ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Toυρκία: Η «ανθρωπογεωγραφία» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν - Ο «σωτήρας» Σισμέκ και η μόνη γυναίκα

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν υπαινίσσεται την επιστροφή σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, δημιουργώντας το έδαφος για αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Με τις επιλογές έμπιστων προσώπων, ο Τούρκος πρόεδρος θα υλοποιήσει τις στρατηγικές επιλογές του στη βάση των προσωπικών του επιθυμιών και στοχεύσεων. 
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Ερντογάν
ΑΡ
7'

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μετά την τελετή ορκωμοσίας του. Μόνο δύο μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου διατήρησαν τις θέσεις τους, ενώ διορίστηκαν 16 νέοι υπουργοί της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τις θέσεις τους στο υπουργικό συμβούλιο διατήρησαν μόνον ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα και ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, οι οποίοι δεν ήταν υποψήφιοι για βουλευτικές έδρες.

Η πλέον πολυσυζητημένη αλλαγή ειναι ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια του Ερντογάν όπως έσπευσαν να τονίοσουν οι αναλυτές να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους ζωής της Τουρκίας και άλλες πιέσεις, δείχνοντας ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του θα επιστρέψει σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Ο 56χρονος Σιμσέκ κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα είπε οτι η χώρα «δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε λογικό έδαφος».

O Mεχμέτ ΣιμσέκΑΡ

Υποχωρεί η τουρκική λίρα

Παρ'ολα αυτά η τουρκική λίρα υποχώρησε σχεδόν 1% τη Δευτέρα σε ισχνές για να αποδυναμωθεί πέραν των 21 μονάδων ανά δολάριο, σε μια ασταθή αρχική αντίδραση στον διορισμό του Σιμσέκ. Αναλυτικότερα, η ισοτιμία έφτασε έως και 21,1 λίρες ανά δολάρια, όχι πολύ πάνω από το χαμηλό ρεκόρ των 21,8 που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο διορισμός του θεωρήθηκε μήνυμα ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων ενόψει του υψηλού πληθωρισμού που οδήγησε τη λίρα σε μακρά πτώση. «Η ελπίδα είναι ότι ο Σίμσεκ θα μπορούσε να υποκινήσει την τόσο αναγκαία οικονομική ορθοδοξία και να ασχοληθεί με την αγορά πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Έλμι, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Federated Hermes.

«Μια απλή επιστροφή σε αξιόπιστη οικονομική πολιτική θα μπορούσε να δει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην επενδυτική έλξη της Τουρκίας Η μακροπρόθεσμη προοπτική για την Τουρκία εξακολουθεί να είναι πολύ θετική... ένας νέος πληθυσμός, μια αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και μια χώρα που κατέχει μια βασική στρατηγική θέση, έχει μια σειρά από παράγοντες υπέρ της» είπε.

Μετά τη μετάβαση από το κοινοβουλευτικό σύστημα στο προεδρικό σύστημα το 2018, δημιουργήθηκε η θέση της αντιπροεδρίας και ο Φουάτ Οκτάι κατέλαβε τη νέα θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος ήταν δίπλα στον Ερντογάν σε όλη την πολιτική του καριέρα, αντικατέστησε τον Οκτάι στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Γιλμάζ και Σιμσέκ έχουν στενή σχέση και θεωρούνται παρόμοιες φιγούρες.

Αφού άφησε ένα σημαντικό αποτύπωμα στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας με τις καταπιεστικές πολιτικές και τη στάση του, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από επτά χρόνια. Διάδοχός του ορίστηκε ο κυβερνήτης Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αντικατέστησε επίσης τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του AKP Γιλμάζ Τουντς. Εκτός λίστας και ο γνωστός στην Ελλάδα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT), αντικατέστησε τον Τσαβούσογλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Χακάν Φιντάν: Από την ΜΙΤ, στην κορυφή της τουρκικής διπλωματίας

Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτατο στέλεχος στο MİT από το 2015, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλές κρίσιμες περιόδους όπως η ειρηνευτική διαδικασία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)-Τουρκίας 2013-2015 και η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Αναμένεται ότι ο Ιμπραήμ Καλίν ο προεδρικός εκπρόσωπος, θα διοριστεί επικεφαλής της MİT και ο Aκιφ Τσαγκατάι Κιλίτς, πρώην υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού θα καλύψει την κενή θέση εκπροσώπου. Ο πρόεδρος Ερντογάν διόρισε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ ως Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο Γκιουλέρ υπηρετεί ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου από το 2018.

