Πούτιν: Συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στην πρώτη του 
O Bλαντιμίρ Πούτιν
Α.Ρ
3'

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να μιλήσει σε παγκόσμια σύνοδο κορυφής για πρώτη φορά από τότε που η ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ πραγματοποίησε ανταρσία τον Ιούνιο. Θα συμμετάσχει μαζί με ηγέτες από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) σήμερα Τρίτη (4/7).

Η Ινδία προεδρεύει φέτος στη σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιείται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι φιλοξενήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η περιφερειακή ασφάλεια, η οικονομία, η επισιτιστική κρίση, η κλιματική αλλαγή και το Αφγανιστάν είναι μερικά από τα θέματα που πιθανότατα θα συζητηθούν.

Η Σύνοδος λένε αναλυτές, θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τον Πούτιν για να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτος και να ακούγεται στις παγκόσμιες πλατφόρμες παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας σχημάτισαν την SCO το 2001 ως αντίμετρο για τον περιορισμό της επιρροής της Δύσης στην περιοχή. Η Ινδία και το Πακιστάν εντάχθηκαν στην ομάδα το 2017.

Όλα τα κράτη μέλη της SCO, που περιλαμβάνουν επίσης το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, είτε απείχαν είτε δεν ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Ρωσίας. Η στάση της Ινδίας να μην επικρίνει άμεσα τη Ρωσία στις πρώτες ημέρες του πολέμου έγινε αντικείμενο κριτικής από τους δυτικούς εταίρους της.

Η Ινδία, που φιλοξενεί την εκδήλωση, θα ήθελε κάποια απτά αποτελέσματα με τη μορφή δεσμεύσεων για αντιτρομοκρατικά μέτρα, εμπόριο, χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, επισιτιστική ασφάλεια και ξέπλυμα χρήματος. Η συνάντηση πραγματοποιείται ψηφιακά επομένως οι διμερείς συμφωνίες είναι εκτός συζήτησης.

Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη χρονιά για την Ινδία, καθώς θα φιλοξενήσει επίσης μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 τον Σεπτέμβριο. Τα δύο φόρουμ έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και γεωπολιτικές συμμαχίες και αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το Δελχί.

Η σύνοδος κορυφής της SCO έρχεται επίσης λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ έστρωσαν το κόκκινο χαλί για τον Μόντι για την επίσημη επίσκεψή του. Υπέγραψε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον, αλλά η κοινή δήλωση έκανε επίσης έμμεσες αναφορές στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ινδικό Ειρηνικό.

Τέτοιες πολύ διαφορετικές γεωπολιτικές προτεραιότητες μπορεί να μοιάζουν με διπλωματικό εφιάλτη για πολλούς, αλλά το Δελχί επιμένει ότι δείχνει τη δύναμη και την ανεξαρτησία της εξωτερικής του πολιτικής, σημειώνουν αναλυτές στο BBC. Στον Μόντι αρέσουν οι μεγάλοι τίτλοι και τα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει σοβαρές προκλήσεις για να επιτύχει μια κοινή δήλωση της SCO που φαίνεται πολλά υποσχόμενη και ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της χώρας σε θέματα όπως η επισιτιστική φτώχεια, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή.