Σαλμάν Ρούσντι: Θα γράψει βιβλίο για την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι - «Πρέπει να το ξεπεράσω»

Ο Σαλμάν Ρούσντι θα γράψει ένα βιβλίο για την επίθεση που είχε δεχθεί πέρυσι στη Νέα Υόρκη. Είναι απαραίτητο όπως είπε για να προχωρήσει
O Σαλμάν Ρουσντί
Α.Ρ
2'

Ο Σαλμάν Ρούσντι αποκάλυψε στο ετήσιο φεστιβάλ λογοτεχνίας Hay ότι πρέπει να «ξεπεράσει» την επίθεση με μαχαίρι που υπέστη πριν γράψει οτιδήποτε άλλο. «Προσπαθώ να γράψω ένα βιβλίο για την επίθεση εναντίον μου – τι συνέβη και τι σημαίνει, όχι μόνο για την επίθεση, αλλά γύρω από αυτήν», είπε σε μια προηχογραφημένη εμφάνιση μέσω zoom.

«Θα είναι ένα σχετικά σύντομο βιβλίο, μερικές εκατοντάδες σελίδες. Δεν είναι το πιο εύκολο βιβλίο στον κόσμο για να γράψω, αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσπεράσω για να κάνω οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορώ πραγματικά να ξεκινήσω να γράφω ένα μυθιστόρημα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό… Οπότε πρέπει απλώς να το αντιμετωπίσω».

Ο Ρούσντι πέρασε έξι εβδομάδες στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχτηκε με μαχαίρι. Εκτός από την απώλεια της όρασής του, οι τραυματισμοί στο χέρι του τον έχουν αφήσει με έλλειψη αίσθησης στα άκρα των δακτύλων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πληκτρολόγηση. Ο άνδρας που φέρεται να μαχαίρωσε τον Ρούσντι, ο Χάντι Ματάρ, κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο Ρούσντι είπε στο κοινό του Hay ότι «τα πήγαινε καλά» και ήταν «ευχαριστημένος» από τη θετική ανταπόκριση στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Victory City, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από την επίθεση και δημοσιεύτηκε μετά από αυτήν. «Ποτέ δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο», είπε.«Στους περισσότερους ανθρώπους φαίνεται να αρέσει το βιβλίο και αυτό σημαίνει πολλά»

Ο Ρούσντι τιμήθηκε με το φετινό βραβείο πεζογραφίας του Φεστιβάλ Hay για το Victory City. Σε μια συζήτηση για το μυθιστόρημα, η Μάργκαρετ Άτγουντ είπε ότι το βιβλίο «διαβάζεται σαν παραμύθι – και μετά λιγότερο σαν παραμύθι και περισσότερο σαν τον Πόλεμο των Ρόδων». Η Τουρκάλα μυθιστοριογράφος Ελίφ Σαφάκ είπε ότι ήταν «ένα μείγμα της πιο σκληρής πολιτικής και πραγματικότητας με απέραντη φαντασία».

Την εποχή της επίθεσης στον Ρούσντι πέρυσι, ο μυθιστοριογράφος ζούσε χωρίς 24ωρη ασφάλεια για δύο δεκαετίες, αφού είχε αναγκαστεί να κρυφτεί για σχεδόν 10 χρόνια, όταν εκδόθηκε φετβά μετά τη δημοσίευση των Σατανικών Στίχων το 1988.

Εν μέσω ισχυρισμών ότι το μυθιστόρημα ήταν αντι-ισλαμικό, υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Ο Ρούσντι αντιμετώπισε απειλές για τη ζωή του και ο τότε Ιρανός ηγέτης, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ζήτησε τη δολοφονία του Ρούσντι, βάζοντας χρηματική επιβράβευση 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,5 εκατομμυρίων λιρών) στο κεφάλι του συγγραφέα.