Πριγκόζιν: Πώς από «σεφ» του Πούτιν έγινε επικεφαλής της Βάγκνερ και ανέβηκε στην ιεραρχία
Για μήνες, ο επικεφαλής μισθοφόρων της Wagner βομβάρδιζε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας με εκρηκτικά παραληρήματα, επιπλήττοντας την ικανότητά τους σε μια συνεχιζόμενη ρήξη που έχει αποδυναμώσει τις δυνάμεις της χώρας εν μέσω της επίθεσής της στην Ουκρανία.
Τώρα η αντιπαράθεση μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του υπουργείου Άμυνας φαίνεται να έχει κορυφωθεί, καθώς το αφεντικό της ομάδας εκατομμυριούχων μισθοφόρων κάλεσε σε ένοπλη εξέγερση σε μία άμεση πρόκληση για το Κρεμλίνο.
Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, καθώς ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν «διασχίσει τα κρατικά σύνορα» και ήταν έτοιμες να «καταστρέψουν οτιδήποτε βρεθεί εμπόδιο».
Καθώς η πολιτοφυλακή Wagner φαινόταν να επιτίθεται στη Μόσχα, ο Πριγκόζιν δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τους στρατιωτικούς ηγέτες, τους οποίους κατηγόρησε ότι σκότωσαν 2.000 μαχητές του, αφού ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε επίθεση με ρουκέτες στα στρατόπεδα του.
Αλλά για τον 62χρονο Πριγκόζιν, ο οποίος έβγαλε τα χρήματά του παρέχοντας υπηρεσίες τροφοδοσίας και έδωσε στον εαυτό του το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν», δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που θεωρήθηκε στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου και του Κρεμλίνου.
Ποιος είναι
Γεννημένος στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, στη Σοβιετική Ένωση το 1961, ο Πριγκόζιν πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη.
Αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1990 μετά από εννέα χρόνια κράτησης, ο Prigozhin άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. Είπε στους New York Times το 2018: «Tα ρούβλια συσσωρεύονταν γρηγορότερα από ό, τι μπορούσε να τα μετρήσει η μητέρα του». Και καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις.
Μετά την ενασχόλησή του με μια επιχείρηση παντοπωλείου και στη συνέχεια με μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, ο Πριγκόζιν αργότερα έγινε εστιάτορας. Μετά την επιτυχία πολλών καταστημάτων, ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας.
Αυτό τον ώθησε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και σηματοδότησε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του.
Τελικά ήρθε κοντά με τον ίδιο τον Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.
Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν στο στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για την ακριβή προέλευσή της είναι σπάνιες.
Ο Πριγκόζιν είχε από καιρό διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με τη Wagner και είχε απειλήσει να μηνύσει δημοσιογράφους που ανέφεραν τη συμμετοχή του στην ομάδα.
Η ομάδα απέκτησε τη φήμη ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά του ρωσικού στρατού, αφήνοντας ένα ίχνος ωμής βίας, βιασμών και εγκλημάτων πολέμου στο πέρασμά της. Για χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και να αναγνωρίσει την ύπαρξη της ομάδας.
Η πρώτη ανάπτυξη της Wagner ήταν στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία το 2014 - όπου βοήθησε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές ομάδες που πολεμούσαν τη νέα κυβέρνηση της χώρας μετά την επανάσταση του 2013 που ανέτρεψε τον φιλικό προς το Κρεμλίνο πρόεδρο.
Από τότε πήγαν στη Λιβύη - πολεμώντας για τον πολέμαρχο Khalifa Haftar εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας - και στη Συρία, μαζί με τις δυνάμεις του δικτάτορα Bashar al-Assad.
Αναπτύχθηκαν επίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου κατηγορήθηκαν για βιασμούς, ληστείες και βασανιστήρια εναντίον άοπλων πολιτών, και επί του παρόντος αναπτύσσονται στο Μάλι, όπου κατηγορούνται για σφαγή αμάχων.
Μέχρι τώρα, τα παραληρήματα του Πριγκόζιν εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας αντιμετωπίστηκαν με σιωπή από τον Πούτιν και τον στρατό. Κάποιοι είδαν αυτή την αποτυχία να καταπνίξουν τις εσωτερικές διαμάχες ως ένδειξη πιθανών αλλαγών στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας που θέτει τις βάσεις για περισσότερες εσωτερικές μάχες.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ο Πριγκόζιν τον Μάιο φάνηκε να πυροδοτεί μερικά από τα ρήγματα μεταξύ του στρατού και της πολιτοφυλακής - όχι μόνο για αυτό που έδειξε, αλλά και για αυτό που είπε το αφεντικό της Wagner. Στάθηκε μπροστά στα ματωμένα σώματα των νεκρών στρατιωτών του κοντά στο Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, φωνάζοντας εξαπολύοντας μύδρους κατά των Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ. Τους αποκάλεσε αδύναμους και ανίκανους και τους κατηγόρησε για το μακελειό.
«Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πέθαναν για να σας αφήσουν να χαλαρώσετε στα γραφεία σας από μαόνι», δήλωσε ο Prigozhin. «Κάθεστε στα ακριβά κλαμπ σας, τα παιδιά σας απολαμβάνουν την καλή ζωή και γυρίζουν βίντεο στο YouTube. Όσοι δεν μας δώσουν πυρομαχικά θα καούν ζωντανοί στην κόλαση!»