Η Mαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς από την άλλη πλευρά, διορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, και ανέλαβε καθήκοντα ως η μόνη γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο. Γεννημένη στις Βρυξέλλες, είχε στο παρελθόν υπηρετήσει ως βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών για δύο θητείες στο Βέλγιο.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Mεχμέτ Οζασεκι ως Υπουργό Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, μια θέση που κατείχε πριν από πέντε χρόνια. Ο Oσμάν Ασκίν Μπακ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, κατείχε στο παρελθόν την ίδια θέση και το 2017-2018.

Ο Γιουσούφ Τεκίν, πρύτανηε του Πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli, ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας. Ο προηγούμενος διορισμός του είχε προκαλέσει διαμάχες. Λίγο πριν ο Tεκίν αναλάβει τα καθήκοντά του, η απαίτηση να υπηρετήσει ως καθηγητής για τουλάχιστον τρία χρόνια καταργήθηκε με προεδρικό διάταγμα και ο ίδιος έγινε πρύτανης δύο μήνες αφότου έγινε καθηγητής.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί διορίστηκαν τρεις πρώην υφυπουργοί. Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, διορίστηκε υπουργός στο ίδιο υπουργείο. Ο Mεχμέτ Φατίχ Κασίρ, ο οποίος έγινε υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, και ο Ιμπραήμ Γιουμακλί, ο οποίος έγινε υπουργός Γεωργίας και Δασών, υπηρέτησαν στο παρελθόν ως αναπληρωτές υπουργοί στα αντίστοιχα υπουργεία τους.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Aμπντουλκαντίρ Ουραλογλου, γενικό διευθυντή Αυτοκινητοδρόμων, Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βεντάτ Ισιχάν υπηρετούσε στο Προεδρικό Συμβούλιο Κοινωνικών Πολιτικών, όπως και ο προκάτοχός του Βεντάτ Μπιλγκίν.

Ο Ερντογάν διόρισε τον Ομέρ Μπολάτ, πρώην πρόεδρο της φιλοκυβερνητικής συντηρητικής Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD), ως Υπουργό Εμπορίου. Ο Μπολάτ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της φιλοκυβερνητικής εταιρείας Albayrak Group από τον Μάιο του 2000.

Επαναφέρει τη «Γαλάζια Πατρίδα» ο Ερντογάν

Για εξαγγελίες τύπου υπερδυνάμεως από τον Τούρκο πρόεδρο κατά την ορκωμοσία του, έκανε λόγο ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Μαρτζούκος μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24.

Ο αντιναύαρχος εστίασε στις εξαγγελίες Ερντογάν περί αιώνος της Τουρκίας, για μια Τουρκία που θα εμπλέκεται σε διεθνείς κρίσεις, για την ανάπτυξη του κόσμου του Ισλάμ, επέμβασης εκτός συνόρων όπου υπάρχει τρομοκρατία. Αυτές είναι εξαγγελίες μεγάλης δυνάμεως, όπως παρατήρησε ο Β. Μαρτζούκος.

Μεταξύ άλλων, όπως επεσήμανε, αναφέρθηκε και στη «Γαλάζια Πατρίδα», τονίζοντας πως συνθέτει μια απειλή για τη χώρα μας και για την Κύπρο γιατί έχει σαφείς επεκτατικές τάσεις εις βάρος μας. «Έχει μια σειρά από αυθαίρετες διεκδικήσεις» πρόσθεσε και σημείωσε: «Υπάρχει και διεθνής βούληση, μην πω πίεση, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να τα βρούμε».

Συμφωνώντας στις εκτιμήσεις του αντιναύαρχου, ο δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος και Τουρκολόγος, στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκε στην ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθώντας την τακτική των Οθωμανών σουλτάνων, τα στελέχη με τα οποία παραγνωρίζεται δεν ανανεώνει ποτέ τη θητεία τους, επισήμανε.

Εν συνεχεία, επικέντρωσε την ανάλυσή του στην τοποθέτηση των νέων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών. «Ο υπουργός Άμυνας, μάχιμος αξιωματικός ο οποίος έχει δώσει εντολές να εκκαθαριστούν Κούρδοι πολίτες, με το πρόσχημα ότι ήταν τρομοκράτες του PKK. Ο Χακάν Φιντάν ήταν 13 χρόνια στη ΜΙΤ. Οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία θεωρούν ότι δεν είναι ικανός να περάσει από την είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών» ανέφερε. Παράλληλα, παρατήρησε πως οι εξ απορρήτων του Ερντογάν είναι τουρκικής καταγωγής

Σχετικές ειδήσεις