Ταραχές στη Γαλλία: Σε επιφυλακή σήμερα οι Αρχές - Κηδεύτηκε ο 17χρονος Ναέλ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτός από τις εκατοντάδες συλλήψεις εκδηλώθηκαν περίπου 2.500 φωτιές και καταστήματα λεηλατήθηκαν

gallia
ap
4'

Φόβοι για νέο γύρο ταραχών και λεηλασιών στη Γαλλία, επικρατούν μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε έναν κύκλο βίας που ήδη μετρά τέσσερις νύχτες και 1.311 συλλήψεις, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο να ακυρώσει το ταξίδι του στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτός από τις εκατοντάδες συλλήψεις εκδηλώθηκαν περίπου 2.500 φωτιές και καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου

Οι τελετουργίες για τον αποχαιρετισμό του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, άρχισαν το Σάββατο με την προβολή του ανοιχτού φέρετρου από συγγενείς και φίλους.

Αργότερα, στην είσοδο ενός νεκροταφείου σε έναν ήσυχο λόφο της Ναντέρ με το κεντρικό Παρίσι στο βάθος, δεκάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός.

Η μητέρα του Nahel δήλωσε στο France 5 ότι ήταν θυμωμένη με τον αστυνομικό, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά. “Είδε ένα μικρό παιδί με αραβική εμφάνιση και ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή. Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να παίρνει το όπλο του και να πυροβολεί τα παιδιά μας, να αφαιρεί τις ζωές των παιδιών μας“, είπε. Η οικογένεια έχει ρίζες στην Αλγερία.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της γαλικής κυβέρνησης η βία είχε αρχίσει να μειώνεται χάρη στα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί.

Νωρίς το Σάββατο, οι πυροσβέστες στη Ναντέρ έσβησαν τις φωτιές που έβαλαν οι διαδηλωτές και άφησαν καμένα υπολείμματα αυτοκινήτων διασκορπισμένα στους δρόμους. Στο γειτονικό προάστιο Κολόμπ, οι διαδηλωτές ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και τους χρησιμοποίησαν για αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Νεαροί κατά τη διάρκεια του απογεύματος διέρρηξαν ένα οπλοπωλείο και έφυγαν με όπλα στη μεσογειακή πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Κτίρια και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν επίσης στην ανατολική πόλη Λυών, όπου το ένα τρίτο των περίπου 30 συλλήψεων που έγιναν ήταν για κλοπές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μπροστά στην κλιμακούμενη κρίση που εκατοντάδες συλλήψεις και μαζικές αστυνομικές αποστολές δεν κατάφεραν να καταπνίξουν, ο Μακρόν απέφυγε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια επιλογή που χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοιες περιστάσεις το 2005.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνησή του αύξησε τη δύναμη των αρχών επιβολής του νόμου με τη μαζική ανάπτυξη αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επέστρεψαν από τις διακοπές τους. Οι ταραχές ασκούν νέα πίεση στον Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποδαύλιση της βίας.

Ο αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τον Ναέλ κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ μία νέα μαρτυρία τον «καίει»

Για τις μοιραίες στιγμές της δολοφονίας, ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”.

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή