Iσπανία: Oι πολίτες... κρύβονται για να μη γίνουν εκλογικοί αντιπρόσωποι - Επιλέγουν τις διακοπές
Η Ισπανία αγωνίζεται να στελεχώσει τα εκλογικά της τμήματα εν όψει της αναμέτρησης της 23ης Ιουλίου, καθώς οι πολίτες επιλέγουν τις παραλίες και ενίοτε κρύβονται για να μην στρατολογηθούν
Οι ψηφοφόροι κρύβονται από τις αρχές σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη στρατολόγηση για να υπηρετήσουν στα εκλογικά τμήματα ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου. Τι θα συμβεί όμως αν γίνουν εκλογές και δεν υπάρχει κανείς να επιβλέπει τα εκλογικά τμήματα; Αυτό είναι το σενάριο που αντιμετωπίζει η Ισπανία μόλις δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, σε μια περίοδο που περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι σε διακοπές.
Η ισπανική νομοθεσία υπαγορεύει ότι κάθε εκλογικό τμήμα της χώρας θα πρέπει να επιβλέπεται από τρεις εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που επιλέγονται μέσω συστήματος κλήρωσης. Όσοι κληρωθούν υποχρεούνται να υπηρετήσουν τις 12 ώρες που οι κάλπες παραμένουν ανοιχτές και αντιμετωπίζουν πρόστιμο και φυλάκιση έως και ενα χρόνο σε περίπτωση που αρνηθούν. Αλλά ακόμη και με την απειλή της ποινής φυλάκισης, οι αρχές δυσκολεύονται να βρουν αρκετούς ανθρώπους για να κάνουν τη δουλειά.
«Έχουμε εκατοντάδες ακάλυπτες θέσεις», δήλωσε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής της πόλης Λεόν, η οποία πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 900 κενές θέσεις αυτή τη στιγμή. «Επισυνάψαμε σκοπίμως εννέα ονόματα ανά εκλογικό τμήμα, προκειμένου να έχουμε μεγάλο αριθμό εφεδρικών υποψηφίων, εάν εκείνοι που επιλέχθηκαν αρχικά θεωρούνταν ακατάλληλοι να υπηρετήσουν, αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα».
Όποιος επιλεγεί και μπορεί να αποδείξει ότι έκανε κράτηση και πλήρωσε για ταξίδι πριν από τις 29 Μαΐου, όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, θα εξαιρείται, πρόσθεσε. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη κάνει κρατήσεις για καλοκαιρινά ταξίδια, επομένως δεν μπορούμε να στρατολογήσουμε κανέναν από αυτούς», είπε. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα να κάνουμε τους νέους να υπηρετήσουν επειδή η ημέρα των εκλογών συμπίπτει με ένα μουσικό φεστιβάλ στη [γειτονική περιοχή] Αστούριας και περίπου 200 από τους ανθρώπους που επιλέχθηκαν στην κλήρωση είχαν εισιτήρια για αυτήν την εκδήλωση».
Οι ψηφοφόροι που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν για λόγους υγείας ή που έχουν προγραμματιστεί να εργαστούν την ημέρα των εκλογών επιτρέπεται επίσης να αρνηθούν τις ειδοποιήσεις. Ωστόσο, η αξιωματούχος είπε ότι πολλοί άλλοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη «θητεία» στα εκλογικά τμήματα αποφεύγοντας τους αστυνομικούς και τους ταχυδρομικούς να παραδώσουν τις επιστολές.
«Λάβαμε αναφορές για άτομα που αρνούνται να απαντήσουν στην πόρτα ή κρύβονται όταν εμφανίζονται αστυνομικοί», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν ήδη αρχίσει να υποβάλλουν κατηγορίες εναντίον ατόμων που είναι ύποπτα για αποφυγή. «Καταλαβαίνω ότι κανείς δεν θέλει να περάσει μια καλοκαιρινή μέρα σε κλειστό χώρο, μετρώντας ψηφοδέλτια, αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: Εάν δεν έχετε μια νόμιμη δικαιολογία, είναι έγκλημα να μην συμμορφώνεστε με την εντολή».
Η πόλη Λεόν δεν είναι ο μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα στρατολόγησης: Εκλογικοί αξιωματούχοι αναφέρουν παρόμοιες προκλήσεις σε πόλεις σε όλη την Ισπανία. Στη Σαραγόσα, εκατοντάδες ψηφοφόροι αμφισβήτησαν τις προκηρύξεις για τη στρατολόγησή τους. Στο Κάντιθ, σχεδόν οι μισές θέσεις αναφέρονται ως κενές. Και στη Σόρια, μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες επαρχίες της Ισπανίας, η έλλειψη επιλέξιμων εργαζομένων στις κάλπες σε ορισμένα χωριά έχει οδηγήσει τους αξιωματούχους να αρχίσουν να στρατολογούν άτομα από γειτονικές πόλεις.
Ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, είπε ότι η περίπλοκη κατάσταση ήταν αναμενόμενη. «Σε κάθε εκλογή υπάρχουν ορισμένα εκλογικά τμήματα που ανοίγουν αργά, επειδή οι ψηφοφόροι που επιλέχθηκαν για να τα επανδρώσουν δεν εμφανίζονται», είπε. «Αν προσθέσουμε τα 10 εκατομμύρια των ψηφοφόρων σε διακοπές… τα προβλήματα ήταν αναπόφευκτα».
Ένας τρόπος με τον οποίο οι αρχές θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την απουσία ήταν να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση. «Αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι που υπηρετούν παίρνουν μόνο 70 ευρώ για τις 12 ή περισσότερες ώρες που πρέπει να περάσουν στο εκλογικό τμήμα», είπε, επισημαίνοντας ότι οι αμοιβές ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βιώνει υπερβολική ζέστη. «Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα μπορούσε να είχε διπλασιάσει την αμοιβή πριν από την ψηφοφορία, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα ελαφρώς μεγαλύτερο κίνητρο για τους ανθρώπους να κάνουν το καθήκον τους».
Αντί των αρχών, το θεματικό πάρκο Tarragona PortAventura επέλεξε να δώσει κίνητρα στους άτυχους ψηφοφόρους προσφέροντας δωρεάν εισιτήρια εισόδου σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι υπηρέτησε σε εκλογικό τμήμα στις 23 Ιουλίου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με τους εφεδρικούς ψηφοφόρους και να προσπαθήσουν να καλύψουν τις κενές θέσεις. Στο χειρότερο σενάριο, εάν οποιαδήποτε θέση παραμείνει απλήρωτη την ημέρα της ψηφοφορίας, οι αρχές θα στρατολογήσουν αναγκαστικά άτομα...καθώς φτάνουν για να ψηφίσουν.
«Πάντα λέω στους φίλους μου να αποφεύγουν να πάνε να ψηφίσουν πρώτα το πρωί», αστειεύτηκε ο εκλογικός αξιωματούχος στη Λεόν. «Αν είστε ο πρώτος που θα εμφανιστείτε, μπορεί να καταλήξετε να αναγκαστείτε να παραμείνετε εκεί για όλη την ημέρα, οπότε είναι σίγουρα μια κατάσταση όπου η καθυστέρηση μπορεί πραγματικά να αποδώσει»
Πηγή: Politico