Κολομβία: Ιθαγενείς παρακαλούσαν τη ζούγκλα να...φανερώσει τα παιδιά - Τα γενέθλια στον Αμαζόνιο

Κολομβία: Στο φως οι πρώτες συγκλονιστικές στιγμές και τα λόγια των παδιών που σώθηκαν μετά απο 40 ημέρες σε ζούγκλα του Αμαζονίου. Σε παραδοσιακές τελετές, οι ιθαγενείς παρακαλούσαν τη ζούγκλα να τα...φανερώσει

Απίστευτη ιστορία επιβίωσης στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Απίστευτη ιστορία επιβίωσης στη ζούγκλα του Αμαζονίου
Α.Ρ
11'

Αποκαλύφθηκαν τα πρώτα λόγια που είπαν τα παιδιά που επέζησαν 40 μέρες στη ζούγκλα της Κολομβίας, με τους διασώστες να περιγράφουν πώς το μεγαλύτερο παιδί έτρεξε προς το μέρος τους κρατώντας ένα μωρό όταν τους είδε

Τα τέσσερα παιδιά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο έξω από τον Αμαζόνιο την Παρασκευή (9/6), μετά απο μία ασύλληπτη περιπέτεια που κάνει το γύρο του κόσμου. Αφού περιπλανήθηκαν μόνα τους για περισσότερο από ένα μήνα, τα παιδιά των ιθαγενών Huitoto - ηλικίας 13, 9, 5 και 1 έτους, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο από τη ζούγκλα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά.

«Πεινάω, η μαμά μου είναι νεκρή»

Σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, μέλη της ομάδας διάσωσης εξιστόρησαν τις πρώτες στιγμές μετά τη συνάντησή τους με τα παιδιά. Περιέγραψαν πώς το μεγαλύτερο παιδί έτρεξε προς το μέρος τους κρατώντας ένα μωρό όταν τους είδε να έρχονται, και διηγήθηκαν τα πρώτα λόγια που τους είπαν.

«Πεινάω» και «η μαμά μου είναι νεκρή», λένε οι διασώστες τους είπαν. Η μεγάλη κόρη, η Λέσλι, με τη μικρή στην αγκαλιά, έτρεξε προς το μέρος μου. Η Λέσλι είπε: «Πεινάω», είπε ο Nicolas Ordonez Gomes, ένας από το πλήρωμα έρευνας και διάσωσης, στο δημόσιο κανάλι RTVC.

«Ένα από τα δύο αγόρια ήταν ξαπλωμένο. Σηκώθηκε και μου είπε: «Η μαμά μου πέθανε». «Συνεχίσαμε αμέσως με θετικά λόγια, λέγοντας ότι είμαστε φίλοι, ότι μας στέλνει η οικογένεια, ο πατέρας, ο θείος. Ότι ήμασταν οικογένεια!». πρόσθεσε ο Ordonez Gomes.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή, το οποίο έδειχνε τα παιδιά αμέσως μετά την εύρεση τους, τα παιδιά φαινόταν να είναι αδυνατισμένα από τον χρόνο που πέρασαν στην έρημο. Οι διασώστες τους φαίνονται να τραγουδούν, να καπνίζουν καπνό -ένα φυτό που θεωρείται ιερό μεταξύ πολλών κατοίκων της ζούγκλας- και να πανηγυρίζουν.

Τα τέσσερα παιδιά είχαν χαθεί στη ζούγκλα από την 1η Μαΐου, όταν συνετρίβη το Cessna 206 με το οποίο ταξίδευαν. Ο πιλότος είχε αναφέρει προβλήματα στον κινητήρα μόνο λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από μια απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου γνωστή ως Araracuara στο ταξίδι 350 χιλιομέτρων (217 μίλια) προς την πόλη San Jose del Guaviare.

