Γαλλία: «Το χάος δεν προκλήθηκε μόνο από τον θάνατο του Ναελ», λέει Ελληνίδα κάτοικος Παρισιού

Γαλλία: Ελληνίδα από το Παρίσι μεταφέρει το κλίμα από το χάος που επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα
2'

Σε κλοιό επεισοδίων και διαδηλώσεων βρέθηκε για ακόμη μια μέρα η Γαλλία με τους δρόμους σε πολλές πόλεις να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στα προάστια του Παρισιού, αν και οι εντάσεις σε σχέσεις με προηγούμενες ημέρες έχουν περιοριστεί αλλά η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη.

Όπως δήλωσε κάτοικος της γαλλικής πρωτεύουσας στο Αction24 οι εικόνες που εκτυλίσσονται στους δρόμους θυμίζουν τις διαδηλώσεις με τα «κίτρινα γιλέκα».

«Με τα κίτρινα γιλέκα είχαμε ζήσει τραγικές καταστάσεις. Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, καμένες τράπεζες, βανδαλισμοί...», είπε η Μαρία Διαμαντοπούλου.

Συνέχισε λέγοντας ότι το εκρηκτικό κλίμα στη Γαλλία δεν οφείλεται μόνο στο θάνατο του νεαρού Ναέλ από τα πυρά του αστυνομικού: «Ο τραγικός θάνατος του νεαρού αποτέλεσε το πρόσχημα, θα έλεγα, βλέπω μια δυσανάλογη έκρηξη χωρίς να θέλω να μειώσω τον θάνατο ενός ανθρώπου. Βλέπουμε ότι αυτό πυροδοτείται ταυτόχρονα από συγκεκριμένους κύκλους της αριστεράς και διαβάστε μόνο την ανάρτηση του Μελανσόν και θα καταλάβετε. Όταν αρχηγός κόμματος εξ αριστερών δίνει σύνθημα για απονομή δικαιοσύνης άλλο που δε θέλουν αυτοί οι νεαροί με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα προάστια να βανδαλίσουν και να προβούν σε πράξεις βίας», σημείωσε η ίδια.

«Οι βανδαλισμοί δεν είναι ένδειξη πολιτισμού, ούτε δημοκρατίας για μια χώρα σαν την Γαλλία η οποία μόνο αντιρατσιστική δεν είναι η συμπεριφορά της. Το μεμονωμένο περιστατικό του αστυνομικού είναι φυσικά καταδικαστέο αλλά είναι καταδικαστέα και η στάση των κομμάτων», πρόσθεσε.

Όσο για τους χειρισμούς του Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι η επιθυμία του ήταν να διατηρήσει τις ισορροπίες αλλά δεν μπόρεσε να γλιτώσει τη χώρα από την «οικονομική καταστροφή».

«Θεωρώ μεγάλος λάθος του προέδρου να παρευρεθεί σε γιορτή με τον Έλτον Τζον. Προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες. Πιστεύω ότι υπάρχει μια βελτίωση της κατάστασης αλλά η οικονομική καταστροφή της χώρας είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορούμε να χτίζουμε συνέχεια νέα καταστήματα και να αγοράζουμε συνέχεια βιτρίνες και αυτοκίνητα. Όλο αυτό περιορίζεται στα προάστια και να μην έχουμε αυταπάτες ότι συμβαίνει στο κέντρο του Παρισιού», κατέληξε η Μαρία Διαμαντοπούλου.