Ευρωπαϊκή Ένωση: Μείωση ύψους 3% στην παραγωγή ρεύματος για το 2022
Μεγάλες ανακατατάξεις στην κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το περασμένο έτος, λόγω των κυρώσεων στις εισαγωγές από τη Ρωσία και της δραστικής μείωσης της προσφοράς φυσικού αερίου που οδήγησαν στην «εκτίναξη» των τιμών του.
Το 2022, χαρακτηρίσθηκε από τη μεγάλη πτώση στην προσφορά πυρηνικής ενέργειας λόγω εκτεταμένων εργασιών συντήρησης ατομικών αντιδραστήρων και φυσικού αερίου, ενώ, αντιθέτως αυξήθηκε η παραγωγή του λιγνίτη (καφέ άνθρακα) και των πετρελαϊκών προϊόντων και η παραγωγή του μαύρου άνθρακα παρουσίασε οριακή μείωση.
Μείωση ύψους 13.8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου
Η προσφορά φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 13.8% σε σύγκριση με το 2021 και 10.8% συγκριτικά με τον μέσο όρο της τριετίας 2017 – 2019, δείχνοντας την επιτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% ως απόρροια στην «εργαλειοποίησης» των τιμών από τη Ρωσία.
Από την άλλη, η προσφορά των πετρελαϊκών προϊόντων αυξήθηκε πέρυσι κατά 4.5%, αλλά ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2019. Η προσφορά του λιγνίτη αυξήθηκε κατά 5.7% αλλά ήταν μειωμένη κατά 17% έναντι του μέσου όρου της τριετίας 2017 – 2019 καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει η διαδικασία απολιγνιτοποίησης σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης. Η κατανάλωση του μαύρου άνθρακα μειώθηκε κατά 0.1% και 21.8% αντίστοιχα.
Μείωση της παραγωγής ρεύματος
Η παραγωγή ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 3% συγκριτικά με το 2021 και ακόμη περισσότερο (3.9%) σε σύγκριση με την τριετία 2017 – 2019. Για δεύτερη χρονιά, μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προήλθε από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, αντιστρέφοντας την υπεροχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατεγράφη το 2020.
Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός πως πάρ’ ότι η παραγωγή από λιγνίτη αυξήθηκε κατΆ 6.7% σε ετήσια βάση, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έμεινε συνολικά στάσιμη. Μπορεί η παραγωγή από φωτοβολταϊκά να «εκτινάχθηκε» κατά 29.3% και η αιολική ενέργεια να γνώρισε αύξηση ύψους 8.9%, αλλά η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε κατά 17.7% και των βιοκαυσίμων κατά 7.4%.