Κίνα: Κουνέλια, χοίροι και ψάρια πεθαίνουν από θερμοκρασίες-ρεκόρ
Ανεξέλεγκτο το κύμα ξηρασίας στην Κίνα - Έντονη ανησυχία για επισιτιστική κρίση
Την ώρα που σε αρκετές περιοχές της Κίνας σημειώνονται θερμοκρασίες ρεκόρ και ακραία καιρικά φαινόμενα, πλήττοντας τα ζώα και τις καλλιέργειες, τα μέσα ενημέρωσησςστη χώρα θέτουν ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας.
Η Κίνα βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα και ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών το καλοκαίρι του 2022, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων.
Φέτος, η υπερβολική ζέστη έχει πλήξει πολλές περιοχές της χώρας ακόμη και νωρίτερα από πέρυσι.
Χοίροι, κουνέλια και ψάρια έχουν πεθάνει από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ οι καλλιέργειες σιταριού στην κεντρική Κίνα έχουν πλημμυρίσει από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, την κύρια περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της Κίνας, τους επόμενους μήνες.
Το κύμα καύσωνα κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αρκετές πόλεις στις επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν να έχουν καταγράψει ρεκόρ άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Μέχρι την Τετάρτη (31/5), 578 εθνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία για την εποχή, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.
«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων και να επιφέρουν περισσότερες αβεβαιότητες στην προμήθεια τροφίμων και πετρελαίου», έγραψε ο Σενγκ Τσία, επικεφαλής γεωργικός αναλυτής της Citic Securities.
Ο αναλυτής προειδοποίησε επίσης για αυξανόμενες απειλές στην επισιτιστική ασφάλεια λόγω του επικείμενου Ελ Νίνιο, ενός φυσικού φαινομένου στον Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες.
«Στην Κίνα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα οδηγήσει εύκολα σε αυξημένη κλιματική αβεβαιότητα στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, προκαλώντας πλημμύρες στο νότο, ξηρασία στο βορρά και κρύο καλοκαίρι στα βορειοανατολικά», δήλωσε ο Σενγκ.
Μετά το σοβαρό κύμα καύσωνα και την ξηρασία του περασμένου έτους, το Πεκίνο εστιάζει στην επισιτιστική ασφάλεια. Τον Μάρτιο, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η γεωργία αποτελεί το θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας.
Τις τελευταίες ημέρες οι αναφορές για ζώα που πέθαναν από την υπερβολική ζέστη κυριαρχούν στις ειδήσεις. Σε μια φάρμα στην ανατολική επαρχία Γκουανγκσί, εκατοντάδες χοίροι πέθαναν αυτή την εβδομάδα μετά από ξαφνική διακοπή ρεύματος που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας των ανεμιστήρων τη νύχτα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι χοίροι πέθαναν από ασφυξία εν μέσω υπερβολικής ζέστης και κακής κυκλοφορίας του αέρα, ανέφερε η Jimu News, μια κυβερνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επικαλούμενη έναν υπάλληλο της φάρμας.
Στο κύμα καύσωνα αποδόθηκε και ο θάνατος μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων κυπρίνων που ζουν σε ορυζώνες στη νοτιοδυτική περιοχή Γκουανγκσί. Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην εφημερίδα «South of China Today» πως τα ψάρια «κάηκαν μέχρι θανάτου» καθώς η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε λόγω του καύσωνα. Οι τιμές των κεφαλιών κουνελιών, ένα χαρακτηριστικό πιάτο στο Σιτσουάν, έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν θανάτους κουνελιών στις φάρμες, με αποτέλεσμα τη μείωση της προσφοράς.
Καταστράφηκαν καλλιέργειες
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρέασαν επίσης τη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας σιταριού της χώρας. Ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τις καλλιέργειες σιταριού της Χενάν, μιας κεντρικής επαρχίας που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της κινεζικής παραγωγής, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από την εποχή της συγκομιδής. Η κατεστραμμένη σοδειά αντιστοιχούσε στο 20% των αποδόσεων ορισμένων αγροτών για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με την κρατική China Media Group.
Λέγεται ότι πρόκειται για τις χειρότερες βροχοπτώσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στην εποχή της συγκομιδής εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Και είναι πιθανό να έρθουν και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, «η ξηρασία και οι πλημμύρες μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα», με περισσότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις και κύματα καύσωνα να πλήττουν τη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη εκτίμηση.
Ο Σενγκ σημείωσε ότι ο καύσωνας και η έλλειψη βροχοπτώσεων στην δυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ έχουν ήδη επηρεάσει τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σιταριού. Τους επόμενους μήνες, οι βροχοπτώσεις στον ποταμό Γιανγκτσέ, ο οποίος διχοτομεί τη χώρα, ενδέχεται να μειωθούν σημαντικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξηρασία και να επηρεάσει τις καλλιέργειες ρυζιού της περιοχής.