Μελόνι: Να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Στο περιθώριο συνάντησης με την πρωθυπουργό της Μάλτας, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη.
AP Photo
2'

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα συνάντηση στην Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα. Στην συνέχεια, σε δηλώσεις της στον Τύπο η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

«Χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι πολύ πιο δύσκολο να συζητήσουμε για δευτερογενείς ροές. Η πρόκληση είναι να εργαστούμε μαζί για τις πρωτογενείς ροές, ώστε να λύσουμε και το δύσκολο θέμα των δευτερογενών ροών. Με τον Αμπέλα δουλέψαμε για να αλλάξουμε την προσέγγιση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τα περασμένα χρόνια. Συμφωνούμε ότι η συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες, για να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις στην παράνομη μετανάστευση, είναι βασικής σημασίας».

Η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε, επίσης, ότι «πληροφόρησε τον Μαλτέζο ομόλογό της σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι της στην Τυνησία, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε» και ότι «θεωρεί πως η κοινή δήλωση με τον πρόεδρο Σαγιέντ ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποτέλεσμα, το οποίο τώρα θα βοηθήσει στο να μπορέσει σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την μεριά του, ο Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε: «οι διακινητές εκμεταλλεύονται την απελπισία τόσων ανθρώπων και δεν πρόκειται για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία και την Μάλτα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογραμμίσαμε συχνά ότι το μεταναστευτικό χρειάζεται μια συνολική, ευρωπαϊκή προσέγγιση, κάτι που συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα πολλών Συνόδων Κορυφής. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη από όλες τις χώρες μέλη. Εμείς, φυσικά, δεν θέλουμε να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας, για παράδειγμα τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται από τις χώρες μέλη, τα σύνορα των οποίων είναι και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Θεωρούμε ότι η στενότερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης των μεταναστών, τέλος, θα είναι προς γενικότερο όφελος όλων».