδους ενός προστατευτικού καλύμματος παραθύρου πριν τις ξανακολλήσει στη θέση τους.

Στη συνέχεια, τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 2019, έβαλαν φωτιά στον διακόπτη ενός πίνακα διακόπτη κυκλώματος κοντά στο μουσείο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τους γύρω δρόμους, ενώ δύο από τους άνδρες γλίστρησαν μέσα.

Πλάνα κατέγραψαν τους κλέφτες να φορούν μάσκες και να κρατούν τσεκούρια καθώς έμπαιναν στο πολυτελώς διακοσμημένο Gruenes Gewoelbe - ή Πράσινο Θόλο- και έσπασαν τις γυάλινες προθήκες για να φτάσουν στον θησαυρό. Στη συνέχεια ψέκασαν έναν πυροσβεστήρα αφρού πάνω από το δωμάτιο για να καλύψουν τα ίχνη τους προτού αποδράσουν με ένα Audi το οποίο στη συνέχεια πέταξαν σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, βάζοντας φωτιά στο όχημα προτού επιστρέψουν στο Βερολίνο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κλέβουν έργα τέχνης από πάθος για την τέχνη, αλλά αυτό ήταν πραγματικά το αντίθετο», λέει η Marion Ackermann, γενική διευθύντρια των κρατικών συλλογών τέχνης της Δρέσδης. «Δεν είχαν ιδέα για το τι είχαν πάρει».

Αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι ο θησαυρός χάθηκε για πάντα. Αλλά πολλά από τα κλεμμένα αντικείμενα επιστράφηκαν στο μουσείο, αφότου τρεις από τους άνδρες ομολόγησαν την κλοπή και συμφώνησαν να αποκαλύψουν την τοποθεσία των κλοπιμαίων σε αντάλλαγμα για ελαφρύτερες ποινές ως μέρος μιας συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

Πολλά κομμάτια εξακολουθούν να λείπουν, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ σπάνιου διαμαντιού που ονομάζεται «Λευκή Πέτρα της Σαξονίας». Τα αντικείμενα ήταν μέρος ενός θησαυρού που συνέλεξε τον 18ο αιώνα ο Αύγουστος ο Ισχυρός, ο Εκλέκτορας της Σαξονίας. Όχι μόνο συγκέντρωσε κομμάτια καλυμμένα με διαμάντια και πολύτιμους λίθους, αλλά σχεδίασε το Green Vault στο οποίο θα τα εκθέσει.

Οι ειδικοί λένε ότι η απώλεια μέρους της συλλογής ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή επειδή η ιδέα του Aυγούστου τότε, όπως και τώρα, ήταν ότι ένας επισκέπτης έπρεπε να δει ολόκληρο το σύνολο μαζί και να κατακλυστεί από την ποικιλία των χρωμάτων και των λίθων. Το θράσος της ληστείας συγκλόνισε τον κόσμο της τέχνης. Όμως η διάρρηξη δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας του μουσείου.

Η αστυνομία εγκαινίασε έρευνα για τέσσερις φρουρούς ασφαλείας του μουσείου με την υποψία ότι είχαν βοηθήσει στις προετοιμασίες και αντέδρασαν πολύ αργά, αλλά οι αστυνομικοί τερμάτισαν τη διαδικασία πέρυσι. Σήμερα το σύστημα ασφαλείας έχει ανανεωθεί και το προσωπικό του μουσείου έχει στρέψει την προσοχή του στην αποκατάσταση των κοσμημάτων. Οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι ο θησαυρός του Aυγούστου μπορεί να επανέλθει στην παλιά του αίγλη και, τελικά, να επιστρέψει στη δημόσια προβολή, αν και είναι απίθανο η συλλογή να είναι ξανά ολόκληρη.