Συναγερμός στο Περού: Ένα βήμα πριν εκραγεί το ηφαίστειο Ουμπίνας - Εκατοντάδες σεισμοί στην περιοχή

Το Περού θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Ουμπίνας, το οποίο εκτοξεύει στάχτη εδώ και αρκετές ημέρες.

Συναγερμός για το το ηφαίστειο Ουμπίνας του Περού
Συναγερμός για το το ηφαίστειο Ουμπίνας του Περού
Α.Ρ
2'

Αξιωματούχοι της περουβιανής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Ουμπίνας, μετά από επίμονη σεισμική δραστηριότητα που τάραξε την περιοχή και έστειλε μια στήλη τοξικού αερίου στον αέρα.

Ο Alberto Otárola, πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Περού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένεται να κηρυχθεί συναγερμός στο νότιο τμήμα της περιοχής Moquegua, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα και πάντα συντονιζόμαστε προληπτικά με όλους τους θεσμούς για να τα αντιμετωπίσουμε», είπε.

Η εντολή έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει «τα αναγκαία μέτρα» για την πρόληψη κινδύνων για την υγεία, εξήγησε ο Otarola. Ήδη, μάσκες διανέμονται καθώς η στάχτη γεμίζει τον αέρα. Περίπου 2.000 άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν στην άμεση περιοχή, είπε ο Otarola, καλώντας τον πληθυσμό να παραμείνει ψύχραιμος.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Moguegua αύξησε το επίπεδο συναγερμού την Κυριακή από κίτρινο σε πορτοκαλί, για να δείξει αυξημένο κίνδυνο από το ηφαίστειο. Το Ουμπίνας είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στη χώρα και βρίσκεται επάνω στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», μια περιοχή σεισμικής δραστηριότητας που περιβάλλει την τεκτονική πλάκα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η τρέχουσα έκρηξη ξεκίνησε γύρω στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού (IGP). Το ινστιτούτο κατέγραψε 402 σεισμούς που σχετίζονται με το ηφαίστειο μεταξύ 23 και 25 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δραστηριότητας, ένα λοφίο τέφρας υψώθηκε σχεδόν 1.300 μέτρα πάνω από την κορυφή του ηφαιστείου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας από τότε έχει συμβουλεύσει τους κατοίκους να φορούν μάσκες προσώπου και να προστατεύουν τα μάτια τους από τη στάχτη καθώς και να δημιουργήσουν ένα σχέδιο εκκένωσης εάν είναι απαραίτητο.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη στο Ουμπίνας σημειώθηκε το 2019, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να εκτοπιστούν. Ενώ το Ουμπίνας εκρήγνυται τακτικά από το 1550, ένα από τα πιο δραματικά περιστατικά σημειώθηκε το 2006 μετά από αρκετές δεκαετίες σχετικού λήθαργου. Αυτή η έκρηξη κάλυψε την περιοχή με στάχτη, προκαλώντας εκκενώσεις και σκοτώνοντας ζώα με τις τοξικές εκπομπές της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή