Ξύλινο κανό των Μάγια που περιβάλλεται από οστά ανθρώπων και ζώων βρέθηκε στο Μεξικό

Μεξικό: Οι αρχαιολόγοι εξαιτίας της αφθονίας των οστών ζώων και της παρουσίας ανθρώπινων οστών οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως το κανό το χρησιμοποίησαν οι Μάγια σε μία τελετουργία μετάβασης στον άλλο κόσμο και η τοποθέτησή του μέσα στο σπήλαιο ήταν σκόπιμη.
Reuters
2'

Ένα ξύλινο κανό το οποίο περιβάλλεται από οστά ανθρώπων και ζώων ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη των Μάγια, Chichén Itza στο Μεξικό σύμφωνα με το Live Science.

Σύμφωνα με το Αgerpress το σκάφος και τα οστά έχουν ανακαλυφθεί ήδη από το 2021 από μία ομάδα δυτών σε υποβρύχια σπηλιά 4,6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνολικά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 38 οστά, μεταξύ των οποίων ένα ανθρώπινο μετατάρσιο, που πιθανότατα ανήκε σε γυναίκα, αλλά και οστά αρμαντίλλο, σκύλου, γαλοπούλας και αετού, σύμφωνα με το Live Science

Οι αρχαιολόγοι εξαιτίας της αφθονίας των οστών ζώων και της παρουσίας ανθρώπινων οστών οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως το κανό το χρησιμοποίησαν οι Μάγια σε μία τελετουργία μετάβασης στον άλλο κόσμο και η τοποθέτησή του μέσα στο σπήλαιο ήταν σκόπιμη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι Μάγια πίστευαν πως οι σπηλιές και οι καταβόθρες ήταν πύλες προς τον κάτω κόσμο ενώ χρησιμοποιούσαν το αρμαντίλλο ως «άβαταρ» για τον θεό L, μία θεότητα του κάτω κόσμου με μορφή τζάγκουαρ, που απεικονίζεται να φορά κάπα που μοιάζει με το κέλυφος ενός αρμαντίλλο.

«Υπάρχουν γνωστές αναπαραστάσεις στην κεραμική των Μάγια στις οποίες το αρμαντίλλο εμφανίζεται ως κάθισμα στο οποίο οι θεοί ακουμπούν τα πόδια τους», σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Μπιάρ (Alexandra Biar), αρχαιολόγο από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS). «Αυτό σχετίζεται άμεσα με τα αρχαιολογικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο», όπου το αρμαντίλλο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια ένδειξη της θεότητας.

Παράλληλα, με βάση τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του σκάφους το κανό είναι πιθανό να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ για ναυσιπλοΐα, καθώς η κατασκευή του πρέπει να έγινε αποκλειστικά για τελετουργικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το κανό χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, μετά την ανάλυση του ξύλου με ραδιενεργό άνθρακα.