Βόρεια Κορέα: Διεθνής συναγερμός από την εκτόξευση δορυφόρου - Η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά κατέληξε «στη θάλασσα», λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη ο κινητήρας πυραύλου «δύο σταδίων» που τον μετέφερε. Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο έως τις 11 Ιουνίου για να παρακολουθεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.
Η εκτόξευση προκάλεσε ψευδή συναγερμό στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ, ενώ στην Ιαπωνία εκδόθηκε προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Οκινάουα, στο νότο. Στη Σεούλ επικράτησε χάος και σύγχυση καθώς οι άνθρωποι ξύπνησαν από τον ήχο σειρήνας αεροπορικής επιδρομής και ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης που τους έλεγε να προετοιμαστούν για εκκένωση, μόνο που 20 λεπτά αργότερα είπε οτι είχε σταλεί κατά λάθος.
Το διακύβευμα είναι υψηλό στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και 70 χρόνια, και αυτός ο ψευδής συναγερμός θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα συναγερμού. Η Βόρεια Κορέα αποτελεί απειλή για τη Νότια Κορέα, και εάν υπάρξει συναγερμός στο μέλλον, ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ή θα απορριφθεί ως ένα ακόμη λάθος.
Η Κιμ μια 33χρονη μητέρα που ζει στη Σεούλ, είπε στο BBC ότι ήταν «πολύ φοβισμένη» όταν έλαβε την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης και άρχισε να ετοιμάζει τις βαλίτσες της. «Δεν πίστευα ότι θα γινόταν πόλεμος, αλλά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία με έκανε να σκεφτώ ότι η Βόρεια Κορέα ή η Κίνα θα μπορούσαν να εισβάλουν στη [Νότια] Κορέα», είπε, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε «χάσει το μυαλό της» και ξεκίνησε μια εισβολή.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της Σεούλ, Oh Se-hoon, αναγνώρισε το κείμενο έκτακτης ανάγκης «μπορεί να ήταν υπερβολική αντίδραση», αλλά είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για την ασφάλεια». Είπε ότι η πόλη θα βελτιώσει το σύστημα προειδοποίησής της για να αποφύγει τη σύγχυση, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε ότι ο πύραυλος μπορεί να είχε σπάσει στον αέρα ή να συνετρίβη αφού εξαφανίστηκε νωρίς από τα ραντάρ. Δημοσίευσε φωτογραφίες από συντρίμμια που βρέθηκαν στη θάλασσα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται να εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο και ότι η κυβέρνηση αναλύει τις λεπτομέρειες.
Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μετά την εκτόξευση. Η Ιαπωνία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν έτοιμη να καταρρίψει οτιδήποτε απειλούσε την επικράτειά της. Την Τρίτη, ο Ρι Πιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το σχέδιο εκτόξευσης, λέγοντας ότι ήταν ως απάντηση σε «απερίσκεπτες στρατιωτικές ενέργειες» των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Κατηγόρησε τις χώρες ότι «αποκαλύπτουν ανοιχτά την απερίσκεπτη φιλοδοξία τους για επιθετικότητα».
Παγκόσμια καταδίκη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώθηκαν με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στην καταδίκη της εκτόξευσης, χαρακτηρίζοντάς την «αυθαίρετη παραβίαση» πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η πόρτα δεν έχει κλείσει για τη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές της ενέργειες και αντ' αυτού να επιλέξει τη δέσμευση», δήλωσε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας.
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης την κίνηση, λέγοντας ότι οποιαδήποτε εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ με χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων ήταν «αντίθετα» με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναγνωρίσει την ανάπτυξη στρατιωτικών δορυφόρων ως βασικό συστατικό της άμυνας της χώρας του. Ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ, είπε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας «πιθανότατα βλέπει τον εαυτό της σε διαστημική κούρσα» και ότι είτε η τρέχουσα δορυφορική της αποστολή είναι επιτυχημένη είτε όχι, «μπορεί να αναμένεται να εκδώσει πολιτική προπαγάνδα σχετικά με τις διαστημικές του δυνατότητες».