Λιβύη: Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων διακινητών

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξαπολύθηκαν πλήγματα εναντίον θέσεων διακινητών στην ίδια περιοχή στη δυτική Λιβύη.

Λιβύη: Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων διακινητών
AFP/Φωτογραφία Αρχείου
2'

Νέα αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν χθες Σάββατο από δυνάμεις πιστές στην λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ εναντίον θέσεων διακινητών στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξαπολύθηκαν πλήγματα εναντίον θέσεων διακινητών στην ίδια περιοχή στη δυτική Λιβύη.

«Αεροπορικά πλήγματα διεξήχθησαν το Σάββατο από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έβαλαν στο στόχαστρο και κατέστρεψαν βυτιοφόρα φορτηγά που μετέφεραν καύσιμα λαθραία» και θέση «κοντά στη γέφυρα Μπιρ αλ Γάναμ» στην πόλη Ζαουίγια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Libya al Ahrar.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς. Δεν έχει δοθεί κανένας απολογισμός των θυμάτων μέχρι τώρα.

Πλήγματα αναφέρθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και σε άλλους τομείς της πόλης, είπαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως διεξήχθησαν την Πέμπτη αεροπορικά πλήγματα «εναντίον κρησφύγετων διακινητών καυσίμων, ναρκωτικών και ανθρώπων στην περιοχή της δυτικής ακτογραμμής» της χώρας της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι θέσεις που επλήγησαν βρίσκονταν στην περιφέρεια της πόλης.

Η Ζαουίγια έχει μετατραπεί εδώ κι εβδομάδες σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων που επιδίδονται σε εμπορία ανθρώπων και καυσίμων, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο το κοινοβούλιο της Λιβύης, που είναι εγκατεστημένο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατηγόρησε την Παρασκευή την Τρίπολη ότι διεξήγαγε «επίθεση» εναντίον βουλευτή της πόλης, του Αλί Μπουζρίμπα, αντιπάλου της κυβέρνησης του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.

Στα πλήγματα της Πέμπτης δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Η αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) εκτίμησε την Παρασκευή πως τα «γεγονότα» δείχνουν πως είναι «επείγουσα ανάγκη να υπάρξει επανένωση της Λιβύης και ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Λίβυων».

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και συνεχίζει να υπονομεύεται από τη δράση μιας μυριάδας παραστρατιωτικών οργανώσεων που τείνουν να αλλάζουν πλευρές.

Δυο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη τον τελευταίο χρόνο: η μια είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη (δυτικά), υπό την ηγεσία του κ. Ντμπάιμπα, κι αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ· η άλλη εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας κι υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και το κοινοβούλιο.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή