Ναυάγιο Πύλος: Εκτενή ρεπορτάζ για την τραγωδία στα διεθνή Μέσα - «Οι καταραμένοι της θάλασσας»

Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους
4'

CNN

«Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σκάφος μεταναστών που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους βυθίστηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών τα ξημερώματα της Τετάρτης, ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της χώρας»

«Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) νωρίτερα ανάρτησε στο Twitter ότι πιστεύει ότι στο πλοίο βρίσκονταν έως 400 άτομα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο ναυάγιο ως φρικτό» σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας: «Όπως έχω ξαναπεί - κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, προσφέροντας διέξοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Ο αριθμός των ατόμων χωρίς έγγραφα που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω θαλάσσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη φέτος λόγω των συγκρούσεων, της παγκόσμιας ανισότητας και της κλιματικής κρίσης»

Reuters

«Τουλάχιστον 79 μετανάστες πνίγηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης και εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί μετά την ανατροπή και βύθιση του υπερφορτωμένου σκάφους τους στα ανοιχτά της Ελλάδας, σε μια από τις πιο θανατηφόρες ναυτιλιακές καταστροφές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Καθώς συνεχιζόταν η επίπονη αναζήτηση για επιζώντες, μια ευρωπαϊκή φιλανθρωπική οργάνωση υποστήριξης διάσωσης είπε ότι πιστεύει ότι περίπου 750 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος μήκους 20 έως 30 μέτρων. Η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε έως και 400, ενώ η Ελλάδα αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τον αριθμό των επιβατών»

Guardian

«Τουλάχιστον 79 άνθρωποι πνίγηκαν καθώς βυθίστηκε βάρκα με πρόσφυγες ανοιχτά της Ελλάδας στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Ελλάδας φέτος (...) Τα θύματα, σχεδόν όλοι άνδρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πνίγηκαν όταν η μεγάλη μηχανότρατα με την οποία ταξίδευαν ανατράπηκε στα ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται επιζώντες να λένε ότι το πλοίο βυθίστηκε σχεδόν ακαριαία, κοντά στη βαθύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Ο κινητήρας σταμάτησε και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά», είπε ένας. Το βράδυ της Τετάρτης εμφανίστηκαν οι πρώτες αεροφωτογραφίες του υπερφορτωμένου σκάφους πριν ανατραπεί. Η μπλε τράτα φάνηκε να έχει εκατοντάδες άτομα»

Οι λαθρέμποροι αναλαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερα ρίσκα για να αποφύγουν τις περιπολίες. Δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς με στόχο να αφήσουν το ανθρώπινο φορτίο τους στην Ιταλία και όχι στην αυστηρά φυλασσόμενη Ελλάδα.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο, χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, μέχρι στιγμής φέτος. Η Ελλάδα είναι εδώ και πολύ καιρό ένας από τους κύριους δρόμους για τους ανθρώπους που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.»

Liberation

Συγκλονιστικό είναι το πρωτοσέλιδο της Liberation για το ναυάγιο στην Πύλο. «Ο τάφος τους» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα που επέλεξε απλώς την εικόνα της θάλασσας για να δείξει το μέγεθος της τραγωδίας.

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Liberation έχει τον τίτλο «Ναυάγιο στη Μεσόγειο: οι καταραμένοι της θάλασσας». Αντιμέτωπος με την τραγωδία της Τετάρτης στην Ελλάδα και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων, ο πρόεδρος του SOS Méditerranée Γαλλίας, Φρανσουά Τομάς, προειδοποιεί μεταξύ άλλων στην εφημερίδα για τη μείωση των πόρων διάσωσης στη Μεσόγειο.

Ζητά περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να σταματήσει η ποινικοποίηση των διασώσεων στη θάλασσα. «Αυτή είναι μια ακόμη ανυπόφορη τραγωδία. Με αυτό το πολύ θανατηφόρο νέο ναυάγιο, θα ξεπεράσουμε τους 27.000 θανάτους στη Μεσόγειο από το 2014. Πρόκειται για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που χάνουν τη ζωή τους στις πύλες της Ευρώπης. Και είναι ατελείωτο. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τα μέσα διάσωσης είναι όλο και λιγότερο σημαντικά, ενώ η Ευρώπη έχει τα μέσα. Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» αναφέρει χαρακτηριστικά.