Χάος στο Παρίσι μετά το θάνατο 17χρονου από αστυνομικά πυρά - «Πονάω για τη Γαλλία» λέει ο Εμπαπέ

Νεαροί συγκρούστηκαν με την αστυνομία κοντά στο Παρίσι μετά από πυροβολισμό έφηβου που δεν σταμάτησε σε έλεγχο της τροχαίας. Συλλήψεις, επεισόδια και χιλιάδες αστυνομικοί σε επιφυλακή

O Kιλιάν Μπαπέ
O Kιλιάν Μπαπέ
ΑΡ
3'

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε προάστιο του Παρισιού αφού ένας 17χρονος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς και οι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για ανθρωποκτονία.

Τριάντα ένα άτομα συνελήφθησαν στα επεισόδια κατά τα οποία κάηκαν 40 αυτοκίνητα, κυρίως στη Ναντέρ, το προάστιο του Παρισιού από το οποίο καταγόταν το θύμα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Το βίντεο δείχνει τουλάχιστον ένα κτήριο να φλέγεται και να καίγονται οδοφράγματα στο δρόμο. Τα πυροτεχνήματα στόχευαν την αστυνομία, η οποία εκτόξευσε δακρυγόνα κατά του πλήθους.

Ο Νταρμαέν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στο δίκτυο BFMTV το πρωί της Τετάρτης και είπε ότι «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να ειπωθεί η αλήθεια». Περίπου 2.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί στην περιοχή, είπε. Πρόσθεσε ότι ο αστυνομικός θα τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά του εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες σε βάρος του.

Οι εισαγγελείς είπαν την Τρίτη ότι ο πυροβολισμός έλαβε χώρα αφού ο νεαρός δεν συμμορφώθηκε με την εντολή να σταματήσει το αυτοκίνητό του. Ο αστυνομικός πυροβόλησε κατά του αγοριού, το οποίο στη συνέχεια κατέληξε στα τραύματά του, είπε. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επαληθεύτηκε από το Reuters, δείχνει δύο αστυνομικούς δίπλα στο αυτοκίνητο, μια Mercedes AMG και τον έναν να πυροβολεί καθώς ο οδηγός απομακρύνθηκε.

Η Μόρνια Λάμπσι, κάτοικος της περιοχής και ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού, η οποία είπε ότι μίλησε με την οικογένεια του θύματος, είπε ότι το όνομά του ήταν Νάελ και ότι ήταν αλγερινής καταγωγής. Οι εισαγγελείς δεν ταυτοποίησαν το θύμα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνέζ είπε στο BFMTV ότι «αυτή η πράξη εγείρει ερωτήματα» και ότι το δικαστικό σύστημα θα αποφασίσει αν ήταν ή όχι σκόπιμο. Οι δύο αστυνομικοί που κάλεσαν τον έφηβο να σταματήσει στο μοιραίο έλεγχο, ηλικίας μεταξύ 38 και 40 ετών, ήταν έμπειροι, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Γάλλος ηθοποιός Ομάρ Σι εξέφρασε τη στήριξή του στην οικογένεια του θύματος μέσω Twitter και ζήτησε «η δικαιοσύνη να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού». Ο ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν, Kylian Mpabbe, ανέβασε στο Twitter ένα σπαρακτικό emoji και έγραψε «Πονάω για τη Γαλλία μου. Απαράδεκτη κατάσταση».

Έχουν σημειωθεί δύο θανατηφόροι πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια ελέγχων κυκλοφορίας στη Γαλλία μέχρι στιγμής το 2023. Το 2022, 13 ανθρώπων σκοτώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες, σε σύγκριση με τρεις το 2021 και δύο το 2020, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, που δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων ήταν μαύροι ή αραβικής καταγωγής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή