ΗΠΑ: Tρέλα στη Νέα Υόρκη για το φαινόμενο «Manhattanhenge» - Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (30/5) για ένα από τα δύο ετήσια θεάματα του «Μanhattanhedge». Tι είναι το φαινόμενο που έχει τρελάνει το «Μεγάλο Μήλο»

Ένα μοναδικό φαινόμενο «λούζει» με κόκκινο φως τους δρόμους του Μανχάταν
Ένα μοναδικό φαινόμενο «λούζει» με κόκκινο φως τους δρόμους του Μανχάταν
Α.Ρ
3'

Ο διάσημος αστικός ιστός της Νέας Υόρκης πλαισίωσε για μία ακόμη φορά τον ήλιο που άρχισε να δύει, ρίχνοντας μια ζεστή λάμψη πάνω από την «τσιμεντένια ζούγκλα». Το φαινόμενο «Manhattanhenge» συνήθως προσελκύει χιλιάδες θεατές, τουρίστες και ντόπιους, που αγωνίζονται για να τραβήξουν την τέλεια εικόνα. Η πρώτη νύχτα του «θεσμού» πλέον έγινε τη Δευτέρα, με θέα μόνο το ήμισυ της δύσης. Την Τρίτη, ο ήλιος εμφανίστηκε ανάμεσα στους ουρανοξύστες στο ηλιοβασίλεμα.

Όταν ο ήλιος που δύει ευθυγραμμίζεται με το πλέγμα των δρόμων του Μανχάταν και λούζει τα αστικά φαράγγια με μια ροδαλή λάμψη, οι ρομαντικοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης, αλλά και οι λάτρεις των αστρικών φαινομένων, λένε ότι έφτασε η ώρα του «Manhattanhenge»

Τι είναι το «Μanhattanhedge»

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το ηλιοβασίλεμα ευθυγραμμίζεται τέλεια με τους ουρανοξύστες του Μανχάταν, οι οποίοι χτίστηκαν στο πλέγμα των δρόμων της πόλης. Παρόμοια φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλες πόλεις με πολλούς ουρανοξύστες και μεγάλους ευθύγραμμους δρόμους - όπως το Σικάγο, το Μόντρεαλ και το Τορόντο.

Όσον αφορά το ηλιοβασίλεμα, το γεγονός λαμβάνει χώρα τον Μάιο και τον Ιούλιο, και για δύο νύχτες το καθένα. Υπάρχει επίσης μια εκδοχή ανατολής που εμφανίζεται το χειμώνα. Συμβαίνει περίπου τρεις εβδομάδες πριν και τρεις εβδομάδες μετά το θερινό ηλιοστάσιο.

Ποιος επινόησε τον όρο;

Ο αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Manhattanhenge το 1997, εμπνευσμένος από την ομοιότητα του με το Stonehenge, όπου ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με ομόκεντρους κύκλους κάθετων λίθων σε κάθε ηλιοστάσιο.

«Ως παιδί, επισκέφτηκα το Stonehenge στην πεδιάδα Salisbury της Αγγλίας και έκανα έρευνα σε άλλα πέτρινα μνημεία στα βρετανικά νησιά. Ήταν βαθιά μέσα μου» λέει «Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, αποτύπωσα τη συναισθηματική δύναμη που μπορούν να έχουν οι επίγειες ευθυγραμμίσεις με τον Ήλιο σε μία φυλή ή έναν πολιτισμό».

Πότε θα συμβεί ξανά το φαινόμενο;

Το Stonehenge θα είναι ξανά ορατό στις 12 Ιουλίου στις 20:20 και στις 13 Ιουλίου στις 20:21 τοπική ώρα.

Οι θεατές πάνω από την 14η οδό και κάτω από την 155η οδό του Μανχάταν μπορούν να απολαύσουν το θέαμα. Το Τμήμα Πάρκων και Αναψυχής της Νέας Υόρκης προτείνει αυτούς τους δρόμους για υπέροχη θέα: 57η οδός, 42η οδός, 34η, 23η και 14η οδός.

Ενώ η 42η οδός είναι ένα δημοφιλές σημείο θέασης, οποιοσδήποτε δρόμος ανατολής-δύσης θα προσφέρει γενικά καλή θέα -και καλό θα είναι όσοι σπεύσουν για το Stonehedge στο «Μεγάλο Μήλο» να φροντίσουν να κατευθυνθούν όσο το δυνατόν πιο ανατολικά, λένε οι ειδικοί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή