Πριγκόζιν: Ο άνθρωπος που ήταν πάντα πρόθυμος να κάνει τη «βρώμικη δουλειά»
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Wagner, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνέχεια οργάνωσε μια ανταρσία που συγκλόνισε το Κρεμλίνο, γράφουν οι New York Times
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ηγέτης των μισθοφόρων που ηγήθηκε μιας ένοπλης εξέγερσης στη Ρωσία το Σάββατο, δεν φοβήθηκε ποτέ να φέρει σε πέρας βρώμικες αποστολές, λένε πολλοί.
Βγαίνοντας από τη φυλακή καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, ξεκίνησε την μετα-εγκληματική του καριέρα πουλώντας χοτ-ντογκ σε γωνιές των δρόμων στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Εκεί, έγινε φίλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αξιωματούχο τότε στην τοπική κυβέρνηση, ανέπτυξε μια επιχείρηση τροφοδοσίας και κέρδισε δισεκατομμύρια από κρατικές συμβάσεις όταν ο φίλος του Βλαντιμίρ έγινε πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος της Ρωσίας.
Ο Πριγκόζιν κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του ευεργέτη του, ο οποίος του ανέθεσε μια σειρά από σημαντικά καθήκοντα,σε απόσταση αναπνοής από την κυβέρνηση. To πρώτο και πιο διαβόητο από αυτά ήταν η επίβλεψη της Υπηρεσίας Ερευνών Διαδικτύου, μιας φάρμας τρολ (troll farm) που ιδρύθηκε το 2013 για να πλημμυρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με παραπληροφόρηση που δυσφήμιζε τις φιλελεύθερες ελίτ και προωθούσε σκληρές δεξιές ιδεολογίες.
Από εκεί, εκπαίδευε μισθοφόρους για να πολεμήσουν στη Συρία και τη Λιβύη και, το πιο μοιραίο, ίδρυσε την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner, η οποία εμφανίστηκε κατά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Γρήγορα κέρδισε τη φήμη οτι προκαλούσε ανελέητη βία στην αναζήτηση κερδοφόρων συμβολαίων διαμαντιών και χρυσού , ενώ έχτιζε πολιτική επιρροή για το Κρεμλίνο σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λιβύη, το Μάλι και το Σουδάν.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Πριγκόζιν κράτησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, χωρίς καν να παραδεχτεί ποτέ την ύπαρξη της Wagner, πόσο μάλλον οτι είχε κάποιο ρόλο σε αυτή. Αυτό άρχισε να αλλάζει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός υπέστη ήττες και ο Πριγκόζιν δήλωνε αηδιασμένος με την απληστία, τη διαφθορά και την ανικανότητα που ισχυριζόταν ότι έβλεπε στα ανώτερα κλιμάκια του στρατού.
«Πεθαίνουν για να παχαίνετε στα γραφεία σας από μαόνι»
«Αυτά είναι μέλη της Wagner που πέθαναν σήμερα. Το αίμα είναι ακόμη φρέσκο», είπε ο Πριγκόζιν, απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ. «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να παχαίνετε στα γραφεία σας από μαόνι».
Καθώς οι κριτικές του για τους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας γίνονταν πιο συχνές και ασυγκράτητες, άρχισε να εμφανίζεται ως δημόσιο πρόσωπο, επιμένοντας ότι οι δυνάμεις του μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά πολύ καλύτερα από τον τακτικό στρατό της Ρωσίας.
Στρατολόγησε χιλιάδες κατάδικους από τις ρωσικές φυλακές και τους έριξε στον αιματηρό αγώνα για την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, συχνά με την σκληρότητα και την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή που απέδιδε στους Ρώσους διοικητές. Στην πορεία διαπληκτίστηκε με τον στρατηγό Σοϊγκού και τον στρατηγό Γκερασίμοφ, κατηγορώντας τους ότι στέρησαν από τις δυνάμεις του πυρομαχικά για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τη Wagner, μια ενέργεια που είπε «μπορεί να εξισωθεί με προδοσία».
Έφτασε σε οριακό σημείο το βράδυ της Παρασκευής (23/6), όταν, όπως είπε οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους άνδρες του καθώς κοιμόντουσαν στα στρατόπεδά τους (κάτι που η Ρωσία αρνείται και δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές). Το Σάββατο (24/6), ηγήθηκε μιας δύναμης που υποστήριξε ότι αριθμούσε 25.000 μέλη στην Ουκρανία και τη Ρωσία και κατέλαβε την πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, ένα στρατιωτικό κέντρο, χωρίς ουσιαστικά καμία αντίσταση.
Πάντα πολύπλοκη φιγούρα, ήταν επιρρεπής σε εξάρσεις και απειλές που γρήγορα ξεχνιούνταν ή αντικρούονταν, όπως συνέβη το Σάββατο. Αφού αρχικά ισχυρίστηκε ότι θα οδηγούσε τις δυνάμεις του μέχρι τη Μόσχα, άλλαξε πορεία αργότερα μέσα στην ημέρα. Είχε συμφωνήσει με πρόταση του Λευκορώσου ηγέτη, Αλεξάντρ Λουκασένκο, «να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner» και να μετακομίσει στη Λευκορωσία. Σε αντάλλαγμα, η ρωσική κυβέρνηση θα απέρριπτε τις κατηγορίες για προδοσία εναντίον του και θα χορηγούσε αμνηστία στους στρατιώτες του.
