Υποβρύχιο Titan: Τα πέντε σενάρια για την τύχη του – Υπήρξε βραχυκύκλωμα ή παγιδεύθηκε;

Το CNN παραθέτει τις πέντε επικρατέστερες εκδοχές αναφορικά με την εξαφάνιση του υποβρυχίου στον Τιτανικό.
4'

Αν και είναι εξαιρετικά νωρίς για τους ειδικούς να εξηγήσουν τι μπορεί να πήγε «στραβά» με το τουριστικό υποβρύχιο Titan, κυκλοφορούν κάποια σενάρια, όπως από το ενδεχόμενο να μπλέχτηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού, έως πιθανή βλάβη στην παροχή ενέργειας ή επικοινωνίας.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το Titan παραμένει άφαντο από την Κυριακή (18/06), κατά την διάρκεια καταβύθισης προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό του σκάφους είναι, μάλλον, δυσοίωνες.

Τα πέντε σενάρια για την τύχη του υποβρυχίου

Όπως επισημαίνει το CNN:

  1. Μεγάλος κίνδυνος είναι η διακοπή ρεύματος, η οποία θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την απώλεια επικοινωνίας, ανέφερε ο Έρικ Φούσιλ, ειδικός σε υποβρύχια και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Ορισμένα υποβρύχια διαθέτουν γεννήτρια αλλά δεν είναι σαφές αν το σκάφος Titan είχε εφεδρικό σύστημα ενέργειας όταν χάθηκε από τα ραντάρ», προσέθεσε.
  2. Ένα βραχυκύκλωμα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στο τουριστικό υποβρύχιο, το οποίο όχι μόνο θα κατέστρεφε τα συστήματα επικοινωνίας του, αλλά θα προκαλούσε τοξικές αναθυμιάσεις σε έναν μικρό, κλειστό χώρο – έναν σημαντικό κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, υπογράμμισε ο Αυστραλός καθηγητής.
  3. Να έχει πλημμυρίσει. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για όλα τα τουριστικά σκάφη που βρίσκονται κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς δέχονται τεράστια πίεση. Πάντως, το σκάφος Titan είναι εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο σύστημα ασφαλείας που παρακολουθεί την πίεση στο σκάφος και ενεργοποιεί μία προειδοποίηση στον χειριστή του εάν εντοπισθούν προβλήματα.
  4. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος να έχει παγιδευθεί κάπου. Με ισχυρά υποβρύχια ρεύματα και τα συντρίμμια του Τιτανικού στον πυθμένα του ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα το υποβρύχιο να έχει παγιδευθεί ή μπλοκαριστεί στη διάρκεια της πορείας του, τόνισε ο κ. Φούσιλ.

Πάντως, το σενάριο να έχει παγιδευθεί στα συντρίμμια του Τιτανικού, είναι πιθανόν το επικρατέστερο, όπως μεταδίδει ο Guardian. «Τα συντρίμμια του Τιτανικού, τα οποία βρίσκονται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον πυθμένα του ωκεανού, παραμένουν εκεί πάνω από έναν αιώνα. Υπάρχουν κομμάτια του παντού, είναι επικίνδυνο», σημείωσε ο Φρανκ Όουεν, εν αποστρατεία αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας και Διευθυντής του προγράμματος διαφυγής και διάσωσης υποβρυχίων.

«Η επαφή χάθηκε ύστερα από μία ώρα και 45 λεπτά μετά το ταξίδι του γεγονός που υποδηλώνει ότι το πλήρωμα μπορεί να βρισκόταν κοντά ή να ήταν ήδη στον πυθμένα του ωκεανού», όπως υπογράμμισε.

To σκάφος μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα τρεις κόμβους, αλλά κινείται πιο αργά όσο πιο βαθιά πηγαίνει προς τον βυθό. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή επικοινωνιών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο με βαρίδια που μπορούν να απελευθερωθούν σε περίπτωση ανάγκης, δημιουργώντας αρκετή άνωση για να αναδυθεί στην επιφάνεια.

Το τουριστικό υποβρύχιο διαθέτει και μία σειρά από σήματα, φωτισμό, και άλλο εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόλις αναδυθεί στην επιφάνεια για να προσελκύσει την προσοχή των πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

  1. Ένα άλλο σενάριο είναι να υπάρξει διαρροή στο –υπό πίεση– κύτος, οπότε οι προβλέψεις δεν είναι καλές, σημείωσε ο Άλισταϊρ Γκράιγκ, καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

«Αν έχει κατέβει στον πυθμένα του ωκεανού και δεν μπορεί να ανέβει με τις δικές του δυνάμεις, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Ενώ το τουριστικό υποβρύχιο μπορεί να είναι ακόμη άθικτο, αν βρίσκεται πέρα από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, και σίγουρα όχι δύτες», σχολίασε ο Βρετανός επιστήμονας.

Για τον Κρις Μπάρι, εν αποστρατεία αντιναύαρχο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, η διάσωση στο βυθό είναι «μία πολύ δύσκολη επιχείρηση». «Το σκάφος Titan θα βρίσκεται σε μία τάφρο. Υπάρχουν πολλά συντρίμμια τριγύρω. Έτσι, η προσπάθεια εντοπισμού του στην περιοχή που θέλουμε να ψάξουμε με ένα άλλο υποβρύχιο, θα είναι πράγματι πολύ δύσκολη», ανέφερε.

Σχετικές ειδήσεις