Τα πτώματα του πιλότου, της μητέρας των παιδιών και ενός άλλου ενήλικα βρέθηκαν όλα στο σημείο της συντριβής, όπου το αεροπλάνο βρισκόταν σχεδόν κάθετα στα δέντρα. Αλλά όταν τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν μετά από εβδομάδες κυνηγιού, τα παιδιά δεν βρέθηκαν νεκρά μαζί με τους ενήλικες, ενώ υπήρχαν μερικώς φαγωμένα φρούτα που υποδήλωναν ότι είχαν επιζήσει.

Αυτό πυροδότησε ένα τεράστιο κυνήγι σε χιλιόμετρα πυκνών και απομακρυσμένων περιοχών του Αμαζονίου, με αποκορύφωμα τη διάσωσή τους την Παρασκευή 9 Ιουνίου. Ο πατέρας των παιδιών, μιλώντας στον Τύπο έξω από το νοσοκομείο, είπε ότι η σύζυγός του είχε τραυματιστεί σοβαρά στο δυστύχημα της 1ης Μαΐου, αλλά ότι πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα, έχοντας τα παιδιά της δίπλα της.

«Το μόνο πράγμα που μου ξεκαθάρισε (η 13χρονη Λέσλι) είναι ότι, στην πραγματικότητα, η μητέρα της ζούσε για τέσσερις ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους ο Manuel Miller Ranoque. «Πριν πεθάνει, η μαμά τους τους είπε κάτι σαν, «Φύγετε από εδώ. Θα δείτε τι είναι ο μπαμπάς σας και θα σας δείξει την ίδια μεγάλη αγάπη που σας έδειξα κι εγώ». Η Magdalena Mucutuy, η μητέρα των παιδιών, ήταν ηγέτης των ιθαγενών.

Οι ιθαγενείς και η λατρεία του Αμαζονίου

Λόγω των γνώσεων που είχαν τα παιδιά αλλά και της συμμετοχής γηγενών ενηλίκων στην έρευνα μαζί με τα στρατεύματα της Κολομβίας, τα αδέρφια βρέθηκαν τελικά ζωντανά παρά τις απειλές των τζάγκουαρ και των φιδιών και τις σφοδρές βροχοπτώσεις που ίσως τους εμπόδιζαν να ακούνε πιθανές κλήσεις από μέρη αναζήτησης.

«Η επιβίωση των παιδιών είναι ένα σημάδι της γνώσης και της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον που διδάσκεται ξεκινώντας από τη μήτρα της μητέρας», σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών Λαών της Κολομβίας. Τα παιδιά έφαγαν σπόρους, φρούτα, ρίζες και φυτά που αναγνώρισαν ως βρώσιμα από την ανατροφή τους στην περιοχή του Αμαζονίου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Ακόστα από την Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών της Κολομβίας.

Ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκεθ, ο οποίος τους επισκέφτηκε στο νοσοκομείο μαζί με τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο, είπε ότι αναρρώνουν, αλλά δεν μπορούν ακόμη να φάνε στερεά τροφή. Η 13χρονη Lesly Jacombaire Mucutuy, ο Soleiny Jacombaire Mucutuy, εννέα, ο Tien Noriel Ronoque Mucutuy, τεσσάρων και η ενός έτους Cristin Neriman Ranoque Mucutuy - παραμένουν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μπογκοτά μετά τη δοκιμασία τους.

Τα δύο μικρότερα παιδιά, τώρα πέντε και ενός έτους, πέρασαν τα γενέθλιά τους στη ζούγκλα, καθώς η Λέσλι, τους καθοδήγησε στη δοκιμασία. «Χάρη σε αυτήν, το θάρρος της και την ηγεσία της, οι άλλοι τρεις κατάφεραν να επιβιώσουν, με τη φροντίδα της, τη γνώση της για τη ζούγκλα», είπε ο Βελάσκεθ.

