Ανησυχία για τη Zαπορίζια: O OHE ανησυχεί για τα επίπεδα νερού στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τη «ασυμφωνία» στα επίπεδα νερού του πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση του φράγματος
Συναγερμός σήμανε για μία ακόμη φορά στη Ζαπορίζια
Α.Ρ
2'

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος θα επισκεφθεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, λέει ότι υπάρχει διαφορά περίπου 2 μέτρων στη δεξαμενή ψύξης του εργοστασίου.

Ο Οργανισμός Ατομικής Επιτήρησης του ΟΗΕ είπε ότι χρειάζεται ευρύτερη πρόσβαση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια για να ελέγξει «μια σημαντική διαφορά» στα δεδομένα της στάθμης του νερού στο παραβιασμένο φράγμα Kαχόβκα που χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων του εργοστασίου.

Ο Γκρόσι, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το εργοστάσιο αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι μετρήσεις που έλαβε ο οργανισμός από την είσοδο του εργοστασίου έδειξαν ότι τα επίπεδα του νερού του φράγματος ήταν σταθερά για περίπου μία ημέρα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

«Ωστόσο, το ύψος φέρεται να συνεχίζει να μειώνεται σε άλλο σημείο της τεράστιας δεξαμενής, προκαλώντας πιθανή διαφορά περίπου 2 μέτρων», είπε. «Το ύψος της στάθμης του νερού είναι βασική παράμετρος για τη συνεχή λειτουργία των αντλιών νερού».

Το νερό από τη δεξαμενή χρησιμοποιείται για την ψύξη των έξι αντιδραστήρων της εγκατάστασης και την αποθήκευση αναλωμένων καυσίμων, ανέφερε η ΙΑΕΑ. Ο οργανισμός είπε νωρίτερα ότι το εργοστάσιο της Zαπορίζια μπορεί να επιστρέψει σε άλλες πηγές νερού όταν το νερό της δεξαμενής δεν είναι πλέον διαθέσιμο, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης λίμνης ψύξης πάνω από τη δεξαμενή με νερό αρκετών μηνών.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Kαχόβκα στη νότια Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα πλημμύρισε πολλές πόλεις και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τόσο το υδροηλεκτρικό φράγμα όσο και ο πυρηνικός σταθμός Zαπορίζια έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της τον Φεβρουάριο του 2022.

«Είναι πιθανό αυτή η απόκλιση στα μετρούμενα επίπεδα να προκαλείται από ένα απομονωμένο σώμα νερού που χωρίζεται από το μεγαλύτερο σώμα της δεξαμενής», είπε ο Γκρος στη δήλωση. «Αλλά θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μόνο όταν αποκτήσουμε πρόσβαση στον θερμοηλεκτρικό σταθμό».

Ο Γκρόσι είπε ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός «διαδραματίζει βασικό ρόλο για την ασφάλεια και την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού λίγα χιλιόμετρα μακριά», εξ ου και η ανάγκη για πρόσβαση και ανεξάρτητη αξιολόγηση.