Τουρκία: Η επόμενη μέρα - Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για την Ελλάδα και την οικονομία

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σταχυολογεί μέσω του Newsbomb.gr τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί να επιλύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας - Τι στρατηγική θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος στο πεδίο των ελληνοτουρκικών
4'

Ακριβώς 570 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στη γειτονική Τουρκία ξεκινά η νέα εποχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών με 52%.

Ο επί 20 χρόνια Τούρκος πρόεδρος ανανέωσε τη θητεία του κερδίζοντας το στοίχημα της πιο αμφίρροπης κάλπης των τελευταίων ετών και ανατρέποντας τα εις βάρος του προγνωστικά.

Η επόμενη μέρα που καλείται να διαχειριστεί ο ισχυρός Τούρκος ηγέτης, κρύβει πολλές προκλήσεις όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου, Κωνσταντίνος Φίλης, ο Ερντογάν θα «ρίξει» το μεγαλύτερο βάρος στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και μεγάλο διάστημα την Τουρκία.

Ωστόσο, ο διεθνολόγος εκτιμά ότι ταυτόχρονα δεν θα υποχωρήσει στις ανυπόστατες αιτιάσεις της Άγκυρας για τα εθνικά θέματα, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα «Εrdoganomics» και ο κίνδυνος για χρεοκοπία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει πιστός στο πλάνο του για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της συντηρητικής Τουρκίας, που «κοιτάζει» περισσότερο προς την Ανατολή.

«Πολύ δύσκολα θα αλλάξει η πορεία αυταρχικοποίησης της Τουρκίας», σχολιάζει σχετικά ο Κωνσταντίνος Φίλης, συμπληρώνοντας πως «ο Ερντογάν κατάφερε να επανεκλεγεί βασιζόμενος σε ένα σύστημα αυταρχικό, στην έλλειψη του κράτους δικαίου, στη μη διάκριση των εξουσιών, τις φυλακίσεις και τις διώξεις των αντιφρονούντων. Αν γίνουν κάποιες απόπειρες εκδημοκρατισμού, φοβάται ότι το σύστημα μπορεί και να καταρρεύσει».

Ειδικά για την οικονομία, η οποία έχει φτάσει σε οριακό σημείο πλέον έχει φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της πολιτικής Ερντογάν, ο διεθνολόγος σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα η Τουρκία να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, αν δεν γίνουν αλλαγές.

Ήδη δε, η επανεκλογή Ερντογάν οδήγησε σε πτώση της τουρκικής λίρας στα χρηματιστήρια.

«Ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για την οικονομική μιζέρια και τη φτωχοποίηση των Τούρκων και για το έλλειμα εμπιστοσύνης το οποίο και σήμερα, τις πρώτες ώρες της επανεκλογής του δείχνουν οι αγορές προς το πρόσωπο του», τόνισε ο κ. Φίλης.

«Αν ο Ερντογάν δεν αποφασίσει να αλλάξει πορεία χρεώνοντας στο οικονομικό του επιτελείο τις προηγούμενες αποτυχίες και επιμείνει στα Erdoganomics, τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της χώρας, σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα οδεύσει στη χρεοκοπία», προσθέτει ο ίδιος.

Αλλά όπως εκτιμά ο κ. Φίλης, ο Ταγίπ Ερντογάν υπό τον φόβο να επωμιστεί ο ίδιος με το βάρος της κατάρρευσης της οικονομίας, θα προχωρήσεις σε προρμογές. «Η προτεραιότητα του Ερντογάν θα είναι για αρκετό καιρό η οικονομία», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Τα εθνικά θέματα

Στον τομέα των εξωτερικών θεμάτων για την Τουρκία, ο κ. Φίλης αναφέρει πως το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα επικεντρωθεί στην επίλυση των οικονομικών ζητημάτων , δεν σημαίνει ότι θα «χαλαρώσει» τη στάση του απέναντι στη Δύση και την Ελλάδα.

«Εκ των πραγμάτων έρχονται σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά θέματα. Αλλά από την άλλη, για μια χώρα όπως είναι η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία είναι μια μεγάλη δύναμη που θέλει να συνομιλεί με τους σημαντικούς εταίρους της, θέλει να είναι ισχυρή… να τη σέβονται και ενδεχομένως να τη φοβούνται, δεν είναι εύκολο να αφήσει το ζήτημα σε δεύτερη μοίρα», επισημαίνει ο κ. Φίλης.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική είναι ένα πεδίο, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να διαπραγματευτεί και να κάνει ελιγμούς καλύτερα από όταν πρέπει να λάβει οικονομικές αποφάσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Κωνσταντίνος Φίλης υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να έχει... αυταπάτες για το ποιος πραγματικά είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα πολλά «πρόσωπα» που έχει δείξει.

«Έχουμε δει πολλά πρόσωπα του Ταγίπ Ερντογάν αλλά ξέρουμε ποιος είναι. Στην αρχή θα είναι πιο ήπιος απέναντι στην Ελλάδα σε μια λογική ότι δίνω μια ακόμη ευκαιρία στις σχέσεις μου με την Ελλάδα. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, αν δεν δοθεί μια λύση την οποία θα θέλει να επιβάλλει τους όρους του, τους οποίους δεν μπορεί να αποδεχθεί η Ελλάδα, τότε πιθανότατα θα επανελθεί η προκλητική ρητορική», τονίζει ο καθηγητής.

Έτσι, αυτή η ήπια στάση που ενδεχομένως να ακουλουθήσει ο Ερντογάν, σε πρώτο στάδιο, όπως εκτιμά ο καθηγητής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες τουρκικές προκλήσεις. «Είναι πιθανό να επιστρέψουμε σε μια ένταση και δημιουργία νέων τετελεσμένων», καταλήγει ο καθηγητής.

Σχετικές ειδήσεις