Κίνα: Υποβάθμισε την εξέγερση του Πριγκόζιν - «Είναι εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας»
Το Πεκίνο είπε ότι υποστηρίζει τη Ρωσία στη διατήρηση της εθνικής σταθερότητας, χωρίς να αναφέρεται ρητά στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Κινέζοι αξιωματούχοι περιέγραψαν τη βραχύβια εξέγερση από την ομάδα μισθοφόρων Wagner ως «εσωτερικές υποθέσεις» της Μόσχας, ενώ ένας εκπρόσωπος των κρατικών μέσων ενημέρωσης απέρριψε το διχασμό στη Ρωσία ως «ψευδαίσθηση» που εκμεταλλεύεται η Δύση.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο είχε συνομιλίες στο Πεκίνο την Κυριακή (25/6) μετά την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2000. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε αρχικά μόνο ότι ο Ρουντένκο είχε ανταλλάξει απόψεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, για τις σινο-ρωσικές σχέσεις καθώς και για «διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».
Αργότερα δήλωσε ότι η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στη διατήρηση της εθνικής της σταθερότητας. «Ως φιλικός γείτονας και ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος στη νέα εποχή, η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία στη διατήρηση της εθνικής σταθερότητας και στην επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας», ανέφερε, χωρίς να αναφέρεται ρητά στον Πούτιν προσωπικά.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα δήλωσε την υποστήριξή της στην ηγεσία της Μόσχας. «Η κινεζική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα σε σχέση με τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν ήταν σαφές πότε έφτασε στο Πεκίνο ο Ρουντένκο ή αν η επίσκεψή του στην Κίνα, βασικό σύμμαχο της Ρωσίας, ήταν απάντηση στην προφανή εξέγερση υπό την ηγεσία του μισθοφόρου Γεβγκένι Πριγκόζιν. Η ανταρσία το Σάββατο έληξε μετά από μια συμφωνία ότι οι μισθοφόροι της Wagner δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις σε αντάλλαγμα να αποσύρει ο Πριγκόζιν τους μαχητές του πίσω στη βάση και να μετακομίσει στη Λευκορωσία.
Η Κίνα νωρίτερα δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο για την εξέγερση που ο Πούτιν είπε ότι απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης σε μεγάλο βαθμό απέφυγαν τους σχολιασμούς πριν από οποιαδήποτε επίσημη δήλωση. Η κρατικά ελεγχόμενη κινεζική εφημερίδα Global Times ανέφερε το Σάββατο ότι η προώθηση της «ανταρσίας» και η δημιουργία μιας «ψευδαίσθησης» στη Ρωσία έχει πολλές εσωτερικές αντιφάσεις και «το κτήριο καταρρέει» κάνοντας λόγο για μια ακόμη προσπάθεια υπονόμευσης της ρωσικής κοινωνικής ενότητας.
Η Κίνα και η Ρωσία, αν και δεν είναι επίσημοι σύμμαχοι, διατήρησαν στενούς δεσμούς καθ' όλη τη διάρκεια της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις προέτρεψαν το Πεκίνο να μην προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Πολωνίας. «Συζητήσαμε την πορεία των εχθροπραξιών και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη Ρωσία. Ο κόσμος πρέπει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία μέχρι να αποκατασταθεί η διεθνής τάξη», δήλωσε ο Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Τα χθεσινά γεγονότα αποκάλυψαν την αδυναμία του καθεστώτος του Πούτιν», ανέφερε η δήλωση.