Τεντ Καζίνσκι: Πέθανε στη φυλακή - Οι ιδέες του, οι βομβιστικές του επιθέσεις και το FBI

Ο Καζίνσκι αποτέλεσε το αντικείμενο της μακρύτερης και δαπανηρότερης έρευνας στην ιστορία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).
AP NewsRoom
2'

Το ενημερωτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε το θάνατο του Τεντ Κατσίνσκι, που ήταν καταδικασμένος για τους φόνους τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 20 κατά την δράση του ως «Unabomber».

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών όντας στην ομοσπονδιακή φυλακή της Βόρειας Καρολίνας .

Ο Τεντ Κατσίνσκι ήταν μια μαθηματική ιδιοφυΐα κάτι που δεν εκμεταλλεύτηκε δεδομένου ότι εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 1969 για να ακολουθήσει έναν πρωτόγονο τρόπο ζωής.

Το διάστημα μεταξύ του 1978 και 1995, προσπαθούσε να ξεκινήσει μία επανάσταση με τη διεξαγωγή εθνικής βομβιστικής εκστρατείας έχοντας ως στόχο ανθρώπους που ασχολούνται με τη σύγχρονη τεχνολογία. Στο πλαίσιο αυτής του της δράσης σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε άλλους 23

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της προσπάθειας του εξέδωσε δοκίμιο κοινωνικής κριτικής εναντίον της Αριστεράς, αντιτιθέμενος στην εκβιομηχάνιση και υποστηρίζοντας μια μορφή αναρχοπρωτογονισμού.

Ο Καζίνσκι το 1971 αποφάσισε να μείνει σε ένα παράπηγμα στο οποίο όπως είναι δυσικό δεν υπάρχε ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Το παράπηγμα βρισκόταν σε απομακρυσμένη τοποθεσία κοντά στην κοινότητα Λίνκολν της Μοντάνα, όπου έζησε ως ερημίτης, μαθαίνοντας δεξιότητες επιβίωσης σε μια προσπάθεια να γίνει αυτάρκης.

Τπ 1978, και έχοντας παρακαθολούθησει την καταστροφή της ερημιάς γύρω από την κατοικία του και συμπέρανε ότι η ζωή στη φύση δεν ήταν δυνατή, ξεκίνησε την βομβιστική εκστρατεία του το 1978.

Το 1995, με επιστολή του στους The New York Times υποσχέθηκε να “σταματήσει την τρομοκρατία αν οι Times ή το The Washington Post δημοσίευαν το δοκίμιο του “Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της (Industrial Society and The Future)“.

Στο δοκίμιο αυτό υποστήριξε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του ήταν ακραίες, αλλά απαραίτητες για να τραβηξει την προσοχή στη διάβρωση της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας από τις σύγχρονες τεχνολογίες που απαιτούν μεγάλης κλίμακας οργάνωση.

Να σημειωθεί πως ο Καζίνσκι αποτέλεσε το αντικείμενο της μακρύτερης και δαπανηρότερης έρευνας στην ιστορία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Το FBI προτού γίνει γνωστός χρησιμοποίησε το αναγνωριστικό UNABOM (University and Airline Bomber) για να αναφέρεται στην υπόθεσή του, και έτσι βγήκε και αυτό το ψευδώνυμο.

Σχετικές ειδήσεις