Ρωσία: Ο Πριγκόζιν κατηγορείται για ένοπλη ανταρσία - Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών

Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και το Ροστόφ - Καταρρίπτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τους ισχυρισμούς Πριγκόζιν για αεροπορικές επιδρομές σε μονάδες Wagner
tass
3'

Ποινική δίωξη για την κατηγορία της οργάνωσης ένοπλης ανταρσίας κινήθηκε εναντίον του ιδρυτή του Wagner PMC, Γεβγένι Πριγκόζιν, μετά τους ισχυρισμούς του μέσω του καναλιού του στο Telegram ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έπληξε μονάδες Wagner με αεροπορικές επιδρομές και τις εκκλήσεις σε υποστηρικτές του να ξεσηκωθούν κατά της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ο ιδρυτής της Wagner ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μεταξύ 12 και 20 ετών.

Το υπουργείο Άμυνας κατέρριψε τους ισχυρισμούς για αεροπορικές επιδρομές σε μονάδες Wagner. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την κατάσταση σχετικά με τον Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, όλες οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν στον Πούτιν τα μέτρα που λαμβάνονται όλο το εικοσιτετράωρο.

Το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) κάλεσε τους μαχητές του PMC να μην συμμορφωθούν με τις εντολές του Πριγκόζιν και να τον συγκρατήσουν. «Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Πριγκόζιν ουσιαστικά συνιστούν εκκλήσεις για ένοπλη εμφύλια σύγκρουση στη ρωσική επικράτεια και μαχαίρι στην πλάτη Ρώσων στρατιωτικών που πολεμούν με τις φιλοναζιστικές ουκρανικές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο Τύπου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές για χτυπήματα σε μονάδες PMC Wagner και ανακοίνωσε ότι το Κίεβο εκμεταλλεύτηκε την πρόκληση του Πριγκόζιν και συγκεντρώνει δυνάμεις στην κατεύθυνση Μπαχμούτ για επιθετική δράση.

Ο αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών κοινών δυνάμεων της Ρωσίας στην περιοχή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τη Wagner να συμμορφωθεί με την εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και να επιλύσει όλα τα ζητήματα ειρηνικά.

Η κατάσταση σε Μόσχα και Ροστόφ

Οι κρίσιμες εγκαταστάσεις της Μόσχας έχουν τεθεί υπό ενισχυμένη προστασία, τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί, δήλωσε στο TASS πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Παράλληλα όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί στον αυτοκινητόδρομο Μ-4 της Ρωσίας μετά το Ροστόφ προς το Ακσάι.

Σημεία ελέγχου έχουν δημιουργηθεί κοντά στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ, αλλά και σε δρόμους περιμετρικά. Ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού εντοπίστηκε κοντά στο κτίριο του αρχηγείου. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης περιπολούνται από αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ ένα αεροσκάφος ακούστηκε στον αέρα σε δυτικά μέρη της πόλης.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στο κτίριο «Wagner PMC Center» στην Αγία Πετρούπολη παραμένει ήρεμη, δεν υπάρχουν υπάλληλοι της Ρωσικής Εθνοφρουράς ή υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του TASS. Λεπτομέρειες ασφαλείας κατά την υπηρεσία κατέρριψαν αναφορές για έρευνες στο κτίριο.

Οι αρχές της Κριμαίας προέτρεψαν τους κατοίκους να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες πληροφορίες λόγω των εντατικοποιημένων δραστηριοτήτων του Κέντρου Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας (TSIPsO).

Διεθνής αντίδραση

Οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανέφερε το CNN επικαλούμενο ανώνυμο εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τα συνεχιζόμενα γεγονότα.

Σύμφωνα με πηγές του CNN , οι δηλώσεις του Prigozhin είναι «περισσότερο από τη συνηθισμένη ρητορική του».

Σχετικές ειδήσεις