Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Σι προειδοποίησε προσωπικά τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο τρέφει ανησυχίες για τον πόλεμο της Ρωσίας, γράφουν οι Financial Times
Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο τρέφει ανησυχίες για τον πόλεμο της Ρωσίας, παρόλο που προσφέρει σιωπηρή υποστήριξη στη Μόσχα, σύμφωνα με δυτικούς και κινέζους αξιωματούχους.
Το πρόσωπο με πρόσωπο μήνυμα παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα τον Μάρτιο, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του Σι εκτός Κίνας μετά από χρόνια απομόνωσης στο πλαίσιο της πολιτικής του για τον μηδενισμό Covid, πρόσθεσαν καλά πληροφροημένες πηγές.
Από τότε, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανέλαβαν ιδιωτικά τα εύσημα ότι έπεισαν τον Ρώσο πρόεδρο να υποχωρήσει από τις κρυφές απειλές του για χρήση πυρηνικού όπλου κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Η αποτροπή του Πούτιν από τη χρήση ενός τέτοιου όπλου ήταν κoμβικής σημασίας στην εκστρατεία της Κίνας να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους δεσμούς με την Ευρώπη, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης. Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έφερε τη Μόσχα και το συμμαχικό της Πεκίνο σε αντιπαράθεση με μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Η Κίνα αντιτίθεται σταθερά στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία στις δημόσιες δηλώσεις της. Ωστόσο, πολλοί από τους υποστηρικτές του Κιέβου αμφισβήτησαν τη δέσμευση του Πεκίνου για τέτοια αποτροπή, δεδομένης της συνεργασίας «χωρίς όρια» του Σι με τον Πούτιν και ενός «ειρηνευτικού σχεδίου» που επικαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με τα ρωσικά σημεία συνομιλίας.
«Οι Κινέζοι παίρνουν τα εύσημα για την αποστολή του μηνύματος σε κάθε επίπεδο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η επίσκεψη του Σι «μειώνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και [οι Κινέζοι] το έχουν καταστήσει πολύ, πολύ σαφές».
Η εισβολή της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Κίνας, η οποία βοήθησε τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κυρώσεις που την έχουν αποκλείσει από τις κρίσιμες παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Πέρυσι, το διμερές εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία έφτασε το ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το Πεκίνο αύξησε τις αγορές ρωσικής ενέργειας και της επέτρεψε να εισάγει κρίσιμη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ.