Γιολάντα Ντίαθ: Η «σιδηρά κυρία» της ισπανικής Αριστεράς - Η «φιλία» με τον Πάπα και οι υποσχέσεις
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαθ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της εν όψει των πρόωρων γενικών εκλογών τον επόμενο μήνα, αφού ένωσε το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής αριστεράς κάτω από τη σημαία του νέου της κόμματος, Sumar. Θέλει να γίνει ο ρυθμιστής των εκλογών.
«Είμαστε το κλειδί για την ύπαρξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης», είπε η Ντίαζ στο Reuters καθοδόν για μια συνάντηση με πιθανούς ψηφοφόρους σε ένα εργατικό προάστιο της Μαδρίτης, όπου υποσχέθηκε να μειώσει την εβδομάδα εργασίας χωρίς περικοπές στους μισθούς, με πολύ χειροκρότημα.
Η Ντίαθ, η οποία ήταν ανώτερο στέλεχος του αριστερού κόμματος στον απερχόμενο συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ - μίλησε με σθένος και ενθουσιασμό σε πρόσφατη συγκέντρωση και αργότερα φίλησε και αγκάλιασε τους ηλικιωμένους κατά βάση υποστηρικτές που ήρθαν να τη χαιρετήσουν παρά τον καυτό απογευματινό ήλιο.
Αλλά με λίγες εβδομάδες να απομένουν πριν από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, η Ντίαθ και ο Σάντσεθ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να πείσουν αρκετούς ψηφοφόρους να διατηρήσουν τον συνασπισμό των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εξουσία.
Αν και οι δημοσκοπήσεις ανέδειξαν εδώ και μήνες τη Ντίαθ ως την κορυφαία πολιτικό της Ισπανίας και η Sumar (Ενότητα) κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος, εξακολουθεί να βρίσκεται λίγο πάνω από το 13%, ελαφρώς πίσω από το ακροδεξιό Vox. Το Vox θεωρείται παρομοίως ως βασικός παράγοντας σε σχέση με τους πρωτοπόρους - το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), που τώρα έχει πάνω από 30% - ενώ η υποστήριξη για το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ έχει πέσει κάτω από το 30%.
Τα προβλήματα με τη διαχείριση της πανδημίας και ο υψηλός πληθωρισμός από τον πόλεμο της Ουκρανίας αποδυνάμωσαν περαιτέρω την ήδη κλονισμένη κυβέρνηση του Σάντσεθ, η οποία δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έπρεπε να συνάψει ad hoc συμφωνίες με διάφορα κόμματα.
Για να κλείσει το χάσμα με το PP, η Ντίαθ στηρίζεται στα διαπιστευτήριά της ως υπουργός Εργασίας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που αύξησε ουσιαστικά την ελάχιστη μηνιαία αμοιβή στα 1.259 ευρώ και αντέστρεψε τα βασικά στοιχεία μιας αντιδημοφιλούς εργασιακής μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε από μια προηγούμενη κυβέρνηση, υποσχόμενη στους Ισπανούς λιγότερες ώρες εργασίας με τους ίδιους μισθούς.
Ο άμεσος στόχος θα ήταν να μειωθούν 2,5 ώρες την εβδομάδα το 2024 από 40 τώρα και στη συνέχεια να μειωθεί σταδιακά η εργάσιμη εβδομάδα στις 32 ώρες, είπε. Αυτό, υποστηρίζει, είναι «απόλυτα εφικτό» με την ενασχόληση με τη λεγόμενη «καθημερινή πολιτική» που επανασυνδέει τους πολίτες με τη δημόσια ζωή, επιτρέποντάς τους να επηρεάζουν καλύτερα τις πολιτικές αποφάσεις και να αμφισβητούν το status quo.
«Η Sumar είναι μια ήρεμη δύναμη που μιλά για τις ζωές των ανθρώπων…, δεσμευμένη στην επίλυση προβλημάτων», συνόψισε η Ντίαθ, η οποία προήδρευσε σε ταραχώδεις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση διαφόρων αριστερών και πράσινων κομμάτων.
Άλλες προτάσεις της «μικροπολιτικής» της πλατφόρμας περιλαμβάνουν επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων, πρόσθετα κρατικά κονδύλια για ιατρικά έξοδα, περισσότερους αστικούς χώρους πρασίνου και κλιματισμό για σχολεία σε φτωχότερες γειτονιές, τα οποία, όπως είπε, υποφέρουν δυσανάλογα καθώς η κλιματική αλλαγή κάνει συχνότερους τους καύσωνες.
Ευλογία από τον Πάπα
Κομμουνίστρια κάποτε, η Ντίαθ αποφεύγει πλέον να αυτοχαρακτηρίζεται ως τέτοια ή να απευθύνεται αποκλειστικά στους αριστερούς ψηφοφόρους, αν και σπάνια χάνει ευκαιρία να επικρίνει τον καπιταλισμό. «Χρειαζόμαστε καλύτερους μισθούς, ειδικά σε μια χώρα όπου οι αιτίες του πληθωρισμού είναι τα τεράστια εταιρικά περιθώρια», είπε.
Στο γραφείο της, όπου διατηρεί μια μεγάλη συλλογή από αγαπημένους δίσκους LP από τον Shostakovich στους The Smiths μέχρι την Billie Eilish, υπάρχει μια αφίσα με τον Πάπα Φραγκίσκο να κουνάει το χέρι και τα λόγια «Η Κομμουνιστική Διεθνής σας εύχεται καλές διακοπές» τυπωμένη στο βάθος.
Η ίδια ορίζει τον εαυτό της ως άθεη, αλλά λέει ότι η συνάντηση με τον Πάπα, ο οποίος επικρίνει συχνά τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, «ήταν η πιο σημαντική συνάντηση» της ζωής της και οι δυο τους παραμένουν σε επαφή καθώς «έχουν τόσα κοινά».
«Η εργασιακή μου μεταρρύθμιση ευλογείται από τον Πάπα», είπε, επικαλούμενη την άνευ προηγουμένου υποστήριξη που έλαβε από την Ισπανική Καθολική Εκκλησία λίγες μέρες μετά τη συνάντησή τους.
Το Sumar είναι μια ομάδα 15 αριστερών κομμάτων που περιλαμβάνει τώρα το Podemos, ένα κόμμα που γεννήθηκε από το κίνημα κατά της λιτότητας Indignados το 2011, το οποίο είναι ο συχνά ακανθώδης μικρότερος εταίρος των Σοσιαλιστών στον συνασπισμό από τις αρχές του 2020.