Φράγμα Καχόβκα: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Χερσώνα - Toυλάχιστον τρεις νεκροί
Η Ουκρανία μετρά τους πρώτους νεκρούς από την καταστροφή του φράγματος Nόβα Καχόβκα, ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στη γραμμή του μετώπου μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, με τους ηγέτες των δύο χωρών να αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή.
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της πλημμύρας στη νότια Ουκρανία, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Zελένσκι εξέφρασε φόβους για τις ζωές των Ουκρανών που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κυριαρχία.
Επικαλούμενη τον εξόριστο δήμαρχο της ρωσοκρατούμενης πόλης Oλέσκι, Γιεβγέν Ριστσούκ, η Kyiv Independent ανέφερε ότι «τρεις άνθρωποι πνίγηκαν» στην περιοχή της Χερσώνας. Θα υπάρξουν περισσότερα θύματα είπε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne. Χιλιάδες Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την Τετάρτη, ενώ οι εικόνες απο τη ζώνη της καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου, είναι εικόνες τεράστιας καταστροφής.
Κάτοικοι διέσχισαν τους πλημμυρισμένους δρόμους κουβαλώντας παιδιά στους ώμους, σκύλους στα χέρια και αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες, ενώ οι διασώστες χρησιμοποίησαν λαστιχένιες βάρκες για να ερευνήσουν περιοχές όπου τα νερά έφταναν πάνω από το ύψος του κεφαλιού. Η Ουκρανία είπε ότι ο κατακλυσμός θα αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης και θα μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις σε «έρημους».
Ο Ζελένσκι είπε σε διάγγελμα ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές λόγω των πλημμυρών, προτρέποντας για «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για την υποστήριξη των θυμάτων. «Η κατάσταση στα κατεχόμενα μέρη της Χερσώνας είναι απολύτως καταστροφική. Οι κατακτητές απλώς εγκαταλείπουν τους ανθρώπους σε τρομακτικές συνθήκες. Καμία βοήθεια, χωρίς νερό, μένουν στις στέγες των σπιτιών σε βυθισμένες κοινότητες» είπε.
Χημικά και μολυσματικά βακτήρια στο νερό
Επισκεπτόμενος τη Χερσώνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Oλεξάντρ Κουμπράκοφ είπε ότι πάνω από 80 οικισμοί έχουν πληγεί από την καταστροφή και ότι η πλημμύρα απελευθέρωσε χημικά και μολυσματικά βακτήρια στο νερό.
Η κατάρρευση του φράγματος Nόβα Καχόβκα την Τρίτη συνέβη καθώς η Ουκρανία φέρεται να ξεκίνησε μια μεγάλη αντεπίθεση κατά της εισβολής της Ρωσίας, εγκαινιάζοντας πιθανότατα την επόμενη μεγάλη φάση του πολέμου. Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ευθύνες για τους συνεχείς βομβαρδισμούς και προειδοποίησαν για παρασυρόμενες νάρκες ξηράς.
Το Κίεβο δήλωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά του στα ανατολικά είχαν προχωρήσει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο γύρω από την ερειπωμένη πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, τον πιο σαφή ισχυρισμό του για πρόοδο από τότε που η Ρωσία ανέφερε την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Ρωσία είπε ότι είχε καταπολεμήσει την επίθεση.
Σύμφωνα με το Κίεβο, πριν από αρκετούς μήνες το φράγμα είχε ναρκοθετηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που το κατέλαβαν νωρίς στην 15μηνη εισβολή τους και θεωρεί οτι η Μόσχα το ανατίναξε για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να περάσουν το Δνείπερο στην αντεπίθεσή της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι κατέστρεψε το φράγμα μετά από πρόταση δυτικών υποστηρικτών, λέγοντας ότι ήταν ένα «βάρβαρο» έγκλημα πολέμου που κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τη Μόσχα. Χαρακτήρισε το περιστατικό ως «περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με ανάγνωση του Κρεμλίνου.
Καμία πλευρά δεν παρουσίασε δημόσια στοιχεία που να αποδεικνύουν ποιος ήταν υπεύθυνος. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το φράγμα μπορεί να έχει καταρρεύσει λόγω προηγούμενων ζημιών από τον πόλεμο και κακής ρωσικής διαχείρισης.
«Μας μισούν»
Οι κάτοικοι στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πλευρά της πλημμυρισμένης ζώνης στο νότο, μια εύφορη, ελώδη περιοχή που εκτείνεται μέχρι τις εκβολές του Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα, απέδωσαν τη διάρρηξη του φράγματος στα ρωσικά στρατεύματα που ελέγχουν την ανατολική όχθη του Δνείπερου.
«Μας μισούν», είπε ο ντόπιος Oλεξάντρ Ρέβα. «Θέλουν να καταστρέψουν το ουκρανικό έθνος και την ίδια την Ουκρανία. Και δεν τους νοιάζει με ποια μέσα γιατί τίποτα δεν είναι ιερό για αυτούς» Η Ρωσία επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές της Χερσώνας που ελέγχει
Στην πόλη Νοβα Καχόβκα δίπλα στο φράγμα, οι κεντρικοί δρόμοι που ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι από κατοίκους είναι πλέον έλη. Πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού αναβλύζουν από τη δεξαμενή του φράγματος κάθε δευτερόλεπτο και η πόλη κινδύνευε να μολυνθεί από τον χείμαρρο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται τον εγκατεστημένο από τους Ρώσους δήμαρχο Βλαντιμίρ Λεοντίεφ.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος» με την έλλειψη βοήθειας μέχρι στιγμής του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού για τα θύματα της καταστροφής. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Twitter ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα στείλει βοήθεια «για την κάλυψη άμεσων αναγκών».
Ο κίνδυνος από τις νάρκες
Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ είπε ότι μια ομάδα βρίσκεται στη Χερσώνα για να συντονίσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Η διάρρηξη ενός μεγάλου φράγματος στη νότια Ουκρανία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον εντοπισμό ναρκών ξηράς, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός.
Μαζί με όλα τα συντρίμμια που μεταφέρουν τα ορμητικά νερά υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νάρκες. Οι όχθες του Δνείπερου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τουλάχιστον από τον Νοέμβριο, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις οδήγησαν τους Ρώσους πέρα από τον ποταμό μέχρι τη νότια όχθη. Και οι δύο πλευρές τοποθέτησαν νάρκες και τώρα έχουν διασπαρεί, απειλώντας πόλεις, χωριά και γεωργικές εκτάσεις.
Ο Έρικ Τολέφσεν, επικεφαλής της μονάδας όπλων του Ερυθρού Σταυρού, προειδοποίησε ότι οι εκτοπισμένες νάρκες είχαν προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες όχι μόνο για τους κατοίκους της Χερσώνας, αλλά και για όσους έρχονται να βοηθήσουν. «Ξέραμε πού ήταν οι κίνδυνοι», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Τώρα δεν ξέρουμε. «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι βρίσκονται κάπου».
Η Nατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής Νότιας Διοίκησης της Ουκρανίας, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση: «Πολλές νάρκες κατά του πεζικού [σε περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι] έχουν εκτοπιστεί και έγιναν πλωτές νάρκες. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο», είπε, εξηγώντας ότι είναι πιθανό να εκραγούν εάν συγκρούονταν ή χτυπούσαν συντρίμμια». Λόγω της πλημμύρας, άμαχοι πληθυσμοί μπορούν να ανατιναχτούν ακόμα και πολλά χιλιόμετρα μακριά από μια ζώνη σύγκρουσης, χρόνια μετά τον πόλεμο.
Αλληλοκατηγορίες και πινγκ πονγκ ευθυνών
Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τη δολιοφθορά στο φράγμα Kαχόβκα.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 30 πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού έχουν πλημμυρίσει και σχεδόν 2.000 σπίτια έχουν βυθιστεί στην πόλη Χερσώνα - την πρωτεύουσα της περιοχής που ελέγχεται από την Ουκρανία. Μια γυναίκα, η οποία έφτασε στη Χερσώνα με μια βάρκα διάσωσης από την ρωσοκρατούμενη ανατολική πλευρά του ποταμού, εξήγησε πόσο γρήγορα κλιμακώθηκε η κατάσταση.
«Καταφέραμε να μαζέψουμε τα πράγματά μας, αλλά το νερό συνέχιζε να ανεβαίνει. Εκείνη τη στιγμή μαγείρευα και τα πόδια μου ήταν ήδη κάτω από το νερό» είπε στο BBC η Kατερίνα Κριπιούτς, 40 ετών. «Είναι σαν να ζήσαμε μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα».
Οι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι - 17.000 στην περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία δυτικά του Δνείπερου και 25.000 στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολικά - πρέπει να φύγουν.
Ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε στο BBC ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρος» ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την ανατίναξη του φράγματος. «Αλλά και πάλι οι Ρώσοι αρνήθηκαν όλες τις ενέργειες που έχουν λάβει κατά των υποδομών ζωτικής σημασίας στην Ουκρανία - και αυτές οι ενέργειες που γνωρίζουμε ότι έγιναν από τη Ρωσία», πρόσθεσε.