Εκλογές - Τουρκία: Τα διλήμματα της νέας εποχής Ερντογάν - Ο «σουλτάνος» και ο κοινωνικός διχασμός

Ο τουρκικός λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Ερντογάν, ο οποίος παραμένει στη εξουσία για πέντε ακόμη χρόνια - Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας στη «διχασμένη» Τουρκία

Εκλογές - Τουρκία: Τα διλήμματα της νέας εποχής Ερντογάν - Ο «σουλτάνος» και ο κοινωνικός διχασμός
Associated Press
3'

Ακόμα και μέσα στο ναό της Αγιάς Σοφιάς, πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, οι υποστηρικτές του.

Ο επί 20 χρόνια πρόεδρος της χώρας εξασφάλισε ακόμη πέντε χρόνια παραμονής στην εξουσία ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε κατά το πρώτο του μήνυμα «ολόκληρο το έθνος των 85 εκατομμυρίων κέρδισε».

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας στη γειτονική Τουρκία είναι πολλά, σε μια κοινωνία πολωμένη μεταξύ των ισλαμιστών και των κοσμικών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στην ανάλυση του αποτελέσματος το Politico.

Το 52% των ψηφοφόρων επέλεξε να στηρίξει έναν αυταρχικό ηγέτη παρά τον «μη δοκιμασμένο δημοκράτη», όπως χαρακτηρίζει τον Κέμαλ Κιλιντσντάρουγλου το BBC.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έκανε την εκστρατεία του προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον καλό ηγέτη, υποσχόμενος αρχικά μια νέα «άνοιξη» για την Τουρκία. Αργότερα έστρεψε δεξιά, υποσχόμενος να απομακρύνει τους πρόσφυγες αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει περισσότερες ψήφους.

Καθώς θεωρείτο από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, ένας βαρετός υποψήφιος, χωρίς χάρισμα, ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγήθηκε ενός συνασπισμού έξι κομμάτων, είχε καταλήξει να επιβάλλει το στίγμα του και να αποκαλείται «δημοκράτης παππούς».

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας κ. Ερντογάν έχει δεσμό με τους οπαδούς του που χρονολογούνται 20 χρόνια πίσω ενώ πολλοί είναι θρησκευόμενοι συντηρητικοί σαν αυτόν.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι έκανε τη χώρα ισχυρότερη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η αυταρχική του προσέγγιση στην εξουσία υπονομεύει θανάσιμα τη δημοκρατία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Politico, σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές στις οποίες ο πρόεδρος και το κόμμα του AK κέρδισαν εύκολα τους αντιπάλους τους, ο Ερντογάν ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις.

50.000 νεκροί

Ούτε καν οι συνέπειες του φοβερού σεισμού του Φεβρουαρίου (τουλάχιστον 50.000 νεκροί και 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι) σε έντεκα επαρχίες του νότου της χώρας, οι οποίες υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό στις εκλογές τον Ερντογάν.

Το κόμμα του προέδρου Ερντογάν, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πάνω στο οποίο έχτισε την άνοδό του στο υπέρτατο αξίωμα της χώρας του, έχασε έδρες στο κοινοβούλιο αλλά διατηρεί την πλειοψηφία του με τους συμμάχους του.

Ο πληθωρισμός θα πέσει, όπως τα επιτόκια

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε στην επινίκια ομιλία του τον πληθωρισμό το πιο επείγον ζήτημα για τη χώρα και υποσχέθηκε πως θα μειωθεί, όπως μειώθηκαν τα επιτόκια - τα οποία, κατόπιν δικής του απαίτησης, υποχώρησαν στο 8,5% από το 19% όπου βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια.

«Σχεδιάζουμε μια οικονομία επικεντρωμένη στις επενδύσεις και στην απασχόληση, με μια ομάδα διαχείρισης διεθνούς φήμης», διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους οπαδούς του στην Άγκυρα μετά την επικράτησή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Ερντογάν είπε πολλάκις «αντίο κύριε Κεμάλ», ακολουθώντας σχετικό σύνθημα των οπαδών του. «Ευχαριστώ Θεέ μου που απάντησες στις προσευχές μας», είπε και πρόσθεσε: «Η βούληση του έθνος μας είναι σιδηρά».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