Tεχνητή Νοημοσύνη: Το «αφεντικό» του ChatGPT θέλει έδρα στην Ευρώπη - Το «παζάρι» με τις πρωτεύουσες
Ο άνθρωπος που έφερε την τεχνητή νοημοσύνη στο ευρύ κοινό «φλερτάρει» με τη γηραιά ήπειρο. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, του κατασκευαστή του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, πέρασε την περασμένη εβδομάδα περιοδεύοντας στην Ευρώπη, κάνοντας στάση στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνομίλησε για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συνάντησε τους εθνικούς ηγέτες Πέδρο Σάντσες, Eμανουέλ ΜΞακρόν, Ματέους Μοραβιέτσκι, Όλαφ Σολτς και Ρίσι Σούνακ και αναζήτησε την κατάλληλη τοποθεσία για ένα μελλοντικό «στρατηγείο» OpenAI στην Ευρώπη.
«Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα γραφείο στην Ευρώπη», είπε ο Άλτμαν στο POLITICO σε εκδήλωση στο Παρίσι την Παρασκευή. «Επίσης πραγματικά θέλουμε ένα». Σύμφωνα με τον επερχόμενο νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εταιρείες που έχουν χρήστες με έδρα την ΕΕ θα χρειάζονταν παρουσία στο μπλοκ, με τις εθνικές «εποπτικές αρχές» να είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του κανονισμού. Η τελική επιλογή της τοποθεσίας των κεντρικών γραφείων του θα καθορίσει, επομένως, ποια χώρα μέλος θα επιβλέπει την OpenAI στην επιβολή του νόμου AI.
Από την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT του OpenAI —ένα ρομπότ που μπορεί να δημιουργεί κείμενα όπως τραγούδια, σενάρια, άρθρα και λογισμικό με βάση γραπτές προτροπές— έχει προκαλέσει αισιοδοξία αλλά και ανησυχία για το τι σημαίνει η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ενώ κάποιοι έχουν θαυμάσει την ικανότητα του εργαλείου στη δημιουργία κώδικα υπολογιστή και τον εξορθολογισμό της εργασίας γραφείου, άλλοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτοματοποιημένης παραπληροφόρησης, χειριστικού περιεχομένου και υλικού που θα ευνοεί την προκατάληψη - ή ακόμη και να αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά.
Ωστόσο, οι πολιτικοί φαίνονται πρόθυμοι να φιλοξενήσουν το πιο πολυσυζητημένο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Ανοίγοντας την εκδήλωση στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών Ζαν-Νοέλ Μπαρό διάβασε μια περιγραφή του Άλτμαν που δημιουργήθηκε από το ChatGPT («καινοτόμος, επιδραστικός, οραματιστής») προτού παρουσιάσει τη Γαλλία ως μια «μεγάλη χώρα τεχνητής νοημοσύνης» — αναφέροντας μία λίστα με «ατού» όπως το ταλέντο, η πυρηνική ενέργεια (που μπορεί να τροφοδοτήσει τους υπολογιστές που στηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη) και την πολιτιστική κληρονομιά μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Άλτμαν ενημέρωσε επίσης το προσωπικό εθνικής ασφάλειας, ένα άτομο που έχει γνώση της συνομιλίας του με τον Σουνάκ, περιέγραψε τον Βρετανό πρωθυπουργό ως «σεβάσμιο». Ο Άλτμαν εξακολουθεί να εξετάζει πού θα στεγάσει το νέο του γραφείο.
«Αν έπρεπε να διαλέξω με βάση τα περισσότερα ερευνητικά ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης, θα επέλεγα τη Γαλλία», είπε στο POLITICO. «Αλλά έχω εντυπωσιαστεί από το ταλέντο και την ενέργεια παντού». Η OpenAI έχει ήδη προσωπικό που εργάζεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με το LinkedIn, και τον Σεπτέμβριο του 2022 δημιούργησε μια θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων της χώρας.
Στο Παρίσι, ο Άλτμαν προσπάθησε να ακυρώσει τις αναφορές του Reuters ότι το OpenAI μπορεί να εγκαταλείψει την ΕΕ εάν ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη αποδειχτεί πολύ επαχθής. «Σκοπεύουμε να συμμορφωθούμε. Θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στην Ευρώπη», είπε ο Άλτμαν στο κοινό στο Παρίσι. «Θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι είμαστε τεχνικά ικανοί. Και οι συζητήσεις ήταν υπέρ του δέοντως παραγωγικές αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.
Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη
Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021, θα απαγορεύσει ορισμένες χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (όπως η κοινωνική βαθμολογία και ορισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης προσώπου) και θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την ασφάλεια και την επίβλεψη όταν πρόκειται για ευαίσθητες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται «υψηλού» κινδύνου.
Επιπλέον, σύμφωνα με μια έκδοση του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα μοντέλα όπως το ChatGPT — που μπορούν να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο, όπως κείμενο ή φωτογραφίες — θα πρέπει να αποκαλύπτουν μια περίληψη υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα που χρησιμοποιούνται ως δεδομένα εκπαίδευσης.
Ο κανόνας — ο οποίος δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως από εκπροσώπους της Επιτροπής και των χωρών μελών της ΕΕ — αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των καλλιτεχνών και των εκδοτών ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση τους.
«Ακούγεται υπέροχο αίτημα», είπε ο Άλτμαν στο POLITICO. «Αλλά — λόγω του τρόπου με τον οποίο συλλέγονται αυτά τα σύνολα δεδομένων και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αντιγράφουν δεδομένα με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ιστότοπους — το να πω ότι πρέπει να εγγυηθώ νομικά κάθε κομμάτι περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται».
Ο Άλτμαν πιστεύει ότι ένας ευκολότερος τρόπος για τους δημιουργούς να γνωρίζουν εάν η δουλειά τους χρησιμοποιείται θα βασίζεται στο αν τα ονόματά τους εμφανίζονται στις προτροπές που δίνουν οι χρήστες σε μια τεχνητή νοημοσύνη. «Κάθε φορά που ρωτάς: «Θέλω ένα τραγούδι στο στυλ των Beatles», θα ήταν ξεκάθαρο», είπε ο Άλτμαν.
Συνολικά, ωστόσο, ο Άλτμαν έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο σχετικά με τον Νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη και είπε ότι θα ήταν ευτυχής να συναντήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ - παρά το γεγονός ότι παρέλειψε μια προγραμματισμένη στάση στις Βρυξέλλες στην περιοδεία του. Είπε στο POLITICO ότι το OpenAI θα ενταχθεί στο πρώτο «sandbox» της ΕΕ, με έδρα την Ισπανία, όπου οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να δοκιμάσουν τη συμμόρφωσή τους με τους κανονισμούς. «Θα καταλήξουμε σε ένα καλό μέρος», είπε. «Η κανονιστική σαφήνεια θα είναι θετική».
Πηγή: Politico