Ρωσία: H εμφάνιση-έκπληξη του Πούτιν, οι σέλφι και τα φιλιά - Το σχέδιο εκκαθάρισης της Wagner
Μία σπάνια εμφάνιση σε κόσμο, έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του την επομένη της ανταρσίας της Wagner
Στην απομακρυσμένη περιοχή του Νταγκεστάν στην Κασπία Θάλασσα, 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα ταξίδεψε ο Πούτιν, ο οποίος έκανε μια σπάνια δημόσια περιοδεία, σταμάτησε για να φιλήσει τους θαυμαστές του, να βγάλει selfies και να σφίξει τα χέρια στους πολίτες που τον επευφημούσαν.
Πέταξε στην πόλη Derbent στην κατά βάση μουσουλμανική περιοχή, για να σηματοδοτήσει την ισλαμική γιορτή του Eιντ-αλ-Άντα και να επισκεφθεί μια αρχαία ακρόπολη και ένα ιστορικό τζαμί. Ήταν μια ασυνήθιστη κίνηση για έναν μυστικοπαθή πρόεδρο που ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας περιέγραψε κάποτε ως «παθολογικά φοβισμένο για τη ζωή του», απαιτώντας από το προσωπικό του να υποβληθεί σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το μήκος των τραπεζιών που χρησιμοποιούσε ο Πούτιν για να χαιρετήσει ξένους ηγέτες πέρυσι θεωρήθηκε ευρέως ως παιχνίδι εξουσίας και ως τρόπος κοινωνικής αποστασιοποίησης υπό το φόβο μόλυνσης. Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε μια σειρά από δημόσιες ομιλίες αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη δημόσια θέση του και να απεικονίσει την πορεία της Wagner στη Μόσχα ως μια στιγμή που ενοποίησε τη Ρωσία.
Μυστήριο με την τύχη Ρώσου στρατηγού
Το ταξίδι του Πούτιν έρχεται εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την τύχη ενός Ρώσου στρατηγού ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγούμενη γνώση της εξέγερσης υπό την ηγεσία του αρχηγού της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος στο παρελθόν ηγήθηκε της δύναμης εισβολής στην Ουκρανία, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο.
Ο Σουροβίκιν, τον οποίο ο Πριγκόζιν αποκάλεσε «θρυλική φιγούρα» κατά τον διορισμό του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνελήφθη. Οι σχέσεις μεταξύ Σουροβίκιν και Πριγκόζιν έχουν τροφοδοτήσει φήμες ότι ο πρώτος μπορεί να έχει βρεθεί στο στόχαστρο για υποστήριξη της ανταρσίας.
Γνωστός με τα προσωνύμια «Χασάπης της Συρίας» και «Στρατηγός Αρμαγεδδών» φέρεται να έχει συλληφθεί εδώ και μέρες, λόγω του γεγονότος ότι γνώριζε για τις κινήσεις Πριγκοζίν και δεν αντέδρασε. Η έρευνα συνεχίζεται σε άλλους αξιωματούχους των ρωσικών σωμάτων ασφαλείας.
Στρατιωτικοί αναλυτές και blogger αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της πανίσχυρης FSO συνεχίζουν εντατικά τις ανακρίσεις στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας σε επικεφαλής επιμέρους μονάδων, αλλά και σε άλλους αξιωματούχους, επεκτείνοντας την «επιχείρηση κάθαρσης» και εκτός του στρατού.
Σολτς: Η εξέγερση αποδυνάμωσε την εξουσία του Πούτιν
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η αποτυχημένη ανταρσία της Wagner το περασμένο Σαββατοκύριακο αποδυνάμωσε την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να αποκαταστήσει τη ζημιά στη θέση του, συναντώντας στρατιωτικό προσωπικό στο Κρεμλίνο και χαιρετίζοντας πλήθη σε έναν σπάνιο δημόσιο περίπατο.
Μιλώντας σε μια ωριαία συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, είπε: «Πιστεύω ότι είναι αποδυναμωμένος καθώς αυτό δείχνει ότι οι αυταρχικές δομές εξουσίας έχουν ρωγμές και δεν είναι τόσο σταθερές» Ο Σολτς είπε στη συνέντευξη της Τετάρτης ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει σε εικασίες για το πόσο καιρό ο Πούτιν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, λέγοντας ότι ο στόχος της Δύσης στην υποστήριξη της Ουκρανίας ήταν να την βοηθήσει να αμυνθεί, όχι να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος.
Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι η εξέγερση της Wagner ήταν μέρος μιας εσωτερικής ρωσικής διαμάχης για την εξουσία και η Δύση δεν εμπλέκεται σε αυτήν, απηχώντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Σολτς είπε ότι μίλησε το Σάββατο με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας και «συμφωνήσαμε γρήγορα να μείνουμε ήσυχοι. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη σύγκρουση στη Ρωσία». Είπε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση της εξέγερσης.
Ερωτηθείς εάν σε κάποιο σημείο του Σαββάτου ήλπιζε ότι η ανταρσία σήμαινε το τέλος της διακυβέρνησης του Πούτιν, είπε ότι δεν θα είχε νόημα, καθώς δεν ήταν σαφές εάν αυτό που θα συνέβαινε μετά από αυτόν θα ήταν καλύτερο.
Μιλώντας για τον αντίκτυπο της ανταρσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας είπε ότι προϋπόθεση για επιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν η αποδοχή οτι η Ρωσία χρειάζεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. «Το αν αυτό έγινε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο μέσα από αυτά τα γεγονότα δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρο», είπε στη συνέντευξη που καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Οσο για την ανάγκη βοήθειας στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να πάρει πολύ χρόνο».