Ο στρατηγός Πέδρο Σάντσες, ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης έρευνας, απέδωσε στους ιθαγενείς που συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης την εύρεση των παιδιών. «Βρήκαμε τα παιδιά: θαύμα, θαύμα, θαύμα!» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο αρχηγός του στρατού Χέλντερ Τζιράλντο είπε ότι οι διασώστες είχαν διανύσει περισσότερα από 1.650 μίλια για να εντοπίσουν τα παιδιά. «Κάτι που φαινόταν αδύνατο επιτεύχθηκε», έγραψε ο Giraldo στο Twitter. Εκτός από τα τζάγκουαρ, τα φίδια και άλλα αρπακτικά, η περιοχή φιλοξενεί επίσης ένοπλες ομάδες λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ο Πέτρο είπε οτι η επιτυχία ήταν ένα «κράμα γνώσεων από ιθαγενείς και στρατιωτικούς» που δείχνει μια «διαφορετική πορεία προς μια νέα Κολομβία». Την Κυριακή, ο πατέρας δύο θυμάτων και ο πατριός των άλλων, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις αρχές του νοσοκομείου καθώς τον εμπόδισαν να δει δύο παιδιά την ώρα της ανάρρωσης.

Βγήκε ξανά από το νοσοκομείο το απόγευμα και ήταν πολύ συγκινημένος όταν είπε στην DailyMail.com: «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος τη στιγμή που είδα τα παιδιά μου». Συνέχισε λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορώ να μιλήσω για την κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο γιατί είναι πολύ ευαίσθητο, αλλά μπορώ να πω ότι τα πάνε πολύ καλύτερα».

«Τα παιδιά έχουν μέσα του τη φύση»

Και μίλησε για την ανατροφή τους, λέγοντας: «Τα παιδιά κυριεύονται από τη φύση». Αποκάλυψε όμως την οργή του για τις αρχές που δεν του επέτρεψαν να δει τα δύο μεγαλύτερα παιδιά. «Αυτό δεν είναι παιχνίδι», είπε. 'Είναι καλά. Δεν μπορώ να μιλήσω στα (δύο μεγαλύτερα) παιδιά, δεν μπορώ να σας πω τίποτα για αυτά έως ότου ο πατέρας, ο δημιουργός (προφανώς αναφέρεται στον Θεό) μου επιτρέψει να…

«Δεν θα καταλάβετε ποτέ τον κόσμο μας. Είμαστε αυτόχθονες άνθρωποι. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο για να μορφωθούμε, δείξαμε τις ικανότητές μας, τι είμαστε ικανοί, βρήκαμε το αεροπλάνο, βρήκαμε τα παιδιά, τι άλλο θέλετε; Τώρα είθε ο Θεός να συνεχίσει να τα προστατεύει».

Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω το στρατιωτικό νοσοκομείο, τα παιδιά είναι σε καλά χέρια και νομίζω ότι μετά από ένα μήνα θα έχω τα παιδιά μου μαζί μου, αυτό είναι το όνειρό μου. Αυτοί (οι αρχές) δεν καταλαβαίνουν ότι είμαι ο πατέρας τους (...) Πάλεψα 40 μέρες γονατιστός στη ζούγκλα. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τα έχω δει μόνο σε φωτογραφίες. Και αυτό με ανησυχεί.»

«Δεν είχα ποτέ καμία υποστήριξη και τώρα τα παιδιά είναι εδώ, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από αυτό». Το ξέσπασμα του πατέρα έρχεται εν μέσω πηγών που αναφέρουν στη DailyMail.com ότι οι κολομβιανές αρχές θέλουν να έχουν επιρροή στη μελλοντική ανατροφή τουλάχιστον των δύο μεγαλύτερων παιδιών.

Η γιαγιά τους, η φωνή της οποίας ακουγόταν από αεροσκάφη πάνω από τη ζούγκλα κατά τη διάρκεια της έρευνας για να καθησυχάσει τα εγγόνια της, είπε στους δημοσιογράφους: «Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μου, πάντα υποστήριζα την έρευνα. Νιώθω πολύ χαρούμενη, ευχαριστώ τον πρόεδρο και τους «συμπατριώτες» μου που πέρασαν τόσες πολλές δυσκολίες».

Οι αξιωματούχοι πιστώνουν τη Λέσλι για τις προσπάθειές της να σώσει τα αδέρφια της και τα μέλη της οικογένειας είπαν ότι ένα παιχνίδι επιβίωσης που έπαιξε τους βοήθησε να προετοιμαστούν για τη δοκιμασία. Η 13χρονη «ήξερε τι φρούτα δεν μπορούσαν να φάνε γιατί υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη φρούτα στο δάσος. Και ήξερε πώς να φροντίζει ένα μωρό», είπε η θεία της στο ειδησεογραφικό δίκτυο Caracol.

Περίπου 200 στρατιώτες και αυτόχθονες άνθρωποι με γνώση του εδάφους χτένισαν μία πυκνή περιοχή ζούγκλας περίπου 320 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου το διπλάσιο από το μέγεθος της Ουάσιγκτον, DC. Η πολεμική αεροπορία είχε πετάξει 10.000 φυλλάδια στο δάσος με οδηγίες στα ισπανικά και στη γλώσσα των ιθαγενών Huitoto των παιδιών, λέγοντάς τους να μείνουν στη θέση τους.

Οι παραδοσιακές τελετές

Τα φυλλάδια περιλάμβαναν επίσης συμβουλές επιβίωσης και ο στρατός έριξε δέματα τροφίμων και εμφιαλωμένο νερό για τα παιδιά. Ισχυροί προβολείς έριξαν στην περιοχή «ώστε να μπορούν να μας πλησιάσουν οι ανήλικοι», δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Noticias Caracol, μέλος της ομάδας αναζήτησης, συνταγματάρχης Fausto Avellaneda.

Τα παιδιά των ιθαγωνών Huitoto μαθαίνουν κυνήγι, ψάρεμα και συλλογή τροφής, και ο παππούς των παιδιών είχε πει ότι τα παιδιά ήξεραν καλά τη ζούγκλα. Κάποια στιγμή η ομάδα έρευνας πίστεψε ότι είχε φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από αυτούς, αλλά οι καταιγίδες, η πυκνή βλάστηση και το ελώδες έδαφος τους εμπόδισαν να φτάσουν.

Μέλη της αυτόχθονης κοινότητας πραγματοποίησαν παραδοσιακές τελετές «μιλώντας στη ζούγκλα» και ζητώντας της να αφήσει τα παιδιά να φύγουν.

Αλλά η ζούγκλα «άφηνε» δελεαστικές ενδείξεις ότι οι ελπίδες δεν χάθηκαν για τους νέους. Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τον στρατό, φαίνονται ψαλίδια, παπούτσια και κοκαλάκια μαλλιών ανάμεσα σε κλαδιά στο έδαφος της ζούγκλας.

Ένα μπιμπερό μωρού και μισοφαγωμένα κομμάτια φρούτων είχαν εντοπιστεί πριν από την ανακάλυψη του καταφυγίου. Στη συνέχεια, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, βρέθηκε ένα αποτύπωμα στο λασπωμένο έδαφος της ζούγκλας. Οι αξιωματούχοι του στρατού πίστευαν ότι ανήκε στον 13χρονο Λέσλι.

Οι ηγέτες από την ομάδα των ιθαγενών Huitoto εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι γνώσεις των παιδιών για τα φρούτα και τις δεξιότητες επιβίωσης στη ζούγκλα θα τους δώσει καλύτερες πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί.

Κουτιά με τρόφιμα έπεσαν στη ζούγκλα για να συντηρήσουν τα παιδιά. Και χθες οι προσπάθειες απέδωσαν όταν ένα από τα σκυλιά διάσωσης οδήγησε στρατιώτες στην ομάδα, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος. Ακολουθούσαν τα ίχνη που είχαν μείνει στη λάσπη. «Η ζούγκλα τους έσωσε», είπε ο Πέτρο. «Είναι παιδιά της ζούγκλας και τώρα είναι και παιδιά της Κολομβίας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή