Έρευνα Brexit: «Μετανιωμένοι» οι Βρετανοί - Θέλουν «επιστροφή» στην ΕΕ
Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το ποσοστό των Βρετανών που θέλουν να επανενταχθούν στην ΕΕ έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2016, σύμφωνα με νέα έρευνα
Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το ποσοστό των Βρετανών που θέλουν να επανενταχθούν στην ΕΕ έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2016, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύει ο Guardian.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 58% θα ψήφιζε υπέρ της επανένταξης στο μπλοκ, ενώ περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ευρωπαίοι πιστεύουν επίσης ότι η επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ γίνεται πιο πιθανή, ενώ οι Βρετανοί είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του μπλοκ – στο βαθμό που εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τη δική τους κυβέρνηση.
Τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα παρακολούθησης Brexit του YouGov διαπίστωσαν ότι, εξαιρουμένων εκείνων που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν ή δεν γνώριζαν, το 58,2% των ανθρώπων στη Βρετανία θα ψήφιζαν τώρα για να επανενταχθούν.
Το ποσοστό είναι μόνο κλασματικά χαμηλότερο από το 60% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους – το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν συγκρίσιμα στοιχεία τον Φεβρουάριο του 2012– και έχει αυξηθεί λίγο πολύ σταθερά από το χαμηλό μετά το δημοψήφισμα 47% στις αρχές του 2021.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι άλλες χώρες θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Βρετανίας. Σε ερώτηση εάν θα ψήφιζαν να παραμείνουν στην ΕΕ ή να αποχωρήσουν σε δημοψήφισμα τύπου Brexit, το 62% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και το 63% στην Ιταλία, που είναι παραδοσιακά από τα λιγότερο ενθουσιώδη κράτη - μέλη της ΕΕ, απάντησαν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής.
Στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η υποστήριξη για τη συνέχιση της ένταξης στην ΕΕ έχει πλέον μειωθεί στα πρό του πολέμου επίπεδα οπότε και είχε καταγραφεί ισχυρή άνοδος του φιλοευρωπαϊκού αισθήματος.
Σε άλλα μέρη της ΕΕ, το 87% των ερωτηθέντων στην Ισπανία δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα επέλεγαν να παραμείνουν, μαζί με το 79% στη Δανία, το 70% στη Σουηδία και το 69% στη Γερμανία.
Ένα ποσοστό ρεκόρ ερωτηθέντων στη Βρετανία πιστεύει επίσης ότι άλλες χώρες είναι πλέον απίθανο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να αποχωρήσουν από την ΕΕ την επόμενη δεκαετία – το 42% είπε ότι ήταν απίθανο σε σχέδη με το 26% που ήταν πριν από τρία χρόνια, ενώ το 40% είπε ότι ήταν πιθανό, από 58%.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ παρουσίασαν παρόμοια τάση, με το 45% των ερωτηθέντων στη Γαλλία να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι μια άλλη έξοδος από την ΕΕ ήταν πιθανή, σε σύγκριση με 55% τον Φεβρουάριο του 2020. Στη Γερμανία τα ποσοστά ήταν 36% (από 42%) και στη Δανία 29 % (41%).
Ενώ το αίσθημα για την ένταξη στην ΕΕ έχει μετατοπιστεί σημαντικά στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα, λίγο παραπάνω από τους μισούς (51%) λέει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επανέλθει στην ΕΕ κάποια στιγμή στο μέλλον.
Και πάλι, ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται λίγο-πολύ σταθερά – ήταν στο 62% πριν από δύο χρόνια – και το 29% των ερωτηθέντων στη Βρετανία είπε στο YouGov τον Απρίλιο ότι πιστεύουν ότι είναι πιθανό η χώρα να επανέλθει – από 21% στις αρχές 2021.
Στην ΕΕ, οι πολίτες στην Ιταλία (61%) και στη Γαλλία (54%) ήταν λιγότερο σίγουροι ότι η Βρετανία θα επανενταχθεί, με τη Δανία (43%) και τη Σουηδία (49%) πιο θετικές. Σε όλες τις χώρες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό δήλωσε ότι πιστεύει ότι η επιστροφή της Βρετανίας είναι πιθανή από ό,τι το 2021.
Η βρετανική εμπιστοσύνη στο μέλλον της ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά μετά το δημοψήφισμα. Για πρώτη φορά στο αρχείο, περισσότεροι Βρετανοί ερωτηθέντες (41%) δήλωσαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του μπλοκ παρά απαισιόδοξοι (36%).
Ωστόσο, υπήρχε λιγότερη αισιοδοξία για τον αντίκτυπο του Brexit στην οικονομία της Βρετανίας. Περίπου το 58% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν τον Απρίλιο ότι πίστευαν ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο – απότομα υψηλότερο από 50% πριν από δύο χρόνια.
Οι ερωτηθέντες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν γενικά λιγότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της χώρας από εκείνους στο εσωτερικό, και πιο πιθανό να πουν ότι η αποχώρηση από το μπλοκ δεν θα είχε κανένα σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας.
Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες στη Βρετανία είναι πλέον επίσης πιο πιθανό –αν και με μικρή διαφορά– να πουν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (25%) περισσότερο από ό,τι εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους (24%).
Η εμπιστοσύνη στη βρετανική κυβέρνηση κατέρρευσε από το υψηλό του 40% τον Απρίλιο του 2021 – αμέσως μετά την επιτυχημένη πρώιμη κυκλοφορία του εμβολίου Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο και καθώς χαλαρώνονταν οι περιορισμοί του lockdown – ενώ η εμπιστοσύνη στην επιτροπή έχει αυξηθεί από το 2016.