Ουκρανία: Φόβοι για άγνωστα λευκά αντικείμενα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να τοποθετήσουν εκρηκτικά στους αντιδραστήρες της Ζαπορίζια ώστε να κατηγορήσουν το Κίεβο για την καταστροφή, δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται να απεικονίζουν άγνωστα λευκά αντικείμενα στην κορυφή ενός εκ των αντιδραστήρων, με τη διεθνή κοινότητα να τονίζει την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο εργοστάσιο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξετάζουν να αποστείλουν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο ορόσημο των 500 ημερών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει τις αδιάκοπες διπλωματικές του επαφές, προκειμένου να επισπεύσει το τέλος των μαχών. Χθες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας βρέθηκε στην Πράγα, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, αλλά και τον Πρόεδρο της χώρας, Πετρ Πάβελ, αναζητώντας στρατιωτική, αλλά και διπλωματική στήριξη, προκειμένου η Ουκρανία αφενός να τροφοδοτήσει την αντεπίθεση στο πεδίο, αλλά και αφετέρου να εισαχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία, όμως, φαίνεται ότι θα ωφεληθεί από την ανανεωμένη στήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες αναμένεται να ανακοινώσουν την παροχή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοηθείας, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, και στο οποίο ανώτατες πηγές του Πενταγώνου σημειώνουν πως θα συμπεριλαμβάνονται –σε τεράστιες ποσότητες– βόμβες διασποράς.
Με σύμβαση του 2008, 120 κράτη έχουν απαγορεύσει τη χρήση αυτών των αμφιλεγόμενων όπλων, μέσω των οποίων μικρές βόμβες διασπείρονται σε μεγάλη απόσταση, δυσκολεύοντας την ακρίβεια στόχευσης σε αποκλειστικώς στρατιωτικούς στόχους. Συγχρόνως, μεγάλο ποσοστό αυτών των βομβών δεν εκρήγνυνται κατά την αρχική αποδέσμευση, παραμένοντας ως διαρκής κίνδυνος για απλούς πολίτες.
Για αυτούς τους λόγους και εν αναμονή της ανακοίνωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην παράσχει αυτά τα όπλα, τα οποία πάντως χρησιμοποιεί η Ρωσία και έχει –από καιρού– αιτηθεί το Κίεβο.