Γερμανία: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα βίας κατά γυναικών

Τα σοκαριστικά ευρήματα της έκθεσης της Γερμανικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.
UNSPLASH.
2'

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ευρήματα έκθεσης της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία 430 γυναίκες πέφτουν καθημερινά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό τους.

Τα νέα στοιχεία της έρευνας –που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη (09/07) έκδοση της BILD– αναμένεται να παρουσιασθούν επίσημα αύριο από την Υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, την Υπουργό Οικογένειας, Λίζα Πάους και τον επικεφαλής της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, Χόλγκερ Μουνχ.

Το περασμένο έτος, 157.550 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έφθασαν στις γερμανικές αστυνομικές αρχές, καταγράφοντας αύξηση άνω του 9% σε σύγκριση με το 2021, οπότε και τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για 144.044 αντίστοιχα περιστατικά.

Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και το 78% των δραστών άνδρες. Μάλιστα, το 60% των ανδρών δραστών είναι νυν σύντροφοι και το 40% πρώην, σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε αύξηση ύψους 20% στα περιστατικά βιασμού, σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων, το 2022.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ντρέπεται»

«Οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να παραμένουν επί μακρόν στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών και μετά την πρώτη επίθεση βίας, να φεύγουν από το σπίτι. Όλα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται από τις αρχές με συνέπεια, ώστε οι δράστες να μην επιστρέφουν. Τα θύματα θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια απέναντι στο ενδεχόμενο επανάληψης της βίας» ανέφερε η κ. Φέζερ, μιλώντας στη BILD.

«Δεν υπάρχει ανοχή σε κανενός είδους βία. Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να ντρέπεται να καταγγείλει βίαιους εγκληματίες. Θα πρέπει να συνδράμουμε, ώστε να “σπάσει” η σιωπή. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα. Η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα ιδιωτικό θέμα της μοίρας μίας γυναίκας», επεσήμανε.

Ήδη βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, δικαστήρια μπορούν να επιβάλλουν σε δράστες απαγόρευση εισόδου στο κοινό διαμέρισμα ή ακόμη και περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση πρόκλησης σωματικής βλάβης ή απειλών κατά της σωματικής ακεραιότητας.

Σχετικές ειδήσεις