Παραμένει ασαφές εάν μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά έχει κεφαλαιοποιήσει τη διαμάχη του με τους στρατηγούς ως ένας λαϊκιστής που παλεύει για τους ταπεινούς στρατιώτες και άλλους που υποφέρουν από τα χέρια «αναρμόδιων απατεώνων και ρατσιστών». Αντιπαραβάλει μάλιστα την εικόνα του με αυτό που θεωρεί ως την παρακμή των ρωσικών ελίτ και την αδικία στην κοινωνία.
«Τα παιδιά της ελίτ αλείφονται με κρέμες, επιδικνύοντάς το στο διαδίκτυο. Τα παιδιά των απλών ανθρώπων έρχονται σε ψευδάργυρο, κομματιασμένα», είπε, αναφερόμενος στα φέρετρα των νεκρών στρατιωτών και πρόσθεσε ότι όσοι σκοτώθηκαν στη μάχη είχαν «δεκάδες χιλιάδες» συγγενείς. «Η κοινωνία απαιτεί πάντα δικαιοσύνη», είπε, «και αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, τότε προκύπτουν επαναστατικά αισθήματα».
Η τύχη του Πριγκόζιν και της Wagner
Το τι θα κάνει στο εξής ο Πριγκόζιν από εδώ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, όπως και η μοίρα της Wagner. Εάν διατηρήσει τον έλεγχο της oμάδας, και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο, θα εξακολουθεί να έχει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά θα υποτιμηθούν εάν δεν μπορούν να βασιστούν στην υποστήριξη του ρωσικού στρατού.
Εκτός από τη μόνιμη δύναμή του, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε αυτόν τον μήνα ότι 32.000 πρώην κατάδικοι που είχαν υπηρετήσει με τη Wagner στην Ουκρανία επέστρεψαν στα σπίτια τους στη Ρωσία. Πολλοί από αυτούς τους βετεράνους έχουν εκφράσει ισχυρή πίστη στον Πριγκόζιν και έχουν σκεφτεί να επιστρέψουν στις τάξεις του, σύμφωνα με συνεντεύξεις με επιζώντες και συγγενείς τους, παρέχοντας μια επιπλέον δεξαμενή πιθανών στρατολογημένων στην υπόθεση των ανταρτών.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πραγματική δύναμη της Wagner είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι ισχυρίζεται ο Πριγκόζιν και ότι ελπίζει ότι περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες και πράκτορες ασφαλείας αηδιασμένοι από τη διαφθορά και την κακομεταχείριση που βλέπουν θα ανταποκριθούν στη λαϊκίστικη κριτική του για την ηγεσία και θα ενταχθούν στις τάξεις του.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπολόγισε τον Δεκέμβριο ότι η Wagner είχε 10.000 επαγγελματίες στρατιώτες. Αυτός ο αριθμός πιθανότατα μειώθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς η Wagner αναγκάστηκε να ρίξει τις πιο έμπειρες μονάδες του στη μάχη για να οριστικοποιηθεί η κατάληψη της Μπαχμούτ, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουκρανίας και της Δύσης. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν είπε φέτος ότι μετά την κατάληψη της Μπαχμούτ, η δύναμή του θα «μειωθεί» καθώς προετοιμαζόταν για νέες αποστολές.
Σημειωτέον, ο Πριγκόζιν είχε καταφέρει να διευθύνει μια δύναμη που αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες μαχητές κυρίως με μετρητά. Οι βετεράνοι και οι συγγενείς τους είχαν λάβει μισθούς, καθώς και αποζημιώσεις θανάτου και τραυματισμών, μέσω ενός περίτεχνου δικτύου ανώνυμων διαμεσολαβητών που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο το έθνος.
Θέλει να μεταβεί στην πολιτική;
Η εξέγερση είναι πιθανό να είχε αυτή την υλικοτεχνική υποστήριξη. Και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κανένας προσωπικός πλούτος δεν μπορεί να διατηρήσει μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη ικανή να αμφισβητήσει έναν τακτικό στρατό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά χωρίς πρόσβαση στο κρατικά ελεγχόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Νωρίτερα το Σάββατο, βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν υποτιθέμενες αυτοκινητοπομπές Wagner να κινούνται μέσω της Ρωσίας προς τη Μόσχα με άρματα μάχης, αντιαεροπορικές άμυνες και αυτοκινούμενους εκτοξευτές πυραύλων. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις πομπές των ανταρτών φαινόταν να αποτελούνται από φορτηγά που μετέφεραν στρατιώτες.
Ο Μαρκ Γκαλεότι, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Ρωσίας, είπε ότι η περιορισμένη ποσότητα βαρέως οπλισμού θα δυσκόλευε τη Wagner να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον ρωσικό στρατό. «Χωρίς πυροβολικό δεν μπορείς πραγματικά να πολεμήσεις», είπε. Πριν από την κρίση του Σαββάτου (24/6), πολλοί αναλυτές είχαν πει ότι ο Πριγκόζιν προσπαθούσε να μεταβεί στην πολιτική σφαίρα στη Ρωσία, αν και φρόντισε να μην απειλήσει τον κ. Πούτιν.
«Βλέπει το μέλλον του σε κίνδυνο και προσπαθεί να παρουσιάσει μια θέση για τον εαυτό του μετά τη Μπαχμούτ στον ευρύτερο πόλεμο», είπε ο Τζακ Μαργκόλιν, ειδικός στις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες της Ρωσίας με έδρα την Ουάσινγκτον.
Πηγή: New York Times