Ισχυρός κυκλώνας απειλεί Ινδία και Πακιστάν: Περισσότεροι απο 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν
Ο κυκλώνας Biparjoy, που σημαίνει «καταστροφή» στα Μπενγκάλι, αναμένεται να «χτυπήσει» την Ινδία και το Πακιστάν σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα περισσότεροι απο 100.000 άνθρωποι να έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες και βροχοπτώσεις αναμένεται να σφυροκοπήσουν μια ακτή μήκους 325 χιλιομέτρων μεταξύ του Μάντβι στην πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας και του Καράτσι στο Πακιστάν.
«Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από παράκτιες και χαμηλές περιοχές σε καταφύγια», δήλωσε ο Σ.Πατέλ, ένας αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στο Γκουτζαράτ. Η υπουργός κλιματικής αλλαγής του Πακιστάν, Σέρι Ρεχμάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι 62.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη νοτιοανατολική ακτή της χώρας, με 75 καταυλισμούς ανακούφισης να έχουν στηθεί σε σχολεία και κολέγια.
Είπε ότι οι ψαράδες είχαν προειδοποιηθεί να μείνουν μακριά από το νερό και τα μικρά αεροσκάφη ήταν ακινητοποιημένα, ενώ οι πλημμύρες ήταν πιθανές στο Καράτσι, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι. «Ακολουθούμε μια πολιτική σύνεσης αντί να περιμένουμε και να δούμε», είπε στους δημοσιογράφους στο Ισλαμαμπάντ. «Η βασική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές».
Το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας προέβλεψε ότι η καταιγίδα θα χτυπούσε κοντά στο ινδικό λιμάνι Jakhau αργά την Πέμπτη και προειδοποίησε για την «ολική καταστροφή» των παραδοσιακών σπιτιών από λάσπη και άχυρο. Στη θάλασσα, οι άνεμοι έπνεαν ήδη με ταχύτητες έως και 180 χλμ/ώρα και θύελλες έπληξαν ήδη το συνήθως πολυσύχναστο λιμάνι Jakhau, όπου περισσότερα από 30 μεγάλα αλιευτικά σκάφη έχουν συρθεί στην ακτή.
Οι μετεωρολόγοι της Ινδίας προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο «εκτεταμένων ζημιών», συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των καλλιεργειών, «κάμψης ή εκρίζωσης κολώνων ηλεκτροδότησης και επικοινωνίας» και διακοπής των σιδηροδρόμων και των δρόμων.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν προέβλεψε ριπές έως και 140 χλμ/ώρα στη νοτιοανατολική επαρχία Σιντ, συνοδευόμενες από κύματα 3,5 μέτρων. Οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν συγκεντρώθηκαν σε ένα προσωρινό καταφύγιο σε ένα σχολείο στην περιοχή Μπαντίν της Σιντ. Ο Wilayat Bibi ανησεί ότι η οικογένειά της που τρέφεται απο τη θάλασσα θα ήταν καταδικασμένη ακόμα και όταν περάσει η καταιγίδα.
«Η ανησυχία μας είναι όταν τελειώσει ο κυκλώνας, πώς θα ταΐσουμε τα παιδιά μας;» ρώτησε ο 80χρονος. «Αν φύγουν τα σκάφη μας, εάν φύγουν και οι καλύβες μας, θα μαραζώσουμε χωρίς πόρους», είπε.
Οι κυκλώνες – το ισοδύναμο των τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό ή των τυφώνων στον βορειοδυτικό Ειρηνικό – αποτελούν τακτική και θανατηφόρα απειλή στις ακτές του βόρειου Ινδικού Ωκεανού, όπου ζουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει αυξήσει την εμφάνιση των πιο έντονων και καταστροφικών τροπικών κυκλώνων, αν και ο συνολικός αριθμός ετησίως δεν έχει αλλάξει παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωκεανοί που θερμαίνονται παρέχουν περισσότερη ενέργεια, παράγοντας ισχυρότερες καταιγίδες.