Η Κίνα ανησυχεί για ένα «νέο ΝΑΤΟ» στην Ασία - Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τα νέα στρατιωτικά επεισόδια

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σε ομιλία του στη Σιγκαπούρη, ότι ενδεχόμενη δημιουργία στρατιωτικών συμμαχιών «τύπου ΝΑΤΟ» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα μπορούσε να τη βυθίσει στη δίνη συγκρούσεων.

Η Κίνα ανησυχεί για ένα «νέο ΝΑΤΟ» στην Ασία - Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τα νέα στρατιωτικά επεισόδια
3'

Μιλώντας στην κορυφαία διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι-Λα, ο κινέζος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας. «Δεν θα ανεχθούμε προσπάθειες από αυτονομιστικές δυνάμεις του νησιού και από ξένα κέντρα να διαχωρίσουν την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα», διεμήνυσε ο Λι Σανγκφού.

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε χθες ο αμερικανός ομόλογός του, Λόιντ Όστιν, ο κινέζος υπουργός Άμυνας είπε ότι το Πεκίνο είναι υπέρ του διαλόγου αλλά προέτρεψε την Ουάσινγκτον να είναι ειλικρινής.

«Αναβιώνει μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια», είπε ο Σανγκφού, συμπληρώνοντας ότι «ο αμοιβαίος σεβασμός θα πρέπει να υπερισχύσει του εκφοβισμού και της ηγεμονισμού».

«Αδιαμφισβήτητα μια σοβαρή σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι μια αφόρητη καταστροφή για τον κόσμο», υπογράμμισε.

Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεντάγωνο κατήγγειλε τις "ολοένα και πιο επικίνδυνες" ενέργειες του Πεκίνου στην Ασία

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατήγγειλε σήμερα τις «ολοένα και πιο επικίνδυνες» ενέργειες του στρατού της Κίνας στην Ασία, έπειτα από δύο περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες και απειλητικές ενέργειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στην περιοχή», δήλωσε ο Πατ Ράιντερ εκπρόσωπος του Πενταγώνου ο οποίος παρίσταται μαζί με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από δύο περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε χθες Σάββατο κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι κινήθηκε «με επικίνδυνο τρόπο» γύρω από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεε στο Στενό της Ταϊβάν συνοδεύοντας καναδικό πλοίο.

Το κινεζικό πλοίο «έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο Chung-Hoon», το αμερικανικό αντιτορπιλικό, κατήγγειλε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Ο κινεζικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε τη διέλευση των δύο πλοίων από το Στενό, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό.

«Οι δύο χώρες δημιουργούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν, υποδαυλίζουν σκοπίμως κινδύνους και υπονομεύουν κακόβουλα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», απάντησε ο συνταγματάρχης Σι Γι εκπρόσωπος της ανατολική διοίκησης της Κίνας.

Αμερικανικά πλοία διασχίζουν τακτικά το Στενό της Ταϊβάν, αλλά σπάνια συνοδεύοντας συμμαχικό πλοίο. Η τελευταία κοινή διέλευση αμερικανικού και καναδικού πλοίου έγινε τον Σεπτέμβριο.

Τα περιστατικά αυτά προκαλούν την οργή της Κίνας, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μέρος του εδάφους της και ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Στενό.

Πρόκειται για το δεύτερο σινοαμεκανικό επεισόδιο μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες στην περιοχή.

Στις 26 Μαΐου ο πιλότος ενός κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους πραγματοποίησε «αδικαιολόγητο, επιθετικό ελιγμό» κοντά σε αμερικανικό αναγνωριστικό το οποίο πετούσε πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Όπως απάντησε το Πεκίνο, το αμερικανικό αεροσκάφος «εισήλθε σκοπίμως» σε ζώνη εκπαίδευσης της Κίνας «για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή