Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να μην συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της στην ΕΕ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ:  Ο Ερντογάν συναντήθηκε εκ νέου - 2η φορά με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό Πρωθυπουργό Κρίστερσον
3'

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ. «Δεν θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», απάντησε, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά ευθέως τον νέο όρο για να πει το «ναι» η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγο πριν ταξιδέψει για το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει ανέφερε ότι «υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια και σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Απευθύνομαι από εδώ σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν κρατήσει την Τουρκία σε αναμονή στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά θα απευθυνθώ και στη σύνοδο κορυφής προς τις ίδιες: Πρώτα, ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία. Αυτά δήλωσα και στον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ.

Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα με ραγισμένες πόρτες. Θα τα εκφράσω αυτά και κατά τις συναντήσεις μου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση της Κομισιόν στον Ερντογάν

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οργάνωσε μια συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, αργά το απόγευμα. Διπλωματικές πηγές είπαν όμως ότι η συνάντηση αυτή διακόπηκε προκειμένου ο Ερντογάν να συζητήσει με τον Μισέλ. Ωστόσο σύμμφωνα με πληροφορίες λίγο αργότερα ο Ερντογάν συναντήθηκε εκ νέου - 2η φορά με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό Πρωθυπουργό Κρίστερσον.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εκείνη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Στον… κόσμο του στη συνάντηση με τον Κάρολο – Εκνευρίστηκε ο βασιλιάς

Μελόνι: «Το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει ομόφωνης διαχείρισης στην πηγή του»

Η πρώτη δημοσίευση της Μαντόνα μετά την «περιπέτεια» υγείας της