Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν εργαστήρια μουμιοποίησης ανθρώπων και ζώων
Μία σημαντική και μεγάλη ανακάλυψη «ήρθε στο φως» και οι αρχαιολόγοι προσθέτουν κάποια ακόμα κομμάτια του παζλ για την ανακάλυψη του ανθρώπινου παρελθόντος.
Λόγος γίνεται, για τα εργαστήρια που βρέθηκαν κατά τον τελευταίο γύρο ανασκαφών στη νεκρόπολη της Σακάρα έξω από την Αίγυπτο. Πρόκειται για εργαστήρια στα οποία μουμιοποιούσαν ανθρώπους και ιερά ζώα. Εκτός αυτών των εργαστηρίων ανακαλύφθηκαν και δύο άγνωστοι - μέχρι σήμερα - τάφοι.
Τα εργαστήρια χρονολογούνται περίπου στην 30ή δυναστεία (380-343 π.Χ) και την περίοδο των Πτολεμαίων (305-30 π.Χ), όπως δήλωσε ο Μοσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων στους δημοσιογράφους.
Ειδικότερα, στους χώρους βρέθηκαν πέτρινες κλίνες πάνω στις οποίες ακουμπούσαν τα πτώματα, πήλινα αγγεία αποθήκευσης ργάνων και άλλα εργαλεία ταρίχευσης. Επιπλέον, βρέθηκαν υφάσματα για μούμιες και ποσότητες νάτρου (ένυδρου ανθρακικού νατρίου), ενός βασικού συστατικού της μουμιοποίησης.
Να σημειωθεί πως η ανακάλυψη αυτών των ευρημάτων είναι αποτέλεσμα πολύμηνης ανασκαφής κοντά το ιερό της θεάς Μπαστέτ, όπου ανακαλύφθηκαν το 2009 και οι περίφημες κατακόμβες με χιλιάδες μουμιοποιημένες γάτες.
Οι ανασκαφές αυτές, που πραγματοποιούνταν στη Σακάρα, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Κάιρο, έφεραν στο «φως» δύο μικρούς τάφους 4.400 και 3.400 ετών. Σημαντικό είναι ότι ξέρουμε που ανήκουν, ο ένας στον ιερέα Νε Χεσούτ Μπα της πέμπτης δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου και ο άλλος στον ιερέα Μεν Χεμπέρ της 18ης δυναστείας αντίστοιχα.
Μάλιστα, ο τάφος πρώτου έκρυβε τοιχογραφίες με σκηνές από την καθημερινότητα, ενώ οι τοιχογραφίες στον δεύτερο τάφο περιείχαν σκηνές «που δείχνουν τους νεκρούς σε διάφορες στάσεις» ανέφερε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.
Σημαντικό να αναφερθεί πως η Αίγυπτος ετοιμάζεται, ταυτόχρονα, να εγκαινιάσει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας έξω από το Κάιρο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε πέρυσι.