Ρωσία: Πού είναι ο Πριγκόζιν; Έφτασε στη Λευκορωσία ή όχι; Όργιο φημολογίας για την τύχη του

Ρωσία: Μετέβη ο Πριγκόζιν στη Λευκορωσία; ΄Ή πρόκειται για ένα απλό τέχνασμα; Βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα δύο μέρες μετά την «εξέγερση» του επικεφαλής της ομάδας Wagner, σύμφωνα με το Sky News
O Γεβγκένι Πριγκόζιν
ΑΡ
2'

Μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος, μία σειρά από κατηγορίες για προδοσία και τον ηγέτη της ομάδας «Wagner» να ετοιμάζεται για «εξορία» στη Λευκορωσία, η Ρωσία αλλά και ο πλανήτης αναζητούν απαντήσεις

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοΐγκου εμφανίστηκε σήμερα το πρωί για πρώτη φορά μετά την κρίση, άγνωστη ωστόσο παραμένει η τύχη του ανθρώπου που τα ξεκίνησε όλα, του Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Έχει πάει ήδη στη Λευκορωσία; Τι θα κάνει στη Λευκορωσία; Είναι σε δυσμένεια, στην εξορία;» αναρωτήθηκε η ανταποκρίτρια του Sky News στη Μόσχα Diana Magnay κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τη δημοσιογράφο Kay Burley.

«Ή στην πραγματικότητα, είναι αυτό κάποιο έξυπνο τέχνασμα του Κρεμλίνου για να τον τοποθετήσει στη Λευκορωσία, όπου η Wagner θα μπορούσε, αν καταφέρει να|μεταφέρει στρατεύματα εκεί, να σχηματίσει ξανά ένα είδος κίνησης-ματ ενάντια στο Κίεβο; Είναι στην πραγματικότητα μια έξυπνη κίνηση;

Είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί κάτι τέτοιο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ημέρα του το Σάββατο (24/6) δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε προδοσία θα τιμωρούνταν με σκληρότητα και την τελείωσε, δίνοντας στον Πριγκόζιν το ελεύθερο να ζήσει στη Λευκορωσία. και συγχωρώντας οποιονδήποτε από τους στρατιώτες του είχε λάβει μέρος στην ανταρσία».

Η Magnay είπε ότι οι άνθρωποι στη Μόσχα είχαν «ταρακουνηθεί» από την ανταρσία , πιθανότατα το ίδιο και η Δύση. «Η Δύση δεν είναι φίλη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκάθαρα, αλλά επίσης δεν θέλει απαραίτητα να δει τη Ρωσία να καταρρέει, ειδικά όταν δεν είναι πολύ σαφές ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Πούτιν. Κάποιος σαν τον Πριγκίζιν στο τιμόνι, αν και αυτό είναι ένα απίστευτα απίθανο σενάριο, δεν θα ήταν πολύ ευχάριστο για τη Δύση, δεδομένου του είδους του ανθρώπου που είναι» είπε η δημοσιογράφος.

Η «πορεία δικαιοσύνης» του Πριγκόζιν είχε ως στόχο την ανατροπή του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς οι δύο άνδρες είχαν εμπλακεί σε μακροχρόνια κόντρα. Στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβήτησαν εάν ο Σοϊγκού θα παραμείνει στη θέση του μετά τη συμφωνία με τη Wagner για τον τερματισμό της ανταρσίας.

«Είναι πιθανό ο Πούτιν να σκεφτεί κάποια στιγμή να αλλάξει την ανώτατη στρατιωτική του διοίκηση», είπε η Magnay. «Αλλά αμφιβάλλω ότι θα το κάνει σύντομα γιατί δεν θα θέλει να φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στην πίεση - και του αρέσει ο Σοΐγκού»