Αυτή η ρήξη με τον στρατό κλιμακώθηκε απότομα την Παρασκευή, με την κατηγορία του ότι ο Σόιγκου είχε στοχεύσει τις δυνάμεις της Wagner. Ο Πριγκόζιν είπε ότι οι άνδρες του θα τιμωρήσουν τους στρατιωτικούς ηγέτες που διέταξαν την επίθεση και είπε ότι τα στρατεύματά του θα πυροβολήσουν όποιον προσπαθήσουν να τους σταματήσουν.
«Το κακό που ενσαρκώνει η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει», φώναξε ο Πριγκόζιν σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του δεν επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τον Πούτιν και άλλες κυβερνητικές δομές. «Η δικαιοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις θα αποκατασταθεί και τότε η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί σε όλη τη Ρωσία».
Η σύγκρουση μέχρι στιγμής έχει αγνοηθεί από την κρατικά ελεγχόμενη τηλεόραση, όπου οι περισσότεροι Ρώσοι μαθαίνουν τα νέα τους. Αλλά σε μια μετατόπιση, το Channel 1 έδειξε μια μη προγραμματισμένη εκπομπή ειδήσεων την Παρασκευή που ανέφερε την απόρριψη του ισχυρισμού του Πριγκόζιν από το υπουργείο Άμυνας και περιέγραψε ως ψεύτικο ένα βίντεο που δημοσίευσε που φέρεται να έδειχνε τα επακόλουθα μιας πυραυλικής επίθεσης σε στρατόπεδο Wagner.
Η διαμάχη του Πριγκόζιν με τους στρατιωτικούς ηγέτες πηγαίνει χρόνια πίσω και ξεχύθηκε στο φως εν μέσω της μάχης για το Μπαχμούτ που καθοδηγήθηκε από τους μισθοφόρους του.
Με τις χονδροειδείς παρατηρήσεις του, ο Πριγκόζιν τόλμησε να εισέλθει σε περιοχές όπου μόνο ο Πούτιν είχε πάει πριν: Με τα χρόνια, ο Ρώσος ηγέτης περιστασιακά έσπασε την ευπρέπεια με ένα γήινο σχόλιο ή ένα αστείο, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν προσεκτικά διατυπωμένη γλώσσα.
Σε ένα άλλο πρόσφατο βίντεο, ο Πριγκόζιν έκανε μια δήλωση που ορισμένοι έχουν ερμηνεύσει ως μια ελαφρώς συγκαλυμμένη επίθεση στον ίδιο τον Πούτιν. Δήλωσε ότι ενώ οι άνδρες του πέθαιναν λόγω της αποτυχίας του υπουργείου Άμυνας να προμηθεύσει πυρομαχικά, ένας «χαρούμενος παππούς νομίζει ότι τα πάει καλά» και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτόν τον «παππού» με μια αισχρότητα.
Το ωμό σχόλιο προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου θεωρήθηκε ως αναφορά στον Πούτιν. Ο Πριγκόζιν είπε αργότερα ότι μιλούσε για τον Γκερασίμοφ.
Ο Πούτιν χρειάζεται τους μισθοφόρους του Πριγκόζιν σε μια εποχή που ο τακτικός στρατός εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις αποτυχίες νωρίτερα στον πόλεμο. Η θέση του αρχηγού της Wagner ενισχύθηκε όταν ο ιδιωτικός στρατός του κατέλαβε το Μπαχμούτ τον περασμένο μήνα στη μακρύτερη και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου, βασιζόμενος σε δεκάδες χιλιάδες κατάδικους στους οποίους υποσχέθηκαν χάρη εάν επιζούσαν έξι μήνες μαχών.
Ο Πριγκόζιν έχει συμμαχήσει με άλλους επιθετικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Τούλα, Αλεξέι Ντιουμίν, πρώην σωματοφύλακα του Πούτιν που θεωρείται από πολλούς ως πιθανός διάδοχος. Ο επικεφαλής της Wagner έχει επίσης στραφεί προς τον Ραμζάν Καντίροφ, τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα περιφερειακό ηγέτη της Τσετσενίας.
Ορισμένες από αυτές τις συμμαχίες ήταν ασταθείς.
Ενώ ο Καντίροφ αρχικά επαίνεσε τον Πριγκόζιν και υποστήριξε κάποια από την κριτική του στους στρατιωτικούς ηγέτες, αργότερα άλλαξε πορεία και τον επέκρινε επειδή ακουγόταν ηττοπαθής. Οι υπολοχαγοί του Καντίροφ κατηγόρησαν τις προσπάθειες της Wagner στο Μπαχμούτ μετά τα απαξιωτικά σχόλια του Πριγκόζιν για τους Τσετσένους μαχητές στην Ουκρανία. Το δεξί χέρι του Καντίροφ, Magomed Daudov, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν θα είχε εκτελεστεί για τέτοια σχόλια κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Πριγκόζιν υποχώρησε γρήγορα, λέγοντας ότι εξέφραζε μόνο ανησυχία για τις ρωσικές επιχειρήσεις.
Ο Πριγκόζιν έχει αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές του φιλοδοξίες, αλλά πρόσφατα περιόδευσε στη Ρωσία, συνεχίζοντας ένα μπαράζ ωμών σχολίων.
Σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τον στρατό, ο Πούτιν υποστήριξε το αίτημα του υπουργείου Άμυνας για όλες τις ιδιωτικές εταιρείες να υπογράψουν συμβάσεις μαζί του - κάτι που ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να κάνει.
Ο επικεφαλής της Βάγκνερ έχει ζητήσει ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής εθνικής κινητοποίησης και της εισαγωγής στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία - εκκλήσεις που χαιρετίστηκαν από ορισμένα γεράκια.
Με πληροφορίες από DailyMail