ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ - «ΘΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ»
Ουκρανία: «Πόλεμος» για τα απαγορευμένα όπλα διασποράς που στέλνει ο Μπάιντεν στο Κίεβο - Τι είναι
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία που περιλαμβάνει πυρομαχικά διασποράς. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο: «Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο τραυματισμού πολιτών από πυρομαχικά που δεν εκρήγνυνται.
Γι’ αυτό αναβάλαμε την απόφαση για όσο χρονικό διάστημα μπορούσαμε. Αλλά υπάρχει επίσης ένας τεράστιος κίνδυνος ζημιάς στους πολίτες εάν ρωσικά στρατεύματα και τανκς περάσουν πάνω από τις ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερο ουκρανικό έδαφος και υποτάξουν περισσότερους Ουκρανούς αμάχους επειδή η Ουκρανία δεν έχει αρκετό πυροβολικό».
Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούσε αυτά τα πυρομαχικά σε κάποια ξένη γη. Αυτή είναι η χώρα τους που υπερασπίζονται. Αυτοί είναι οι πολίτες τους που προστατεύουν και έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε οπλικό σύστημα διαθέτουν με τρόπο που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για αυτούς τους πολίτες».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε το πακέτο βοήθειας ως «έγκαιρη, ευρεία και τόσο αναγκαία άμυνα», σε ένα tweet ευχαριστώντας τον Μπάιντεν για τα «αποφασιστικά βήματα που φέρνουν την Ουκρανία πιο κοντά στη νίκη επί του εχθρού». «Η επέκταση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας θα προσφέρει νέα εργαλεία για την αποκατοχή της γης μας και για να φέρει την ειρήνη πιο κοντά», έγραψε.
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως σκορπίζουν πολλές μικρότερες βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, μερικές φορές τόσο μεγάλη όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, και μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως. Αυτά που αποτυγχάνουν να εκραγούν απειλούν τους αμάχους, ειδικά τα παιδιά, για δεκαετίες μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.
Υπάρχει όμως έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες για την αργή πρόοδο της καλοκαιρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει την 500ή του ημέρα το Σάββατο (8.7). Οι Ουκρανοί διοικητές λένε ότι οι Ρώσοι αντίπαλοί τους έχουν υπεροχή στο πυροβολικό και τα βαριά άρματα μάχης, περιορίζοντας την ικανότητα των στρατευμάτων τους να προχωρήσουν.
Το χρονοδιάγραμμα είναι περίπλοκο για τον Μπάιντεν, ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη για μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόνισε την Παρασκευή ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν παίρνει θέση για τα πυρομαχικά διασποράς. «Επομένως, εναπόκειται σε αυτούς τους μεμονωμένους συμμάχους να λάβουν αυτές τις αποφάσεις», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν δριμύτατα την απόφαση του Aμερικανού προέδρου, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 149 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν παγκοσμίως από όπλα διασποράς το 2021, σύμφωνα με το Cluster Munition Monitor.
Οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας - υπέγραψαν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα πυρομαχικά διασποράς το 2008. Η Αμερική, η Ρωσία και η Ουκρανία δεν υπέγραψαν ποτέ τη συνθήκη, επιμένοντας ότι υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες η χρήση των όπλων είναι απαραίτητη.
Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε επίσης αντιδράσεις από το δικό του Δημοκρατικό κόμμα. Η βουλευτής Μπέτι ΜακΚόλουμ από τη Μινεσότα περιέγραψε την κίνηση ως «περιττή και τρομερό λάθος», προσθέτοντας: «Αυτά τα όπλα θα πρέπει να εξαλειφθούν από τα αποθέματά μας, όχι να πεταχτούν στην Ουκρανία».
Η τελευταία συντονισμένη αμερικανική χρήση βομβών διασποράς ήταν κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Όμως οι αμερικανικές δυνάμεις τις θεωρούσαν βασικό όπλο κατά την εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα πρώτα τρία χρόνια αυτής της σύγκρουσης, εκτιμάται ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έριξε περισσότερες από 1.500 βόμβες διασποράς στο Αφγανιστάν.
Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι αντιτίθεται στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο: «Είμαστε σίγουροι ότι οι φίλοι μας στις ΗΠΑ δεν πήραν την απόφαση σχετικά με την προμήθεια τέτοιων πυρομαχικών. Πρέπει να θυμόμαστε για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε μεγάλη κλίμακα στον παράνομο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Ένας νόμος του 2009 απαγορεύει τις εξαγωγές αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών υψηλότερα από 1%, το οποίο ισχύει σχεδόν για το σύνολο του αμερικανικού στρατιωτικού αποθέματος. Αλλά ο Μπάιντεν μπορεί να παραιτηθεί από τις απαγορεύσεις γύρω από τα πυρομαχικά, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021 για να επιτρέψει την εξαγωγή τεχνολογίας πυρομαχικών διασποράς στη Νότια Κορέα.
Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;
Τα πυρομαχικά διασποράς είναι μια μέθοδος διασποράς μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών βομβών από πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού που τις διασκορπίζει κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια ευρεία περιοχή.
Προορίζονται να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό δεν εκρήγνυνται αρχικά - αυτό συμβαίνει ειδικά εάν προσγειώνονται σε βρεγμένο ή μαλακό έδαφος. Στη συνέχεια, μπορούν να εκραγούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία όταν τα μεταφέρουν ή τα πατήσουν, σκοτώνοντας ή ακρωτηριάζοντας το θύμα.
Από στρατιωτική άποψη, μπορεί να είναι τρομερά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται ενάντια σε σκαμμένα χερσαία στρατεύματα σε χαρακώματα και οχυρές θέσεις, καθιστώντας μεγάλες περιοχές πολύ επικίνδυνες για να μετακινηθούν μέχρι να καθαριστούν προσεκτικά.
Γιατί απαγορεύονται;
Περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν υπογράψει μια διεθνή συνθήκη - τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς - που απαγορεύει τη χρήση ή την αποθήκευση αυτών των όπλων λόγω της αδιάκριτης επίδρασής τους στον άμαχο πληθυσμό.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε τραυματισμούς, καθώς μπορεί να μοιάζουν με ένα μικρό παιχνίδι που έχει αφεθεί σε κατοικημένη ή αγροτική περιοχή και συχνά τα μαζεύουν από περιέργεια. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περιγράψει τα πυρομαχικά διασποράς ως «απεχθή», ακόμη και έγκλημα πολέμου.
Ποιος τα χρησιμοποιεί ακόμα;
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Κανένας από τους δύο δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που τα απαγορεύει. Ούτε οι ΗΠΑ, αλλά είχαν προηγουμένως επικρίνει την εκτεταμένη χρήση του όπλου από τη Ρωσία.
Τα ρωσικά πυρομαχικά διασποράς φέρονται να έχουν «ποσοστό dud» 40%, που σημαίνει ότι μεγάλοι αριθμοί παραμένουν επικίνδυνοι στο έδαφος, ενώ ο μέσος ρυθμός πιστεύεται ότι είναι κοντά στο 20%.
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι δικές του βόμβες διασποράς έχουν ποσοστό «λάθους» μικρότερο από 3%.
Γιατί τα ζητάει η Ουκρανία;
Οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαντλούνται απελπιστικά σε οβίδες πυροβολικού, κυρίως επειδή, όπως οι Ρώσοι, τις χρησιμοποιούν με εξαιρετικά υψηλό ρυθμό και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν μπορούν να τις αντικαταστήσουν με την ταχύτητα που χρειάζονται.
Στα στατικά σε μεγάλο βαθμό μέτωπα μάχης της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, το πυροβολικό έχει γίνει βασικό όπλο. Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τώρα ένα δύσκολο έργο στην προσπάθειά τους να εκτοπίσουν τους Ρώσους από τις καλά σκαμμένες αμυντικές τους θέσεις που εκτείνονται κατά μήκος ενός μετώπου μάχης 1.000 χιλιομέτρων.
Ελλείψει αρκετών βλημάτων πυροβολικού, η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να εφοδιάσουν εκ νέου τις προμήθειες πυρομαχικών διασποράς για να στοχεύσουν το ρωσικό πεζικό. Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την Ουάσιγκτον και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλούς Δημοκρατικούς και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.
Τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η απόφαση των ΗΠΑ;
Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να γκρεμιστεί μεγάλο μέρος του ηθικού πλεονεκτήματος το οποίο έχει η Ουάσιγκτον σε αυτόν τον πόλεμο. Τα πολυάριθμα φερόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας είναι καλά τεκμηριωμένα, αλλά αυτή η κίνηση είναι πιθανό να προκαλέσει κατηγορίες για υποκρισία των ΗΠΑ.
Τα πυρομαχικά διασποράς είναι ένα φρικτό, αδιάκριτο όπλο που απαγορεύεται σε μεγάλο μέρος του κόσμου για καλό λόγο. Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ θα τις βάλει αναπόφευκτα σε κάποια αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους τους και οποιαδήποτε αντιληπτή διάσπαση σε αυτή τη συμμαχία είναι ακριβώς αυτό που θέλει και χρειάζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.